Kiterjesztett gyártói felelősségi adatszolgáltatás: közeledik az első határidő

2023. 09. 26., 15:26

A környezetvédelmi termékdíj adóbevallás benyújtásának határidejével megegyezően 2023. október 20-áig kell benyújtani az első kiterjesztett gyártói felelősségi (KGYF vagy EPR) adatszolgáltatást.

Bár a KGYF rendelet még a napokban is módosult, ami nehezíti a kötelezettségek időben történő azonosítását, az érintetteknek kevesebb mint egy hónapjuk maradt elkészíteni a szükséges nyilvántartást és adatszolgáltatást – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Az adatszolgáltatás benyújtására szolgáló OKIRkapu rendszerben már elérhető a vonatkozó adatcsomag „KGYF-NÉ” néven.

Az adatszolgáltatásban a jogszabály által előírt tartalom szerint kell a KGYF-kötelezettségről nyilatkozni: az érintett körforgásos termékeket, azok mennyiségét és KF-kódját kell megadni.

A felület a manuális adatfelvitel mellett lehetőséget biztosít arra az adatszolgáltatóknak, hogy XML-fájlból olvassák be a szükséges adatokat.

A PwC Magyarország szakértőinek tapasztalata szerint a nyilvántartás és az adatszolgáltatás elkészítésével kapcsolatban a gazdálkodóknak leginkább a manualitásból eredő hibalehetőség és munkaigény, valamint a KF-kódok meghatározása jelent problémát.

A teljesítendő kötelezettségeket és a szabályozás legfontosabb elemeit egy online eseményen is összegezték a PwC Magyarország szakértői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS