A gyógyszerkutatásban is bevetik a mesterséges intelligenciát

2021. 11. 11., 19:55

Az Alphabet új cége mesterséges intelligencia módszereket fog alkalmazni a gyógyszerkutatásban – jelentette be a Google anyavállalata.

A cég a DeepMind, az Alphabet másik leányvállalata által végzett munkára épül, amely úttörő munkát végzett a fehérjék szerkezetének előrejelzésében a mesterséges intelligencia felhasználásával – írja a Computerworld.

Az Isomorphic Laboratories nevű új vállalat ezt a sikert fogja felhasználni olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek segíthetnek új gyógyszerek azonosításában.

A szakértők évek óta a mesterséges intelligenciától várják, hogy gyorsabban és olcsóbban lehessen új gyógyszereket találni a különböző betegségek kezelésére. A mesterséges intelligencia segíthet a potenciális molekulák adatbázisainak átvizsgálásában, hogy megtalálják például azokat, amelyek a legjobban illeszkednek egy adott biológiai célponthoz. Az elmúlt két évben több százmillió dollárt fektettek be a mesterséges intelligencia-eszközöket fejlesztő vállalatokba.

Az Isomorphic olyan modelleket próbál majd létrehozni, amelyek képesek megjósolni, hogy a gyógyszerek hogyan lépnek kölcsönhatásba a szervezettel.

A gyógyszerek kifejlesztése és tesztelése komolyabb kihívás lehet, mint a fehérjék szerkezetének feltárása. Például még ha két fehérje fizikailag illeszkedő szerkezetű is, nehéz megmondani, hogy valójában mennyire fognak összeilleszkedni. Egy gyógyszerjelölt, amely a kémiai szintű működése alapján ígéretesnek tűnik, nem biztos, hogy mindig működik, amikor élő szervezetbe adják be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS