Mi a különbség a többletmunka és a pótmunka között?

2020. 03. 03., 19:00

A vállalkozási szerződések kapcsán gyakran merül fel a vállalkozó által elvégzett többletmunka és pótmunka kérdése. Különösen lényeges ez építési vállalkozási szerződéseknél. A vállalkozó által elvégzett többlet- és pótmunkák, valamint ezek díjazása gyakran képezi vita tárgyát. Mit értünk többletmunka alatt, és mi a pótmunka? Mi a különbség a kettő között? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A vállalkozó díjazása

A vállalkozási szerződés olyan szerződés, amelyben a vállalkozó valamilyen tevékenységgel elérhető eredmény megvalósítását vállalja. Az elérendő eredmény lehet például valamely építési vagy szerelési munka megvalósítása, tervezési munka elvégzése, kutatási eredmény elérése stb.

A vállalkozó a kikötött munka megvalósításáért, eredmény eléréséért vállalkozói díjra jogosult, amelyet a megrendelő köteles neki megfizetni. A vállalkozói díj tehát az ilyen típusú szerződések nélkülözhetetlen eleme. Ha a felek a vállalkozói díjban nem állapodnak meg, akkor a szerződés nem is jön létre.

A vállalkozói díj meghatározására rendszerint kétféle módon szokott sor kerülni.

  • Az egyik a tételes vállalkozói díj meghatározása. Ebben az esetben a ténylegesen elvégzett munka alapján kerül sor a vállalkozói díj és a vállalkozó költségeinek megfizetésére. Ilyenkor utólagosan kerül sor a díj elszámolására és pontos megállapítására. Az elszámolás történhet az egyes elvégzett munka-tételek és költségek alapján, illetve a ráfordított munkaidő szerint.
  • A vállalkozói díj meghatározásának másik módszere az átalány jellegű munkadíjban való megállapodás. Ilyenkor a díjazás összege már a munka elvégzése előtt pontosan meghatározásra kerül, függetlenül attól, hogy utóbb ténylegesen mennyi munkavégzést igényel a megrendelés teljesítése.

Mi a többletmunka?

A vállalkozó alapvető kötelezettsége, hogy mindazon munkákat elvégezze, amely a szerződésben kikötött eredmény megvalósításához szükséges. Ide tartozik mindaz, ami a munka (pl. épület, berendezés, terv stb.) rendeltetésszerű használhatóságához, illetve működéséhez szükséges.

A Polgári Törvénykönyv szerint a többletmunkának két típusa van.

  • Többletmunka egyrészt a vállalkozási szerződés tartalmát képező, de a vállalkozói díj meghatározásánál figyelembe nem vett munka. Ilyen például a megvalósítani vállalt tervben szereplő, de a díjat tartalmazó költségvetésben nem szereplő munka.
  • A többletmunka másik típusát képezik azok a munkák, amely nélkül a mű rendeltetésszerű használatra alkalmas megvalósítása nem történhet meg. Tehát ebben az esetben műszakilag szükségszerű munkák elvégzéséről van szó.

A vállalkozó a többletmunka említett két típusába tartozó munkákat köteles elvégezni.

A többletmunka díjazása

A többletmunka díjazásával kapcsolatban fontos tudni, hogy ha a felek a vállalkozói díjat átalánydíjként határozták meg, akkor a vállalkozó a többletmunka ellenértékének megtérítésére nem jogosult. Ha tehát az átalánydíj meghatározásakor kihagytak olyan munkákat, amelyek többletmunkának számítanak, akkor e munkák elvégzéséért utólag sem lehet többlet díjazást követelni.

A vállalkozó a többletmunkával kapcsolatban felmerült olyan költségeinek megtérítését viszont követelheti a megrendelőtől, amely költségek felmerülése a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előre látható.

Mi a pótmunka?

Pótmunkának minősül az olyan munka, amelynek elvégzését a megrendelő utólag rendelte meg. Tehát pótmunka esetén a munka elvégzése a megrendelő miatt válik szükségessé. Itt nem a szerződésben foglalt munka megvalósításához műszakilag szükséges lépések elvégzéséről van szó, mint a többletmunkánál.

A vállalkozó köteles elvégezni az utólag megrendelt pótmunkát, ha annak elvégzése nem teszi feladatát aránytalanul terhesebbé. Ide tartoznak különösen azok a munkák, amelyek tervmódosítás folytán váltak szükségessé.

A pótmunka díjazása

A pótmunka ellenértékének megfizetését a vállalkozó abban az esetben is igényelheti, ha a felek a vállalkozói díjat átalánydíjként határozták meg. Ilyenkor tehát a pótmunka nem képezi az átalánydíj részét, és a pótmunka díját az átalánydíj fölött kell megfizetni. Értelemszerűen ilyen esetben a pótmunka elszámolása tételes díjelszámolással történhet.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS