Mikor lehetséges a pert megelőző bírósági egyezségkötés?

2022. 10. 17., 16:22

A jogvitában álló felek a peres eljárás során a bíróság előtt is egyezséget köthetnek egymással. A bíróság azonban nem csak perben, hanem a pert megelőzően is közreműködhet az egyezség megkötésében. A pert megelőző bírósági egyezségkötés legfontosabb szabályait dr. Szabó Gergely ügyvéd mutatja be.

A pert megelőző bírósági egyezségkötés lehetősége

A bíróság a pert megelőzően, a per elkerülése érdekében is közreműködhet egyezség létrehozásában. Erre szolgál a bíróság előtti perindítást megelőző egyezségi kísérlet. Az egyezségi kísérlet a bíróság előtt lefolytatott peren kívüli eljárás. Ennek célja, hogy a jogvitában álló felek olyan egyezséget kössenek, amely azonos értékű a bírósági ítélettel.

A per megindítása előtt a jogvitában érintett felek bármelyike a bíróságon egyezségi kísérletre idézést kérhet. Az egyezségi kísérletre idézést annál a bíróságnál lehet kérni, amelyikhez a per is tartozna, tehát amelyik bíróság hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik.

Az egyezségi kísérletre sor kerülhet úgy, hogy a felek között a megelőző közvetítői eljárásban nem jött létre megállapodás vagy közvetítői eljárásra nem is került sor. Az egyezségi kísérlet másik esete, amikor a felek közvetítői eljárásban megállapodást kötöttek és a felek ennek jóváhagyását kérik a bíróságtól.

Kérelem egyezségi kísérletre idézésre

Az egyezségi kísérletre idézésre vonatkozó kérelemben fel kell tüntetni a felek nevét, lakóhelyét vagy székhelyét, további ismert azonosító adatait (pl. anyja neve, születési hely és idő). A kérelemben fel kell tüntetni azokat a tényeket, amelyek alapján a bíróság hatásköre és illetékessége megállapítható. Ilyen például a jogvita tárgya, a pénzkövetelés összege stb.

Amennyiben a felek a megelőző közvetítői eljárásban létrejött megállapodás bírósági jóváhagyását kérik, akkor a kérelemhez csatolni kell a megállapodást. Ha nem volt korábban közvetítői eljárás vagy abban nem jött létre megállapodás, akkor a kérelmezőnek elő kell adnia a tervezett megállapodás tartalmát.

Amennyiben nem volt megelőzően közvetítői eljárásban kötött megállapodás, akkor a kérelmezőnek elő kell adni a jogvita tárgyát is. Vagyis azt, hogy a felek közötti mely jogviszony rendezése érdekében kéri az egyezségi kísérletet. A törvény nem követeli meg, hogy a kérelmező részletesen előadja a jogvita minden ténybeli és jogi részletét, továbbá benyújtsa a bizonyítékokat is. Azonban az egyezségkötés elősegítése érdekében javasolt, hogy a kérelem tartalmazza a fontosabb tények leírását és adott esetben a kérelmező csatolja be a jogvita szempontjából lényegesebb iratokat (pl. szerződést, bizonylatokat).

A kérelemben meg kell határozni az eljárás tárgyának értékét, amennyiben az érték meghatározható (például a másik féltől követelt pénzösszeg). Az eljárás tárgyának értéke alapján illetéket kell leróni. Az illeték mértéke 1 százalék, de legalább 3000 forint, legfeljebb 15000 forint, amely jóval kedvezőbb a peres eljárás 6 százalékos illetékénél.

Az egyezségi kísérlet lefolytatása

A bíróság a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belüli időpontra megidézi a feleket. Ezzel együtt megküldi a másik félnek az egyezségi kérelmet is. Ha felek az egyezségi kísérletet közösen kérték, akkor a kérelem beérkezését követő 15 napon belüli időpontra történik az idézés.

Amennyiben a felek a meghallgatáson megjelennek, a bíróság megkísérli a felek között az egyezség megkötését. Ha a felek az egyezséget megkötik, akkor a bíróság ezt jegyzőkönyvbe foglalja és a korábbi cikkünkben ismertetett szabályok szerint dönt az egyezség jóváhagyásáról.

Ha a felek között a meghallgatáson nem jött létre egyezség, a bíróság a közvetítői eljárás igénybevételének lehetőségéről tájékoztatja a feleket. Amennyiben a felek a közvetítés lehetőségével élni akarnak, akkor az eljárás közös kérelmükre szünetel. Az egyezségi kísérletre vonatkozó eljárás akkor folytatható, ha az érintett fél benyújtja a bíróságnak a közvetítői eljárásban létrejött megállapodást.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS