Mit kell munkahelynek tekinteni?

2021. 04. 08., 17:30

A munkahely a munkaviszony egyik lényeges eleme. A munkavállaló tevékenységét jelentős mértékben meghatározza, hogy a munkáját hol kell elvégeznie. Ezért fontos, hogy miként kerül a munkaszerződésben meghatározásra a munkahely. Ennek elmaradása esetén mit kell munkahelynek tekinteni? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkahely meghatározása a munkaszerződésben

A Munka Törvénykönyve a munkaszerződés kötelező elemeként határozza meg a munkahely megjelölését. A munkahelyet tehát a munkaszerződésben kell meghatározni.

A törvény nem követeli meg a munkahely cím szerint való pontos meghatározását, de természetesen a munkahely pontos címmel is megjelölhető.

Munkahelyként egy földrajzi egység is meghatározható, például város, megye, ország vagy akár indokolt esetben egy ezeknél nagyobb területi egység. Arra is lehetőség van, hogy egyidejűleg több helyet is megjelöljenek a felek munkahelyként, például a munkáltató több telephelyét.

A munkahely pontos meghatározása különösen azért fontos mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára, mert a munkaszerződés, és az abban rögzített munkahely alapvetően csak mindkét fél közös megegyezésével módosítható.

A munkaszerződésben nem szereplő munkahely

Előfordul, hogy a felek a munkaszerződésben mégsem rendelkeztek a munkahelyről. Ilyen esetben a munkaszerződés nem érvénytelen, hanem munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi.

A szokásos munkavégzési hely megállapítására nyilvánvalóan akkor kerülhet sor, ha a munkavállaló hosszabb-rövidebb ideje már dolgozik. Ha a munkavállaló például egy-egy kivételtől eltekintve folyamatosan ugyanott dolgozik (pl. a munkáltató székhelyén), akkor ezt a helyet kell a munkavégzés szokásos helyének tekinteni, akkor is, ha eseti jelleggel más helyen is dolgozott a munkáltató utasítására. Ugyanis a munkáltatónak van joga arra, hogy a munkavállalót a törvény szabta korlátok között, átmenetileg a munkahelyétől eltérő helyen foglalkoztassa. Ez azonban nem jár a munkahely módosításával vagy nem jelent többes munkahelyet.

Fontos, hogy a szokásos munkavégzési hely alapján meghatározott munkahely megváltoztatásához szintén a munkaszerződés közös megegyezéssel való módosítása szükséges, függetlenül attól, hogy a munkaszerződésben a munkahely megjelölése nem szerepel.

A home office és a távmunka

A koronavírus-járvány alatt szinte mindenki megismerkedett a home office-ban végzett munkával és a távmunkával. A kettő azonban nem szinonimája egymásnak, és több más különbség mellett a munkahely tekintetében is fontos különbséget tenni a kettő között.

Távmunka esetén a dolgozó a munkáját a munkaszerződése alapján a munkáltató telephelyétől eltérő helyen – de nem szükségszerűen az otthonában – végzi. Tehát távmunka esetén a dolgozó rendszerint ezen a meghatározott munkahelyen végzi a munkáját. Ehhez képest átmeneti jelleggel van arra lehetősége a munkáltatónak, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai szerint más munkahelyen foglalkoztassa, például behívja a telephelyre dolgozni.

A távmunkával szemben a home office szabályait a Munka Törvénykönyve nem tartalmazza. A home office általában eseti vagy átmeneti jellegű munkavégzésnek minősül, amikor a munkavállaló nem a munkaszerződés szerinti munkahelyén, hanem otthon dolgozik. Ilyen módon való otthoni munkavégzést a munkáltató rendelhet el, vagy a munkavállaló kérelmezheti, és a munkáltató hagyja jóvá. Természetesen alapvető feltétel, hogy a munka jellege lehetővé tegye az otthoni munkavégzést és a munkavállaló otthona is alkalmas legyen erre.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS