Mikor zárható ki egy bíróság egy perben?

2022. 08. 22., 15:17

Egy perben nem csak maga a bíró, de a bíróság is kizárható? Milyen esetekben fordulhat elő, hogy egy bíróság nem dönthet egy ügyben? Melyek a bíróság kizárása kapcsán a legfontosabb szabályok? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A bíróság kizárása

Bizonyos esetekben nem csak egy bíró, de a teljes bíróság kizárására is sor kerülhet. A bíró kizárására vonatkozó tudnivalókról itt olvashat.

A bíróság kizárása alól kivételt képez a Kúria, amelyet nem lehet az ügyből teljes egészében kizárni. Ennek oka, hogy a Kúria a legmagasabb szintű bírói fórum, így másik eljáró bíróság nem lenne kijelölhető helyette.

A perben az a járásbíróság, törvényszék, illetve ítélőtábla nem járhat el, amely

– a perben fél,

– a féllel együtt jogosított vagy kötelezett személy, továbbá

– a per tárgyát egészen vagy részben a maga részére követeli, vagy

– amelynek jogaira, illetve kötelezettségeire a per eredménye kihatással lehet.

Például, ha a perben a törvényszék szerepel alperesként, akkor saját ügyében nem járhat el. Ilyen eset előfordulhat például a bíróság és a bíró vagy bírósági dolgozó közötti munkaügyi jogvitában.

A bíróság kizárása a vezetőre tekintettel

Nem járhat el az ügyben az a járásbíróság, törvényszék, illetve ítélőtábla sem, amelynek elnökével vagy elnökhelyettesével szemben fennáll a törvényben felsorolt kizárási ok.

– Ha az elnök (vagy elnökhelyettes) a peres fél vagy a féllel együtt jogosított vagy kötelezett személy, akkor a teljes érintett bíróság kizárt az ügyből.

– Ugyanez érvényes akkor is, ha az elnök (elnökhelyettes) az, aki a per tárgyát egészen vagy részben a maga részére követeli, vagy akinek jogaira, illetve kötelezettségeire a per eredménye kihatással lehet.

– Szintén megalapozza a bíróság kizárását, ha az elnökkel vagy elnökhelyettessel szemben áll fenn képviselőre, támogatóra vagy volt képviselőre, volt támogatóra vonatkozóan a bíró kizárásáról szóló cikkünkben már ismertetett kizárási ok.

– Kizárt a bíróság az ügyből akkor is, ha az elnök vagy elnökhelyettes az előbbi személyek hozzátartozója.

Amikor nem kerülhet sor a kizárásra

Bizonyos esetekben vissza is lehetne élni azzal, hogy a bíróság kizárását kéri a fél. Ám ezt nem lehet megtenni alapos ok nélkül.

– Nem vezet a bíróság kizárásához, ha a fél és az eljáró bíróság között másik eljárás van folyamatban. Ez a szabály meggátolja, hogy a peres fél úgy érje el, hogy az ügyét másik bíróság bírálja el, hogy párhuzamosan pert indít az illetékes bírósággal szemben.

– Szintén nem ad alapot a bíróság kizárására, ha a fél a per első, illetve másodfokú elintézésében érintett bíróságot kívánja a folyamatban lévő perben perbe vonni, de a keresetkiterjesztés iránti kérelmét vissza kell utasítani. Ha a perbevonást vissza kell utasítani, akkor a perbevonási kérelem benyújtása nem jár az érintett bíróság kizárásával.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS