Mit kell munkahelynek tekinteni?

2021. 04. 08., 17:30

A munkahely a munkaviszony egyik lényeges eleme. A munkavállaló tevékenységét jelentős mértékben meghatározza, hogy a munkáját hol kell elvégeznie. Ezért fontos, hogy miként kerül a munkaszerződésben meghatározásra a munkahely. Ennek elmaradása esetén mit kell munkahelynek tekinteni? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkahely meghatározása a munkaszerződésben

A Munka Törvénykönyve a munkaszerződés kötelező elemeként határozza meg a munkahely megjelölését. A munkahelyet tehát a munkaszerződésben kell meghatározni.

A törvény nem követeli meg a munkahely cím szerint való pontos meghatározását, de természetesen a munkahely pontos címmel is megjelölhető.

Munkahelyként egy földrajzi egység is meghatározható, például város, megye, ország vagy akár indokolt esetben egy ezeknél nagyobb területi egység. Arra is lehetőség van, hogy egyidejűleg több helyet is megjelöljenek a felek munkahelyként, például a munkáltató több telephelyét.

A munkahely pontos meghatározása különösen azért fontos mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára, mert a munkaszerződés, és az abban rögzített munkahely alapvetően csak mindkét fél közös megegyezésével módosítható.

A munkaszerződésben nem szereplő munkahely

Előfordul, hogy a felek a munkaszerződésben mégsem rendelkeztek a munkahelyről. Ilyen esetben a munkaszerződés nem érvénytelen, hanem munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi.

A szokásos munkavégzési hely megállapítására nyilvánvalóan akkor kerülhet sor, ha a munkavállaló hosszabb-rövidebb ideje már dolgozik. Ha a munkavállaló például egy-egy kivételtől eltekintve folyamatosan ugyanott dolgozik (pl. a munkáltató székhelyén), akkor ezt a helyet kell a munkavégzés szokásos helyének tekinteni, akkor is, ha eseti jelleggel más helyen is dolgozott a munkáltató utasítására. Ugyanis a munkáltatónak van joga arra, hogy a munkavállalót a törvény szabta korlátok között, átmenetileg a munkahelyétől eltérő helyen foglalkoztassa. Ez azonban nem jár a munkahely módosításával vagy nem jelent többes munkahelyet.

Fontos, hogy a szokásos munkavégzési hely alapján meghatározott munkahely megváltoztatásához szintén a munkaszerződés közös megegyezéssel való módosítása szükséges, függetlenül attól, hogy a munkaszerződésben a munkahely megjelölése nem szerepel.

A home office és a távmunka

A koronavírus-járvány alatt szinte mindenki megismerkedett a home office-ban végzett munkával és a távmunkával. A kettő azonban nem szinonimája egymásnak, és több más különbség mellett a munkahely tekintetében is fontos különbséget tenni a kettő között.

Távmunka esetén a dolgozó a munkáját a munkaszerződése alapján a munkáltató telephelyétől eltérő helyen – de nem szükségszerűen az otthonában – végzi. Tehát távmunka esetén a dolgozó rendszerint ezen a meghatározott munkahelyen végzi a munkáját. Ehhez képest átmeneti jelleggel van arra lehetősége a munkáltatónak, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai szerint más munkahelyen foglalkoztassa, például behívja a telephelyre dolgozni.

A távmunkával szemben a home office szabályait a Munka Törvénykönyve nem tartalmazza. A home office általában eseti vagy átmeneti jellegű munkavégzésnek minősül, amikor a munkavállaló nem a munkaszerződés szerinti munkahelyén, hanem otthon dolgozik. Ilyen módon való otthoni munkavégzést a munkáltató rendelhet el, vagy a munkavállaló kérelmezheti, és a munkáltató hagyja jóvá. Természetesen alapvető feltétel, hogy a munka jellege lehetővé tegye az otthoni munkavégzést és a munkavállaló otthona is alkalmas legyen erre.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS