Forradalmi szoftver segíti a jövő közúti fuvarozását

2022. 01. 11., 10:02

Befejeződött a Nexogen Kft., a Waberer’s International Nyrt. és a győri Széchenyi István Egyetem közös projektje, az „Externlogisztika üzleti folyamatainak fenntarthatóságot figyelembe vevő holisztikus optimalizálása” című fejlesztés. A projekt célja egy olyan döntéselőkészítő szoftver megalkotása volt, melynek segítségével a közúti fuvarozás folyamatai költség- és energiatakarékosabbá válhatnak. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 1,058 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével.

A fejlesztés legfontosabb célkitűzése a hatékonyság növelése, azaz az üresfutás és a várakozási idő minimalizálása volt. A korábbi fuvartervezési folyamatok lassúnak bizonyultak, emberi erővel nem lehetett az összes variációt áttekinteni.

A forradalmi szoftver ugyanakkor képes megtalálni az optimumot, figyelembe véve nemcsak a megrendeléseket, hanem a teljes flotta állapotát, valamint a sofőrök pihenőidejét is úgy, hogy a teljes tervezési idő összesen két-három perc. A Waberer’s járművei közel 500 millió kilométert tettek meg 2017-ben, így akár néhány százalékos változás is eurómilliókban, illetve szén-dioxid-tonnákban mérhető megtakarítást okoz.

A projekt előzménye a Nexogen által megalkotott WIRE tervezőalgoritmus, amelynek éles teszteléséhez a környezetet a Waberer’s biztosította. Az együttműködés sikerét jelzi, hogy a 25. MENTA konferencián az Év informatikai projektjének adományozott Gyurós-díjat a két cég közös projektje nyerte.

A projekt Győrben, a Széchenyi István Egyetemen valósult meg. A tagok közötti munkamegosztás követte legfőbb tevékenységüket; a Nexogen Kft. informatikai fejlesztő cég, így fejlesztői, főleg algoritmizációs és implementációs munkákat végeztek, a Waberer’s fuvarozói szakmai tapasztalatával ellenőrizte az elért eredményeket, a Széchenyi István Egyetem pedig tudományos oldalról, kutatással és verifikációs munkával támogatta a fejlesztést.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a GINOP-2.2.1 felhívásban, azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00078.

(Fotó: Májer Csaba József)

A projektről bővebb információt a https://www.nexogen.com/download oldalon olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 14:10:00
A Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya megbízásából elkészült a „Zöldinfrastruktúra útmutató”, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a támogatást igénylőknek (elsősorban önkormányzatoknak) a területükön jelentkező környezeti és klímakockázatok azonosításában, és a problémák természetalapú, zöld és kékinfrastruktúra létrehozásával történő megoldásában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS