Miként felel a tartozásért az adóstárs?

2022. 12. 19., 15:17

A nagyobb összegű hiteleknél gyakran tapasztalhatjuk, hogy az adós mellett egy vagy akár több adóstárs is szerepel a hitelszerződésben. Az adóstárs szerepe és kötelezettségei körül gyakran vannak félreértések. Mit érdemes tudni, mielőtt valaki adóstársként részt vesz egy hitelszerződésben? A legfontosabbakat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Adóstárs a szerződésben

Adóstárs többféle szerződésben is szerepelhet. Leggyakrabban a pénzintézetektől felvett hitel- és kölcsönszerződések kapcsán lehet találkozni vele.

A hitelszerződésekben az adóstárs bevonásának gyakori oka, hogy az adós egyedül nem felel meg a hitelfelvételhez szükséges feltételeknek. Ide tartozik például, ha a hitelt felvenni kívánó személy jövedelme nem felel meg a feltételeknek. Adóstársra lehet szükség akkor is, ha az adós életkora miatt egyedül nem felel meg a hitelfeltételeknek. Előfordulhat az is, hogy az adós jövedelmi viszonyai alapján egyedül, házastársa bevonása nélkül is megfelelne a banki hitelfeltételeknek, azonban a pénzintézet bizonyos típusú hitelt csak akkor biztosít az adós számára, ha a házastársa is részt vesz a szerződésben adóstársként.

Természetesen az sem kizárt, hogy több személy anélkül döntsön közös hitelfelvétel mellett, hogy valamely feltétel előírta volna nekik az adóstárs kötelező bevonását. A közösen hitelt felvevő személyek szintén adóstársként fognak a szerződésben szerepelni.

Mire terjed ki az adóstársi kötelezettség?

Az adóstársi kötelezettséggel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítéséért ugyanúgy felelősséggel tartozik, mint az adós. Hitelszerződés esetén tehát ugyanúgy elsődleges kötelezettje a szerződésnek, mint az adós. Ez abban az esetben is igaz, ha például a szerződésben az adós számlája került megjelölésre olyan számlaként, amelyről a törlesztés történik.

Adóstársak esetén a hitelszerződés általában kifejezetten előírja, hogy a szerződésből származó fizetési kötelezettségek az adóst és az adóstársat egyetemlegesen terhelik. Az egyetemleges kötelezettség azt jelenti, hogy mindketten a teljes összeggel tartoznak a hitelező felé. A teljes összeg követelhető bármelyiküktől. Például, ha 10 millió forint hiteltartozás áll fenn, akkor az egyetemleges tartozás miatt a hitel nem fizetése esetén a teljes hiteltartozás bármelyiküktől követelhető. Vagyis a pénzintézet felé nem úgy tartoznak, hogy az adós és az adóstárs fejenként 5-5 millió forinttal tartozik.

Ha az adós nem fizeti a törlesztő részleteket, és emiatt a bank a szerződést felmondja, az adóstárs nem hivatkozhat arra, hogy a törlesztés elmaradásáért nem felelős, arról nem tudott.  

Az adóstársi kötelezettséggel kapcsolatban gyakori az a félreértés, hogy a tartozás megfizetéséért való felelőssége mögöttes. Azaz csak akkor és annyiban köteles teljesíteni, amennyiben az adós a teljesítést elmulasztotta. Láthattuk a fentiekből, hogy ez nem így van. Az adós mulasztása közvetlenül kihat az adóstársára is. Azt eredményezheti, hogy az adóstárstól is a teljes tartozást követelik.

Hitel esetén sincs kizárva, hogy az adóstársak csak a rájuk eső arányos rész visszafizetésével tartozzanak a hitelező felé. Ennek oka, hogy a pénztartozás ún. osztható szolgáltatás, tehát önálló részekre bontható. Azonban a gyakorlatban – különösen a pénzügyi intézmények által kötött szerződések esetén – szinte mindig kikötik a szerződésben, hogy az adós és az adóstárs(ak) tartozása egyetemleges.

Az adóstársak egymás közötti viszonya

Ha több adós szerepel egy hitelszerződésben, akkor egymás között miként kezeljék a visszafizetéseket?

A törvény ezt a kérdést úgy szabályozza, hogy az egyetemleges kötelezetteket a kötelezettség főszabály szerint egymás között egyenlő arányban terheli. Egyetemleges adóstársak esetén az egyetemlegesség csak a hitelező felé áll fenn. Az egymás közötti viszonyukban egyenlő arányban kötelesek a visszafizetést teljesíteni. Ebből is jól látható, hogy az adóstárs helyzete nem különbözik az adósétól. Az adóssal való viszonyában is egyenlő arányban terheli őt a visszafizetés.

Az adósnak és adóstársaknak van lehetőségük arra, hogy az egymás közötti viszonyukat a törvényben foglaltaktól eltérően szabályozzák. Például megállapodhatnak abban is, hogy egymás közötti viszonyukban csak az adós köteles a törlesztésre, akkor is, ha a hitelező felé egyetemlegesen tartoznak.

Egyetemleges tartozás esetén, ha az egyik adós vagy adóstárs a ráeső részt meghaladó összeget fizetett vissza a hitelezőnek, akkor a többiektől követelheti az általa kifizetett többlet megtérítését.

Amennyiben az adóstársak tartozása nem egyetemleges, azaz mindegyikük csak a ráeső résszel tartozik a jogosultnak, akkor az adóstársak belső viszonyai ugyanígy alakulnak, ha nem állapodtak meg másként. 

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS