A gyógyszerkutatásban is bevetik a mesterséges intelligenciát

2021. 11. 11., 19:55

Az Alphabet új cége mesterséges intelligencia módszereket fog alkalmazni a gyógyszerkutatásban – jelentette be a Google anyavállalata.

A cég a DeepMind, az Alphabet másik leányvállalata által végzett munkára épül, amely úttörő munkát végzett a fehérjék szerkezetének előrejelzésében a mesterséges intelligencia felhasználásával – írja a Computerworld.

Az Isomorphic Laboratories nevű új vállalat ezt a sikert fogja felhasználni olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek segíthetnek új gyógyszerek azonosításában.

A szakértők évek óta a mesterséges intelligenciától várják, hogy gyorsabban és olcsóbban lehessen új gyógyszereket találni a különböző betegségek kezelésére. A mesterséges intelligencia segíthet a potenciális molekulák adatbázisainak átvizsgálásában, hogy megtalálják például azokat, amelyek a legjobban illeszkednek egy adott biológiai célponthoz. Az elmúlt két évben több százmillió dollárt fektettek be a mesterséges intelligencia-eszközöket fejlesztő vállalatokba.

Az Isomorphic olyan modelleket próbál majd létrehozni, amelyek képesek megjósolni, hogy a gyógyszerek hogyan lépnek kölcsönhatásba a szervezettel.

A gyógyszerek kifejlesztése és tesztelése komolyabb kihívás lehet, mint a fehérjék szerkezetének feltárása. Például még ha két fehérje fizikailag illeszkedő szerkezetű is, nehéz megmondani, hogy valójában mennyire fognak összeilleszkedni. Egy gyógyszerjelölt, amely a kémiai szintű működése alapján ígéretesnek tűnik, nem biztos, hogy mindig működik, amikor élő szervezetbe adják be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS