Újabb frekvenciahasználati jogosultságot szerzett a Telenor az NMHH aukcióján

2021. 01. 29., 15:00

Újabb 15+5 évre szerzett frekvenciahasználati engedélyt a Telenor Magyarország a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által a 900 és 1800 MHz-es sávokra kiírt aukcióján. A mobiltársaság a 900 MHz-s tartományban 26 MHz, míg az 1800 MHz-s sávban 40 MHz-es blokkot szerzett, amelyért összesen nettó 56,854 milliárd forintot fizet. Mindkét frekvenciasáv meghatározó lesz az előttünk álló évtized mobilhálózati fejlesztéseiben, mivel a technológia-semlegességből adódóan a nagy lefedettség biztosítsa mellet tehetik elérhetővé a legmodernebb technológiákban rejlő lehetőségeket.

A 900 és 1800 megahertzes frekvenciasávok a GSM technológia megjelenése óta fontos szerepet játszanak a hazai mobilszolgáltatásban. Az első, 1993-ban zajlott eljárást követően eredetileg kifejezetten második generációs (2G) mobilszolgáltatásra lehetett használni ezeket a frekvenciatartományokat.

Később, 2011-ben az Európai Bizottság határozata és az azt követő hazai kormányrendelet lehetővé tette a frekvenciatartományok technológiasemleges alkalmazását, így ezekben a sávokban is megnyílt az út a harmadik (3G) és negyedik (4G) generációs mobiltechnológiák alkalmazására, lényegesen növelve a területi lefedettséget és a hálózati kapacitást.

Ezen frekvenciák használati jogosultságát 2013-ban 2022. április 7-i és 8-i lejárati határidővel meghosszabbították, így a hatóság ehhez tervezett ütemezéssel 2020-ban új frekvenciaárverési eljárást kezdeményezett, amelynek most született eredménye.

A Telenor által szerzett új spektrumhasználati licensz 2022 áprilisától 15 évre szól és egy alkalommal, maximum 5 évvel hosszabbítható meg. A mobiltechnológia dinamikus fejlesztéséhez is további jelentős, több tízmilliárd forintos beruházásra van szükség, így a frekvenciagazdálkodásban megszokott 15+5 éves használati szerződés megfelelő kiszámíthatóságot biztosít a szolgáltatóknak ahhoz, hogy a lakossági és üzleti igények bővülésének megfelelő hálózati fejlesztéseket valósítsanak meg.  Üdvözlendő, hogy a technológiasemleges frekvenciahasználat a most elnyert tartományban is a szolgáltató stratégiájára bízza, hogy mely sávokban mely technológiákat alkalmazza a jövőben.

„Szeretnénk köszönetet mondani a Hatóságnak az árverés zökkenőmentes lebonyolításáért.  Örülünk és elégedettek vagyunk az aukció eredményével, amely a 2020 tavaszán elnyert frekvenciakészlettel együtt egy továbbra is világszínvonalú és egyben versenyképes hálózat működtetését biztosítja a következő évtizedre. Az új jogosultságok tükrében célunk, hogy a lakossági és üzleti igényeket hosszú távon és magas színvonalon kiszolgáló technológiát biztosítsunk” – mondta Peter Gazik, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Miért fontosak ezek a frekvenciasávok a mobilszolgáltatásban?

Az alacsonyabb, 900-as tartomány – fizikai tulajdonságai miatt - hatékonyan használható nagyobb területi lefedettségre, míg a magasabb, 1800-as tartomány a kapacitás növelésében – a mobilnet sebességében – játszik fontos szerepet.

2020-ra a Hipernet 4G országos lakossági lefedettsége elérte a 99,5 százalékot. A közeljövőben az 5G technológia a 4G-vel együttesen szolgálhatja ki a növekvő igényeket, elsősorban a nagy forgalmú helyeken és speciális ipari alkalmazásokhoz igazodva, de – ahogy az már a korábbi technológiaváltások során is történt – az új technológia csak fokozatosan veszi át a korábbi műszaki megoldások helyét.

A Telenor egyre inkább azt tapasztalja, hogy üzleti és lakossági oldalon is erősödik az igény az 5G-ben rejlő lehetőségek megismerésére, miközben egyre inkább elérhető árkategóriában jelennek meg 5G-képes okostelefonok is. Ezek a folyamatok egyértelműen előmozdítják az új technológia széleskörű elterjedését.  A most megszerzett frekvenciával a Telenor célja, hogy továbbfejlessze magas színvonalú Hipernet-hálózatát és hosszú távon is a megszokott magas minőséget biztosítsa ügyfelei számára.

A Telenor Magyarország Zrt. mobil rádiótelefon- és mobil internet szolgáltatásra hosszú távon használható frekvenciái:

700 MHz

  • 2x5 MHz a 2020-as aukción szerzett 15+5 év időtartamra

800 MHz

  • 2x10 MHz a 2014-es pályázaton szerzett 15+5 év időtartamra

900 MHz (2x11,8 MHz-es blokk):

  • 2x13 MHz 2021-ben szerzett 2037-re szóló lejárattal
  • 2x2,0 MHz a 2014-es pályázaton szerezett 15+5 éves időtartamra

1800 MHz (2x20 MHz-es blokk):

  • 2x20 MHz 2021-ben szerzett, 2037-re szóló lejárattal

2100 MHz (2x15 MH)

  • 2x15 MHz FDD 2004-ben szerzett, 2018-ban meghosszabbítva 2027-re szóló lejárattal

2600 MHz

  • 2x20 MHz a 2014-es pályázaton szerzett 15+5 éves időtartamra 

3600 MHz

  • 1x 140 MHz a 2020-as aukción szerzett 15+5 éves időtartamra
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS