Ez az új chip megreformálja a GPS-t, a radarokat és az internetezést

Ez az új chip megreformálja a GPS-t, a radarokat és az internetezést
2024. 03. 08., 16:10

A fényt mikrohullámmá alakító technológia drámaian javíthatja a globális helymeghatározó rendszereket (GPS), a telefon- és internetkapcsolatokat, valamint a radarok pontosságát – állítják az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) forradalmi időmérő mikrochipet kifejlesztő kutatói.

Az új chip képes zökkenőmentesen mikrohullámokká alakítani a fényt, és ezzel valóban minden olyan technológiát feljavíthat, ami nagy pontosságú időmérésre és kommunikációra támaszkodik. Ezt az „időzítési jitter”, azaz a mikrohullámú jelek időzítésében bekövetkező apró, véletlenszerű változások csökkentésével éri el. A „fotonikus chip-alapú alacsony zajszintű mikrohullámú oszcillátor” (vagyis rezgéskeltő áramkör, ami egyenáramú energiát felhasználva hoz létre stabil, periodikus elektromágneses rezgést) megoldja a jelek időzítésében ma jelenlévő ingadozásokat. A rezgések ütemét egész pontosan 15 femtoszekundumra (a másodperc egy kvadrilliomod részére) sikerült zsugorítani – állítja a Nature-ben közölt tanulmány.

A NIST tudósai szerint az új technológia jelentős előrelépés a hagyományos mikrohullámú forrásokhoz képest: növeli a jelek stabilitását és pontosságát, ami javítja például a radarok érzékenységét, az analóg-digitális átalakítók pontosságát, és tisztább csillagászati képeket eredményez, de ezek csak a tudományos jelentőségű felhasználási területek. A chip nagyon komoly jelentőséggel bírhat a hétköznapi életben is, pláne azért, mert nagyon kompakt.

Normál esetben egy asztal méretű rendszer kellene a hasonló teljesítmény eléréséhez, de a NIST laborjában sikerült memóriakártya méretű chipbe zsúfolni a technológiát. Az időzítési jitter csökkentésével és a chip miniatürizálásával a csapata csökkentette az energiafelhasználást is, magyarán még alkalmasabbá tette a mindennapi eszközökben történő használatra.

A NIST chipjéhez szükséges alkatrészek jelenleg a chipen kívül helyezkednek el – de csak addig, amíg tesztelik a hatékonyságukat. A kutatók most azt szeretnék, hogy az összes különböző alkatrészt is – köztük a lézereket, modulátorokat, detektorokat és optikai erősítőket – ugyancsak egyetlen chipben egyesítsék. Ez még tovább csökkenteni a megoldás méretet és az energiafelhasználást, lehetővé téve, hogy a rendszert kisméretű eszközökbe építsék be, jelentősebb képzettség vagy energiabefektetés igénye nélkül.

„A kutatás nagy része arról szól, hogyan használjuk ki az optikai jelek előnyeit azáltal, hogy az alkatrészek méretét csökkentjük, és mindent hozzáférhetőbbé teszünk – mutatott rá Frank Quinlan, az intézet fizikusa. – A cél az, hogy mindezek az alkatrészek hatékonyan működjenek együtt egyetlen platformon, ami nagymértékben csökkentené a jelveszteséget, és megszüntetné az extra technológia szükségességét. A projekt első fázisa az volt, hogy megmutassuk: ezek az egyes darabok hogyan működnek együtt. A második fázis a chipen való összeszerelésük lesz.”

Gábor János

Főoldali kép: NIST

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS