A víz lehet a jövő nukleáris üzemanyaga – Kész a fúziós technológia

A víz lehet a jövő nukleáris üzemanyaga – Kész a fúziós technológia
2023. 11. 03., 14:19

Egy vizet nukleáris üzemanyagként használó startup azt állítja, olyan nettó energianyereséget sikerült elérnie, ami komoly mérföldkő, egyrészt a fúziós energia, másrészt a tényleg fenntartható energiatermelés terén.

A gibraltári székhelyű ENG8 fúziós energiával foglalkozó startup azt állítja, hogy kísérletei során következetesen ötszörös energia-nyereséget ért el, vagyis ötször annyi energiát tud termelni, mint amennyit a fúziós energiafolyamatba beletesz. A vállalat eredményeit már validálták is, az oxfordshire-i Culham Innovation Centre-ben, ami az Egyesült Királyság Atomenergia-hatósága alá tartozó egyik vezető fúziós központ – írja a cég közleménye.

A nukleáris fúzió nem szennyező és kevésbé kockázatos módszert kínál a világ energiaigényének kielégítésére. Míg ezt a folyamatot a Nap már évmilliárdok óta produkálja, az emberiség csak az utóbbi pár évtizedben kezdett érdemben foglalkozni azzal, hogy hogyan lehetne földi körülmények között megismételni és tökéletesíteni.

A területen végzett eddigi kutatások mágnesek és lézerek segítségével hoztak létre olyan plazmát, amiben kisebb atomok magjai összeolvadtak és energiát termeltek. A megközelítések haladó szelleműek voltak, ám csak kevés sikerrel lehetett velük megfelelő mennyiségű energiát termelni, értsd: zömmel több energiát emésztett fel a folyamat létrehozása, mint amennyit visszanyertek belőle, vagy volt csekély mennyiségű energianyereség, de a folyamatot túl rövid ideig sikerült fenntartani. Mivel a fúziós energia előállítására fordított energia eddig többnyire nagyobb volt, mint a vele megtermelt energia, az ötszörös kinyert mennyiség több mint merész állításnak tűnik. Ugyanakkor szakhatóság igazolta a létét, így talán nem kell sokat várni rá, hogy a világ energiaszolgáltató vállalatai lecsapjanak a megoldásra. Főleg úgy, hogy a validálás során elért eredmény máris nagyon meggyőző: háromszor 10 percig tartották fenn a folyamatot, és minden alkalommal ötszörös volt az energianyereség.

Az ENG8 fúziós energia előállítására létrehozott megoldása jelentősen eltér az eddig ismertté vált módszerektől. Ahelyett ugyanis, hogy hidrogénatomok fúziójával próbálkoznának, vízmolekulákat használnak elsődleges üzemanyagként az ún. EnergiCell berendezésükben. Továbbra is az a cél, hogy nagy energiájú plazmát hozzanak létre, hő segítségével. A vízmolekula atomjait ionizálják és magas hőmérsékletű környezetben újra egyesítik, hogy elektromágneses energiát szabadítsanak fel.

A startup a honlapján azt állítja, olyan katalizátort dolgozott ki, ami segít csökkenteni a fúzió beindításához, illetve fenntartásához szükséges hőmérsékletet.  Az ionok előállításához mindeközben könnyen hozzáférhető protonforrást használnak, ahelyett, hogy speciális hidrogénizotópokat állítanának elő.

„Az eredmények egészen briliánsak, a fúziós reakció stabilitása hihetetlen. Ez mindent megváltoztat - gyorsabban, mint gondolnánk” – ujjongott Valeria Tyutina vezérigazgató, hozzátéve: tudomása szerint a jelenlegi fejlesztések közül az a ENG8-é lehet a legnagyobb jelentőségű az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából. A vállalat persze nem egyik napról a másikra jutott el idáig. Az EnergiCell validálásán 2020 óta dolgoznak – akkor az első független vizsgálatot 1,8-as energianyereséggel zárták, míg most már ötszörös értéket mutattak fel. Úgy vélik, ez a megerősítés már elegendő ahhoz, hogy az EnergiCell technológiát a jövő év folyamán piacra dobják.

Gábor János

Főoldali kép: starline - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS