Mikor zárható ki egy bíróság egy perben?

2022. 08. 22., 15:17

Egy perben nem csak maga a bíró, de a bíróság is kizárható? Milyen esetekben fordulhat elő, hogy egy bíróság nem dönthet egy ügyben? Melyek a bíróság kizárása kapcsán a legfontosabb szabályok? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A bíróság kizárása

Bizonyos esetekben nem csak egy bíró, de a teljes bíróság kizárására is sor kerülhet. A bíró kizárására vonatkozó tudnivalókról itt olvashat.

A bíróság kizárása alól kivételt képez a Kúria, amelyet nem lehet az ügyből teljes egészében kizárni. Ennek oka, hogy a Kúria a legmagasabb szintű bírói fórum, így másik eljáró bíróság nem lenne kijelölhető helyette.

A perben az a járásbíróság, törvényszék, illetve ítélőtábla nem járhat el, amely

– a perben fél,

– a féllel együtt jogosított vagy kötelezett személy, továbbá

– a per tárgyát egészen vagy részben a maga részére követeli, vagy

– amelynek jogaira, illetve kötelezettségeire a per eredménye kihatással lehet.

Például, ha a perben a törvényszék szerepel alperesként, akkor saját ügyében nem járhat el. Ilyen eset előfordulhat például a bíróság és a bíró vagy bírósági dolgozó közötti munkaügyi jogvitában.

A bíróság kizárása a vezetőre tekintettel

Nem járhat el az ügyben az a járásbíróság, törvényszék, illetve ítélőtábla sem, amelynek elnökével vagy elnökhelyettesével szemben fennáll a törvényben felsorolt kizárási ok.

– Ha az elnök (vagy elnökhelyettes) a peres fél vagy a féllel együtt jogosított vagy kötelezett személy, akkor a teljes érintett bíróság kizárt az ügyből.

– Ugyanez érvényes akkor is, ha az elnök (elnökhelyettes) az, aki a per tárgyát egészen vagy részben a maga részére követeli, vagy akinek jogaira, illetve kötelezettségeire a per eredménye kihatással lehet.

– Szintén megalapozza a bíróság kizárását, ha az elnökkel vagy elnökhelyettessel szemben áll fenn képviselőre, támogatóra vagy volt képviselőre, volt támogatóra vonatkozóan a bíró kizárásáról szóló cikkünkben már ismertetett kizárási ok.

– Kizárt a bíróság az ügyből akkor is, ha az elnök vagy elnökhelyettes az előbbi személyek hozzátartozója.

Amikor nem kerülhet sor a kizárásra

Bizonyos esetekben vissza is lehetne élni azzal, hogy a bíróság kizárását kéri a fél. Ám ezt nem lehet megtenni alapos ok nélkül.

– Nem vezet a bíróság kizárásához, ha a fél és az eljáró bíróság között másik eljárás van folyamatban. Ez a szabály meggátolja, hogy a peres fél úgy érje el, hogy az ügyét másik bíróság bírálja el, hogy párhuzamosan pert indít az illetékes bírósággal szemben.

– Szintén nem ad alapot a bíróság kizárására, ha a fél a per első, illetve másodfokú elintézésében érintett bíróságot kívánja a folyamatban lévő perben perbe vonni, de a keresetkiterjesztés iránti kérelmét vissza kell utasítani. Ha a perbevonást vissza kell utasítani, akkor a perbevonási kérelem benyújtása nem jár az érintett bíróság kizárásával.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS