A víz lehet a jövő nukleáris üzemanyaga – Kész a fúziós technológia

A víz lehet a jövő nukleáris üzemanyaga – Kész a fúziós technológia
2023. 11. 03., 14:19

Egy vizet nukleáris üzemanyagként használó startup azt állítja, olyan nettó energianyereséget sikerült elérnie, ami komoly mérföldkő, egyrészt a fúziós energia, másrészt a tényleg fenntartható energiatermelés terén.

A gibraltári székhelyű ENG8 fúziós energiával foglalkozó startup azt állítja, hogy kísérletei során következetesen ötszörös energia-nyereséget ért el, vagyis ötször annyi energiát tud termelni, mint amennyit a fúziós energiafolyamatba beletesz. A vállalat eredményeit már validálták is, az oxfordshire-i Culham Innovation Centre-ben, ami az Egyesült Királyság Atomenergia-hatósága alá tartozó egyik vezető fúziós központ – írja a cég közleménye.

A nukleáris fúzió nem szennyező és kevésbé kockázatos módszert kínál a világ energiaigényének kielégítésére. Míg ezt a folyamatot a Nap már évmilliárdok óta produkálja, az emberiség csak az utóbbi pár évtizedben kezdett érdemben foglalkozni azzal, hogy hogyan lehetne földi körülmények között megismételni és tökéletesíteni.

A területen végzett eddigi kutatások mágnesek és lézerek segítségével hoztak létre olyan plazmát, amiben kisebb atomok magjai összeolvadtak és energiát termeltek. A megközelítések haladó szelleműek voltak, ám csak kevés sikerrel lehetett velük megfelelő mennyiségű energiát termelni, értsd: zömmel több energiát emésztett fel a folyamat létrehozása, mint amennyit visszanyertek belőle, vagy volt csekély mennyiségű energianyereség, de a folyamatot túl rövid ideig sikerült fenntartani. Mivel a fúziós energia előállítására fordított energia eddig többnyire nagyobb volt, mint a vele megtermelt energia, az ötszörös kinyert mennyiség több mint merész állításnak tűnik. Ugyanakkor szakhatóság igazolta a létét, így talán nem kell sokat várni rá, hogy a világ energiaszolgáltató vállalatai lecsapjanak a megoldásra. Főleg úgy, hogy a validálás során elért eredmény máris nagyon meggyőző: háromszor 10 percig tartották fenn a folyamatot, és minden alkalommal ötszörös volt az energianyereség.

Az ENG8 fúziós energia előállítására létrehozott megoldása jelentősen eltér az eddig ismertté vált módszerektől. Ahelyett ugyanis, hogy hidrogénatomok fúziójával próbálkoznának, vízmolekulákat használnak elsődleges üzemanyagként az ún. EnergiCell berendezésükben. Továbbra is az a cél, hogy nagy energiájú plazmát hozzanak létre, hő segítségével. A vízmolekula atomjait ionizálják és magas hőmérsékletű környezetben újra egyesítik, hogy elektromágneses energiát szabadítsanak fel.

A startup a honlapján azt állítja, olyan katalizátort dolgozott ki, ami segít csökkenteni a fúzió beindításához, illetve fenntartásához szükséges hőmérsékletet.  Az ionok előállításához mindeközben könnyen hozzáférhető protonforrást használnak, ahelyett, hogy speciális hidrogénizotópokat állítanának elő.

„Az eredmények egészen briliánsak, a fúziós reakció stabilitása hihetetlen. Ez mindent megváltoztat - gyorsabban, mint gondolnánk” – ujjongott Valeria Tyutina vezérigazgató, hozzátéve: tudomása szerint a jelenlegi fejlesztések közül az a ENG8-é lehet a legnagyobb jelentőségű az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából. A vállalat persze nem egyik napról a másikra jutott el idáig. Az EnergiCell validálásán 2020 óta dolgoznak – akkor az első független vizsgálatot 1,8-as energianyereséggel zárták, míg most már ötszörös értéket mutattak fel. Úgy vélik, ez a megerősítés már elegendő ahhoz, hogy az EnergiCell technológiát a jövő év folyamán piacra dobják.

Gábor János

Főoldali kép: starline - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS