Elismert vállalatcsoport: a legfontosabb tudnivalók

2020. 10. 06., 13:45

A gazdaság nemzetközi jellegének erősödésével egyre inkább elterjedtek a több társaságból álló, de azok egységes menedzselésére, működtetésére épülő vállaltcsoportok. Az ilyen konszernek nem ritkán több országra, akár kontinensre is kiterjedő hálózatokat hoznak létre a különböző gazdasági társaságokból. Az így létrejött elismert vállalatcsoport nagyban segíti a hatékony működést. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mi az elismert vállalatcsoport?

Az elismert vállalatcsoport gyakorlatilag nem más, mint különböző vállalkozások együttműködése, bizonyos feltételek fennállása esetén.

Ahhoz, hogy elismert vállalatcsoport jöhessen létre, a következő feltételeknek kell egyidejűleg megfelelni:

  1. A résztvevő vállalatok a számviteli törvény szerint összevont, konszolidált éves beszámoló készítésére kötelesek. Erre rendszerint az ún. anyavállalat köteles a leányvállalat viszonylatában, amelyre közvetlenül vagy másik leányvállalatán keresztül közvetetten meghatározó befolyást gyakorol.
  2. A vállalatok közül legalább egy tag uralkodó tag, ezen kívül pedig legalább további 3 tag áll az uralkodó tag ellenőrzése alatt. Ezek a tagok csak kft., zrt., egyesülés, illetve szövetkezet formában működhetnek.
  3. A vállalatcsoport tagjai között uralmi szerződés megkötése szükséges.
  4. Az üzleti céloknak meg kell egyezniük a vállalatcsoport tagjai esetén, beleértve az uralkodó vállalatot is.

A vállalatcsoportot a cégbíróság a cégjegyzékbe bejegyzi, azonban maga a vállalatcsoport nem tekintendő jogilag önálló szervezetnek. Ezért például az elismert vállalatcsoport, mint olyan, nem köthet önállóan szerződést. Csak a vállalatcsoporthoz tartozó vállalkozások szerződhetnek. Az elismert vállalatcsoport előnye, hogy a tagok összehangoltabban, hatékonyabban, egységes üzletpolitika mentén, gyorsabb és rugalmasabb döntéshozatallal tudnak működni, amelynek következtében a működési költségeik is csökkenhetnek.

Az uralmi szerződés

Az uralmi szerződés határozza meg az elismert vállalatcsoport egészének egységes üzletpolitikáját. A szerződésnek tartalmaznia kell az összes tag cégnevét és székhelyét, a vállalatok közötti együttműködés módját és a fontosabb tartalmi elemeit. Rendelkezni kell a szerződésben arról is, hogy a vállalatcsoport határozott vagy határozatlan időre jön létre.

Lehetőség van az ellenőrzött tagvállalatok önállóságának korlátozására is. Ezt a korlátozást ugyancsak az uralmi szerződésbe kell foglalni. A korlátozás viszont csak az egységes üzleti cél megvalósításához szükséges mértékben lehetséges.

A szerződést a résztvevő tagok legfőbb szerveinek legalább háromnegyedes szótöbbséggel kell elfogadni. Ezután kerülhet sor a cégjegyzékbe történő bejegyzésre. A vállalatcsoport megalakulásának tényét két alkalommal a Cégközlönyben is közzé kell tenni.

Az elismert vállalatcsoport bejegyzésének további feltétele, hogy a részt venni kívánó tagoknak és hitelezőiknek rendezett legyen a viszonyuk. Így a bejegyzéshez elengedhetetlenül szükséges a hitelezői igények kielégítése, vagy az ilyen igények bíróság általi jogerős elutasítása.

Az elismert vállalatcsoport megszűnése

A vállaltcsoport megszűnése nagyban függ attól, hogy mennyi időre hozták létre a vállalatcsoportot. Amennyiben határozott időre hozták létre, úgy a megjelölt időpont elteltével következik be a megszűnés. Ha nem időhöz kötötték a vállalatcsoport megszűnését, hanem meghatározott megszűnési feltételt határoztak meg a résztvevők, akkor e feltétel bekövetkeztekor szűnik meg a vállalatcsoport.

A határozatlan időre létesített vállalatcsoport esetén az uralkodó vállalat legfőbb szervének minősített többséggel megszavazott határozatával lehet megszüntetni a csoportot.

Attól függetlenül, hogy határozott vagy határozatlan időre hozták létre a vállalatcsoportot, mindenképp megszűnéshez vezet az, ha az uralkodó tag már nem készít összevont ötéves beszámolót. Ennek hatására ugyanis megszűnik a tagok közötti azon szoros gazdasági kapcsolat, amely az alapja az elismert vállalatcsoport létezésének. További megszüntető ok lehet a nyilvántartó bíróság általi feloszlatás, amely az uralmi szerződés többszöri vagy igen súlyos megszegése esetén következhet be.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS