„Otthoni” kvantumprocesszor fejlesztésében vesznek részt a Wigner FK fizikusai

„Otthoni” kvantumprocesszor fejlesztésében vesznek részt a Wigner FK fizikusai
2023. 08. 04., 13:40

Több mint 200 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) négy kvantuminformatikai projekt megvalósítására.

A szobahőmérsékleten, normális irodai vagy otthoni körülmények között működtethető kis kvantumprocesszor létrehozásában Magyarországról Gali Ádám vezetésével a Wigner FK fizikusai is részt vesznek német, holland, francia és belga partnerek mellett. A MAESTRO konzorcium sikerét előrevetíti, hogy elméleti szinten – részben pont a konzorcium tagjai – már leírták egy ilyen kvantumhardver működését, így a mostani cél a rutinszerű gyártás előkészítése. Az eredmények új távlatokat nyithatnak a jelenleg drága, laboratóriumi körülmények között működő és távolról elérhető rendszereket használó kvantuminformatika számára. Többek között új utakra léphet a kvantumkommunikáció, továbbá a kvantumtitkosításhoz szükséges kvantumkulcsszétosztás fejlesztése is.

A kvantummetrológia módszereinek lényeges fejlesztését célul kitűző nemzetközi projektben részt vevő magyar csoportot szintén Gali Ádám vezeti. A kvantumalapú méréstechnika fejlesztésével a német, litván, francia, svájci és magyar kutatók a nanoméretű képalkotás és -érzékelés terén érhetnek el áttörést. Ehhez a gyémántalapú kvantumszenzorokat szeretnék különleges körülmények között – például extrém erős mágneses tér, extrém magas nyomás és mechanikai feszültség – is használhatóvá tenni. A cél eléréséhez először a fejlesztést megalapozó elméleti leírást és kvantumoptikai protokollt dolgozzák ki, majd ezt azoknak a rendszereknek a kifejlesztése követi, amelyek képesek a mérési protokollokat megvalósítani és legyőzni az eddig legelterjedtebb gyémántbeli érzékelő, a nitrogénvakancia-centrum korlátait. A projekt résztvevői abban bíznak, hogy eredményeik hozzájárulnak a hasonló centrumok extrém körülmények közötti viselkedésének megértéséhez, valamint a gyémánt mint kvantumrendszerek hordozójának jobb leírásához.

A Domokos Péter által vezetett projekt célja egy jól kontrollálható kísérleti rendszer felépítése és üzemeltetése egy nemzetközi projekt keretei között megtervezett, a mikrohullámú és optikai frekvenciatartományok között működő, lapkára integrált kvantumos kompakt konverter tesztelésére. Ez a rendszer a jövőben számos kvantumtechnológiai alkalmazás alapja lehet. Megépítéséhez a hideg atomok fizikájával kapcsolatos technológiai újításokat alkalmaznak, ami új kísérletek elvégzését teszi majd lehetővé a jövőben.

A hibrid kvantum-klasszikus számítások elméletének továbbfejlesztését és szilárd alapokra helyezését célzó projektet Zimborás Zoltán vezeti. Ennek lényege, hogy úgy egyesítik a kvantumos és a klasszikus processzorok erejét, hogy klasszikus számítógépeken futtatják azokat a közbülső számításokat, amelyek klasszikus módon is hatékonyan elvégezhetők, ezáltal az egész számítást felgyorsítják. Ezek a módszerek fontos szerepet kapnak a kvantumszámítógépek lehetőségeinek megismerésében és kihasználásában. Kiemelt jelentőségük ellenére azonban ezeknek a kvantum-klasszikus számításoknak jelenleg még nem létezik egy egységes, matematikailag szigorú leírása, így a projekt éppen ezt tűzte ki célul. A kutatók továbbá szeretnének egy átfogó képet kapni a hibrid kvantum-klasszikus számítások közeljövőbeli lehetőségeiről is.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS