Kiterjesztett gyártói felelősségi adatszolgáltatás: közeledik az első határidő

2023. 09. 26., 15:26

A környezetvédelmi termékdíj adóbevallás benyújtásának határidejével megegyezően 2023. október 20-áig kell benyújtani az első kiterjesztett gyártói felelősségi (KGYF vagy EPR) adatszolgáltatást.

Bár a KGYF rendelet még a napokban is módosult, ami nehezíti a kötelezettségek időben történő azonosítását, az érintetteknek kevesebb mint egy hónapjuk maradt elkészíteni a szükséges nyilvántartást és adatszolgáltatást – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Az adatszolgáltatás benyújtására szolgáló OKIRkapu rendszerben már elérhető a vonatkozó adatcsomag „KGYF-NÉ” néven.

Az adatszolgáltatásban a jogszabály által előírt tartalom szerint kell a KGYF-kötelezettségről nyilatkozni: az érintett körforgásos termékeket, azok mennyiségét és KF-kódját kell megadni.

A felület a manuális adatfelvitel mellett lehetőséget biztosít arra az adatszolgáltatóknak, hogy XML-fájlból olvassák be a szükséges adatokat.

A PwC Magyarország szakértőinek tapasztalata szerint a nyilvántartás és az adatszolgáltatás elkészítésével kapcsolatban a gazdálkodóknak leginkább a manualitásból eredő hibalehetőség és munkaigény, valamint a KF-kódok meghatározása jelent problémát.

A teljesítendő kötelezettségeket és a szabályozás legfontosabb elemeit egy online eseményen is összegezték a PwC Magyarország szakértői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS