„Otthoni” kvantumprocesszor fejlesztésében vesznek részt a Wigner FK fizikusai

„Otthoni” kvantumprocesszor fejlesztésében vesznek részt a Wigner FK fizikusai
2023. 08. 04., 13:40

Több mint 200 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) négy kvantuminformatikai projekt megvalósítására.

A szobahőmérsékleten, normális irodai vagy otthoni körülmények között működtethető kis kvantumprocesszor létrehozásában Magyarországról Gali Ádám vezetésével a Wigner FK fizikusai is részt vesznek német, holland, francia és belga partnerek mellett. A MAESTRO konzorcium sikerét előrevetíti, hogy elméleti szinten – részben pont a konzorcium tagjai – már leírták egy ilyen kvantumhardver működését, így a mostani cél a rutinszerű gyártás előkészítése. Az eredmények új távlatokat nyithatnak a jelenleg drága, laboratóriumi körülmények között működő és távolról elérhető rendszereket használó kvantuminformatika számára. Többek között új utakra léphet a kvantumkommunikáció, továbbá a kvantumtitkosításhoz szükséges kvantumkulcsszétosztás fejlesztése is.

A kvantummetrológia módszereinek lényeges fejlesztését célul kitűző nemzetközi projektben részt vevő magyar csoportot szintén Gali Ádám vezeti. A kvantumalapú méréstechnika fejlesztésével a német, litván, francia, svájci és magyar kutatók a nanoméretű képalkotás és -érzékelés terén érhetnek el áttörést. Ehhez a gyémántalapú kvantumszenzorokat szeretnék különleges körülmények között – például extrém erős mágneses tér, extrém magas nyomás és mechanikai feszültség – is használhatóvá tenni. A cél eléréséhez először a fejlesztést megalapozó elméleti leírást és kvantumoptikai protokollt dolgozzák ki, majd ezt azoknak a rendszereknek a kifejlesztése követi, amelyek képesek a mérési protokollokat megvalósítani és legyőzni az eddig legelterjedtebb gyémántbeli érzékelő, a nitrogénvakancia-centrum korlátait. A projekt résztvevői abban bíznak, hogy eredményeik hozzájárulnak a hasonló centrumok extrém körülmények közötti viselkedésének megértéséhez, valamint a gyémánt mint kvantumrendszerek hordozójának jobb leírásához.

A Domokos Péter által vezetett projekt célja egy jól kontrollálható kísérleti rendszer felépítése és üzemeltetése egy nemzetközi projekt keretei között megtervezett, a mikrohullámú és optikai frekvenciatartományok között működő, lapkára integrált kvantumos kompakt konverter tesztelésére. Ez a rendszer a jövőben számos kvantumtechnológiai alkalmazás alapja lehet. Megépítéséhez a hideg atomok fizikájával kapcsolatos technológiai újításokat alkalmaznak, ami új kísérletek elvégzését teszi majd lehetővé a jövőben.

A hibrid kvantum-klasszikus számítások elméletének továbbfejlesztését és szilárd alapokra helyezését célzó projektet Zimborás Zoltán vezeti. Ennek lényege, hogy úgy egyesítik a kvantumos és a klasszikus processzorok erejét, hogy klasszikus számítógépeken futtatják azokat a közbülső számításokat, amelyek klasszikus módon is hatékonyan elvégezhetők, ezáltal az egész számítást felgyorsítják. Ezek a módszerek fontos szerepet kapnak a kvantumszámítógépek lehetőségeinek megismerésében és kihasználásában. Kiemelt jelentőségük ellenére azonban ezeknek a kvantum-klasszikus számításoknak jelenleg még nem létezik egy egységes, matematikailag szigorú leírása, így a projekt éppen ezt tűzte ki célul. A kutatók továbbá szeretnének egy átfogó képet kapni a hibrid kvantum-klasszikus számítások közeljövőbeli lehetőségeiről is.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS