E-kereskedelem: új időszámítás 2021. július 1-től

2021. 06. 30., 13:00

2021. július 1-jén kötelező jelleggel hatályba lépnek az új e-kereskedelmi áfa szabályok – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

„Az ügyletek áfa kezelése, a teljesítési hely szabályok jellemzően nem változnak, hanem elsősorban az adókötelezettség teljesítésének módjában hoz változást az új szabályrendszer. Így, az adóbevallásnál, adó megfizetésénél lesznek elsősorban érezhetően a változások – összegzi Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group igazgatója.

Milyen ügyleteket érint a változás?

Az e-kereskedelmi áfa csomag rendelkezései a nem adóalanyoknak történő értékesítéseket érintik, azaz az úgynevezett B2C (vállalkozás-fogyasztó) relációban alkalmazandók, B2B-ben (vállalkozás-vállalkozás) nem. Vonatkoznak a közösségen belül megvalósuló és a termékimportot is megvalósító távértékesítésekre, illetve a nem adóalanyoknak nyújtott közösségen belül teljesített szolgáltatásokra. Nem érintik viszont az exportot és a belföldi értékesítéseket (kivéve, azt az esetet, ha harmadik országos adóalany értékesít platformon keresztül belföldi raktárból belföldre).

A távértékesítési tényállás megvalósulása

Az új szabályok alapján csak akkor kerülhető ki a távértékesítés tényállás, ha a terméket maga a vevő fuvarozza, vagy fuvaroztatja és az eladó a fuvarozásban sem közvetve, sem közvetlenül nem vesz részt.

Közösségen belüli- és az importot megvalósító távértékesítés fogalma

Eddig nem volt definiálva a távértékesítés az Áfa tv-ben, csak a teljesítési hely szabályoknál került meghatározásra, hogy milyen esetekben alkalmazható a termékértékesítés teljesítési helyére vonatkozó speciális szabály. 2021. július 1-től viszont két új definíció kerül az Áfa tv.-be: a termék közösségen belüli távértékesítése és a harmadik államból importált termék távértékesítése. A két fogalom között a döntő különbség, hogy a termék feladásának helye EU tagállam vagy harmadik ország.

Mi változik, ha a távértékesítés online platformon történik?

2021. július 1-től a 150 euró alatti belső értékű importált küldemények, illetve a harmadik országos eladók közösségen belüli távértékesítése esetén a platformoknak az általuk elősegített értékesítések esetében adófizetési kötelezettsége keletkezik, amire vonatkozóan korlátozott felelősségük van. Ha ugyanis a platform téves információ miatt nem teljesíti megfelelően az adókötelezettséget, és igazolni tudja, hogy nem tudta, hogy ez az információ helytelen, akkor elkerülheti a szankciókat.

Az egyablakos rendszer kiterjesztése

2021. július 1-től az új szabályozás kiterjeszti a mostanáig csak a távolról nyújtható szolgáltatások (telekommunikációs-, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, elektronikus úton nyújtott szolgáltatások) esetében alkalmazható egyablakos MOSS (mini one stop shop) rendszert a Közösség tagállamában, nem adóalanynak nyújtott szolgáltatás utáni, illetve a Közösségen belüli távértékesítés utáni bevallási és adófizetési kötelezettség teljesítésére.

One Stop Shop (OSS)

Az OSS rendszerben negyedévente kell egységes adóbevallást teljesíteni tagállami bontásban. Az adó pedig az adott tagállami devizában egy összegben teljesíthető.

„Az OSS-rendszerbe nem kötelező belépni, de enélkül minden fogyasztási tagállamban külön-külön kell regisztrálni és bevallani, befizetni az áfát” – említi a Niveus Consulting Group igazgatója. Az adminisztráció tehát jelentősen lecsökkenhet az egyablakos rendszer használatával.

Az import termékek távértékesítésének új szabályai

2021. július 1-től megszűnik a 22 euró alatti termékek import áfa mentessége. Ettől az időponttól a vámhatóságnak jelentősen megnő az adminisztrációs kötelezettsége, mivel ezekre a termékekre - bár továbbra is vámmentességet élveznek 150 euró belső értékig - ki kell vetnie az import áfát. Ez pedig a termékek kiszállítási idejének növekedésével is járhat.

2021. július 1-től két új lehetőség áll a rendelkezésre a 150 euró alatti belső értékű termékekhez kapcsolódó áfa megfizetésére: az IOSS (Import One Stop Shop) és a gyorspostai és futárszolgálatok bevonásával megvalósuló importáfa-fizetés egyszerűsített eljárás, az úgynevezett Special Arrangement (SA). Ezek helyettesíthetik azt, amikor a vámhatóság rendes eljárás keretében veti ki az import áfát.

Az IOSS rendszer alkalmazása elsősorban üzletpolitikai előnyt jelent az eladónak, ha a terméket a vevő államában helyezik szabad forgalomba, azáltal, hogy a vevő import áfa mentességet kap és gyorsabban jut a termékhez – emeli ki Antretter Erzsébet. Az IOSS regisztráció viszont erősen ajánlott akkor, ha a szabad forgalomba helyezés más tagállamban történik, mivel enélkül a terméket a vámhatóság vámkezelés nélkül továbbítja a rendeltetési országba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 09:40:00
2024 első negyedévében 2500 darab új internetes elfogadóhely jött létre, az összes átutalásnak pedig a 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül; a kártyás vásárlások száma 11,5, százalékkal nőtt éves összevetésben, a fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal meghaladta az előző negyedévit – tájékoztatott az MNB.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS