Elektromos cégautók: jelentősek az adóelőnyök

2020. 08. 02., 13:15

Az elektromos autókhoz kapcsolódó adókedvezmények a gazdasági társaságok esetében is ösztönzik az e-autók vásárlását. Nincs gépjárműadó, regisztrációs adó, cégautóadó és mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól ez a vásárlás, ugyanakkor a zöld rendszámmal járó előnyöket élvezhetik az autók használói – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Az elektromos autók megítélése vegyes manapság. Az elektromos személygépkocsik vitathatatlan előnyei jól ismertek: az e-autók sokkal kevésbé szennyezik a környezetet, mint a belső égésű motorok által hajtott járművek és a kevesebb meghibásodásra alkalmasabb alkatrész miatt egyszerűbb és olcsóbb fenntartani, karbantartani őket, mint a hagyományos „versenytársakat” – kezdi friss bejegyzését Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüuletágának vezetője. Emellett hosszú ideig a feltöltésük is ingyenes volt a nyilvános töltőállomásokon. Ugyanakkor hátrányuk is van ezen járműveknek, például a magasabb árfekvés, az elektromos motorok meghajtásához szükséges akkumulátorok jelenlegi kapacitása és a töltőállomások alacsony száma miatti korlátozott hatótávolság, vagy a hosszabb töltési idő.

Az elmúlt években a kedvező adózás mellett természetben adható juttatások körének szűkítése miatt, illetve legújabban a koronavírus fertőzés csökkentése miatt is egyre több munkáltató dönt amellett, hogy munkavállalójának cégautót biztosít. A kedvező hazai szabályozás miatt adózási szempontból mindenképpen érdemes megfontolni az elektromos autó vásárlását - nemcsak a speciális kedvezmények miatt magánszemélyként, de - gazdasági társaságok esetében is.

Mi számít elektromos autónak?

Mielőtt rátérnénk a konkrét adókedvezményekre, fontos meghatározni, hogy pontosan mely típusú autók tartoznak az elektromos gépjárművek kategóriájába.

A magyar szabályozás az elektromos gépjárművek közé sorolja:

  • a külső hálózatra köthető ún. plug-in hibrid autókat, melyek a régebbi típusú, hibrid meghajtású gépkocsiknál nagyobb akkumulátorral rendelkeznek, így elektromos meghajtással akár 25 km megtételére is képesek;
  • a növelt hatótávolságú hibrid autókat, amelyek üzemeltetéséhez az áramon kívül üzemanyag is szükségeltetik, és amelyek elektromos meghajtással akár 50 km megtételére képesek;
  • a tisztán elektromos autókat, melyek kizárólag elektromos meghajtású motorokkal rendelkeznek és több száz kilométer megtételére is képesek egy feltöltéssel.

A releváns magyar jogszabály (6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet) alapján ezek a gépjárművek környezetkímélő gépkocsinak minősülnek, így jogosultak a zöld rendszám használatára. Ezen túl fontos figyelmet fordítani az autók besorolására is, mivel csak az 5-ös környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművek esetén vehetők igénybe a lentebb részletezett adókedvezmények. 

Elektromos autókhoz kapcsolódó adókedvezmények

Az alábbi elektromos autókra vonatkozó adózási kedvezmények a gazdasági társaságok szempontjából is vonzóak:

  • Az elektromos gépkocsik hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosai mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól.
  • Az elektromos gépjárművek forgalomba helyezésekor nem kell megfizetni a regisztrációs adót. Figyelem, a fentebb már említett, régebbi típusú hibrid autók nem részesülnek ebben a kedvezményben. Egy régebbi, hibrid személygépkocsi forgalomba helyezésekor a regisztrációs adó 76 000 forint.
  • A hatályos Illetéktörvény szerint, az elektromos autók adásvétele, ilyen autókra vonatkozó vagyoni értékű jog megszerzése mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól is.

A fentieken túl, a gazdasági társaságok számára könnyítést jelent az is, hogy a tulajdonukban álló, illetve az általuk lízingbe vett elektromos gépkocsikat nem terheli cégautóadó sem. 

Áfa- és tao-kedvezmények az elektromos autóknál

Áfa szempontból az elektromos autókra nem vonatkoznak speciális szabályok, mivel a magyar áfatörvény nem tesz különbséget a gépjárművek meghajtása között, kizárólag a vámtarifaszám alapján sorolja be azokat személygépjármű (vtsz: 8703) vagy tehergépjármű (vtsz: 8704) kategóriába.

Ugyanakkor az áfa-levonásra vonatkozó szabályok szerint az elektromos tehergépjárművek töltése esetén, a feltöltés áfája levonható.

A társasági adó kapcsán további könnyítést jelent a gazdasági társaságok számára, hogy az elektromos autók beszerzése után is érvényesíthető az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye (Tao tv. 22/E. §), amennyiben a vonatkozó feltételek teljesülnek. A társaságoknak azonban figyelemmel kell lennie arra, hogy egyazon elektromos autó beszerzése kapcsán az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye nem alkalmazható együttesen a fejlesztési adókedvezménnyel.

Bár nem ezek a leginkább fajsúlyos érvek a céges elektromos autóvásárlás mellett, a fenti előnyökön túl a zöld rendszámos autók számos lokációban díjmentesen parkolhatnak, és meghatározott, védett övezetekbe is behajthatnak.  Érdemes mindent számbavéve megtervezni, kikakulálni mi lenne a cég számára legkedvezőbb megoldás a járműpark bővítésekor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS