Mikor érvénytelen egy szerződés? – A legfontosabb tudnivalók

2020. 12. 08., 16:45

A szerződés érvénytelensége bármely szerződéses kapcsolatban felmerülhet. A mindennapi szóhasználatban is gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy valamilyen megegyezés vagy kijelentés érvénytelen. Azonban e szóhasználat mögött nem mindig a jogi értelemben vett érvénytelenséget értjük. Mit jelent, ha egy szerződés jogi szempontból érvénytelen? Melyek az érvénytelen szerződés legfontosabb tudnivalói? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Az érvénytelen szerződés

Az érvénytelen szerződés egy olyan szerződés, amelyet a felek megkötöttek ugyan, de maga a szerződés súlyos hibában szenved. Érvénytelen szerződés esetén a hiba olyan súlyos, hogy a szerződés nem válthatja ki azt a jogi hatást, amelyre a szerződő felek szánták. Az érvénytelen szerződésre egyik szerződő fél sem hivatkozhat úgy, hogy annak alapján valamilyen jogosultsága keletkezett, illetve nem követelheti a másik féltől az érvénytelen szerződésben foglalt kötelezettség teljesítését. Például egy érvénytelen adásvételi szerződés alapján a vevő nem szerezheti meg az eladott dolog tulajdonjogát, az eladó pedig nem követelheti a vételárat.

A Polgári Törvénykönyv részletesen szabályozza, hogy mely okokból tekinthetünk egy szerződést érvénytelennek.

Az akarati hibák

A szerződéshez minden esetben a felek egybehangzó akarata és konszenzusa szükséges. Ha ennek ellenére a szerződési akaratban hiba van, az a szerződés érvénytelenségéhez vezethet. Az akarati hibák közé soroljuk:

  • a tévedést,
  • a megtévesztéssel vagy jogellenes fenyegetéssel létrejött szerződést, valamint
  • a színlelt szerződést.

Az alaki hiba

A szerződés érvénytelenségét okozhatja, ha a szerződés formájában van a hiba. Ez akkor állhat elő, ha a jogszabály vagy maguk a szerződő felek a szerződés érvényességét meghatározott formához kötik, de a szerződés ezen alakszerűség megsértésével jön létre. Például, ha egy kötelezően írásban megkötendő szerződést a felek szóban kötnek meg.

Hiba a joghatásban

Szintén a szerződés érvénytelenségéhez vezethet, ha a szerződés által kiváltani kívánt joghatás szenved valamilyen hibában. Ilyen hibás szerződés például:

Részlegesen érvénytelen szerződés

Megeshet, hogy a szerződés hibája csak a szerződés egy meghatározott részét érinti. Például csak a szerződés egyik rendelkezése ütközik jogszabályba, míg a szerződés többi része jogszerű. Ebben az esetben az érvénytelenség csak a szerződés hibával érintett részére vonatkozik. Így a szerződésnek csak ez a része lesz érvénytelen, a további része érvényes. Például, ha egy megbízási szerződésben kizárják a megbízó felmondási jogát, akkor a felmondást tiltó rendelkezés érvénytelen, a szerződés többi része érvényes és teljesíthető.

Ha részbeni érvénytelenség esetén feltehető, hogy az érvénytelen rész nélkül a felek a szerződést nem kötötték volna meg, akkor az egész szerződés megdől, azaz érvénytelen lesz.

Ha egy fogyasztói szerződés esetén áll fenn részbeni érvénytelenség, akkor az egész szerződés csak akkor válik érvénytelenné, ha a szerződés az érvénytelen rész nélkül nem teljesíthető.

A semmis és megtámadható szerződések

Az érvénytelen szerződések között különbséget tehetünk aszerint, hogy a szerződés

  • semmis vagy
  • megtámadható.

A semmis szerződés

A semmis szerződés esetén a semmisség megállapításához külön eljárásra nincs szükség, a szerződés a megkötésének időpontjától érvénytelen. Ez azt jelenti, hogy az érvénytelenségre hivatkozó személy nem köteles a szerződést megtámadni. A semmisségre való hivatkozását nem kell a másik féllel közölnie. A szerződés semmisségét a bíróságnak is hivatalból kell észlelnie. Tehát a bíróság a semmis szerződés érvénytelenségét akkor is megállapítja, ha a peres felek erre nem is hivatkoznak, de a bíróság számára rendelkezésre álló adatokból a semmisség megállapítható. Semmis például:

  • az alaki hibás szerződés,
  • a jogszabályba ütköző szerződés, vagy
  • fogyasztói szerződés olyan rendelkezése, amely tisztességtelen szerződési feltételnek minősül.

A megtámadható szerződés

A megtámadható szerződés érvénytelenségéhez a szerződés sikeres megtámadása szükséges. Eredményes megtámadás esetén a szerződés a megkötésére visszamenően válik érvénytelenné.

A szerződést az a fél támadhatja meg, aki a szerződéssel kapcsolatban sérelmet szenvedett, illetve akinek a megtámadáshoz jogi érdeke fűződik. A megtámadás történhet a másik félhez intézett nyilatkozattal (pl. levélben) vagy közvetlenül a bíróság előtti megtámadással, perindítás útján. A szerződés megtámadására a szerződés megkötésétől számított 1 éves határidő áll rendelkezésre. Ha az érintett a szerződést a másik félhez intézett nyilatkozattal támadta meg, de az nem volt eredményes, mert a másik fél nem ismerte el az érvénytelenséget, akkor a szerződés megkötésétől számított 1 éven belül fordulhat bírósághoz.

Megtámadható a szerződés például:

  • ha a fél a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt vagy
  • megtévesztés, illetve jogellenes fenyegetés hatására kötött szerződést.

Ha megtámadható szerződésből származó követelést támasztanak valakivel szemben, akkor védekezésként akkor is hivatkozhat a szerződés érvénytelenségére, ha az 1 éves megtámadási határidő már eltelt.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS