Munkaidőben való távollétet: mikor köteles a munkáltató a megengedni?

2018. 12. 07., 10:35

A munkaviszonyban előfordulhat, hogy a munkavállaló különböző okokra hivatkozva nem jelenik meg a munkahelyén vagy a munkahelyéről a munkaidő vége előtt akar eltávozni. Milyen esetekben köteles a munkáltató a munkavállalót elengedni? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkavégzési kötelezettség

A munkaviszonyban a munkavállaló alapvető kötelezettsége, hogy munkaidejében munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére álljon és munkát végezzen. E kötelezettség megsértése esetén a munkáltató élhet a felmondás vagy akár az azonnali hatályú felmondás jogával is. Ezért fontos, hogy a munkavállaló mikor és milyen okból nem tud, vagy nem kíván a munkahelyen megjelenni, illetve kíván a munkaidő vége előtt távozni.

Orvosi vizsgálat, betegség miatti távollét

A Munka Törvénykönyve előírja, hogy milyen esetekben mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól. A munkavállalók gyakran orvosi vizsgálaton való részvételre hivatkozva nem mennek be dolgozni, illetve távoznak el a munkahelyükről.

Fontos, hogy általánosságban nem mentesíti a törvény a dolgozót a munkavégzés alól bármely orvosi vizsgálat miatt. A törvény szerint a munkavállaló a kötelező orvosi vizsgálat ideje alatt mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. Kötelező orvosi vizsgálat például a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat vagy más olyan vizsgálat, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő. A munkavállaló által szervezett, kötelezőnek nem minősülő orvosi vizsgálat, kezelés (pl. fogorvosi vizsgálat) esetén a dolgozó nem mentesül a munkavégzés alól. Ezért elsődlegesen a munkavállaló kötelezettsége, hogy ilyen esetben úgy szervezze a vizsgálatot, hogy arra munkaidőn kívül kerüljön sor, illetve szabadságot is vehet igénybe. Természetesen a munkáltató saját döntése alapján a munkavállalót elengedheti a munkából, de erre nem köteles.

Más eset, ha a munkavállaló olyan betegsége, sérülése miatt fordul orvososhoz, ami miatt keresőképtelennek minősül. A keresőképtelenség időtartamára a dolgozó mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. Tehát ha a munkavállalónak azért kell orvoshoz mennie, mert keresőképtelen beteg, akkor az orvosi vizsgálat alatt is mentesül a munkavégzés alól. A keresőképtelenség megállapítása orvosi szakkérdés, a keresőképtelen állapotot, annak időtartamát orvos igazolja. Fontos, hogy a távollét idejére vonatkozóan a munkavállaló rendelkezzen ilyen igazolással és a munkáltatónak benyújtsa. Ennek hiányában nem lesz bizonyított, hogy jogosan volt távol a munkahelyéről. Az igazolás utólag is benyújtható. Ha viszont a munkavállaló előre nem tudja bejelenteni távollétét, akkor fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelezze a munkáltatónak a távollétet és annak okát.

Egyéb okból való távollét

A keresőképtelen állapoton és kötelező orvosi vizsgálaton túl is vannak olyan helyzetek, amikor a törvény alapján a dolgozó mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Például véradás esetén az ehhez szükséges időtartamra, de legalább 4 órára. Szintén mentesül a munkavállaló hozzátartozója halálakor két munkanapra. Nem köteles munkát végezni a dolgozó, ha bíróság vagy hatóság felhívására kell valamely eljárásban személyesen megjelennie, például peres ügyben tanúként idézik. Mentesül a munkavégzés alól a munkavállaló akkor is, ha távollétét különös méltánylást érdemlő személyi, családi ok indokolja, vagy más elháríthatatlan ok miatt van távol. Ilyen esetek például a hozzátartozó balesete, vagy elháríthatatlan közlekedési akadály miatti távollét.

Természetesen számos köztes eset előfordulhat, amikor nehezebb megítélni a munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés jogosságát. Ilyen például, ha a munkavállaló már nem keresőképtelen, de orvosi kezelésre kell járnia, amelyet nem lehet munkaidőn kívül megoldani. Előfordul, például hogy egy kezelési időpontra hosszú ideig kell várni, és csak munkaidőbe eső időpont elérhető. Ebben az esetben a törvény nem teszi egyértelműen kötelezővé a munkavállaló elengedését, ha nem keresőképtelen. Viszont előírja, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni. Így méltányosan kell elbírálni a dolgozó munkaidő lejárta előtti távozásra vonatkozó kérelmét is, ha más időpontban nem megoldható az orvosi kezelés.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS