A gyógyszerkutatásban is bevetik a mesterséges intelligenciát

2021. 11. 11., 19:55

Az Alphabet új cége mesterséges intelligencia módszereket fog alkalmazni a gyógyszerkutatásban – jelentette be a Google anyavállalata.

A cég a DeepMind, az Alphabet másik leányvállalata által végzett munkára épül, amely úttörő munkát végzett a fehérjék szerkezetének előrejelzésében a mesterséges intelligencia felhasználásával – írja a Computerworld.

Az Isomorphic Laboratories nevű új vállalat ezt a sikert fogja felhasználni olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek segíthetnek új gyógyszerek azonosításában.

A szakértők évek óta a mesterséges intelligenciától várják, hogy gyorsabban és olcsóbban lehessen új gyógyszereket találni a különböző betegségek kezelésére. A mesterséges intelligencia segíthet a potenciális molekulák adatbázisainak átvizsgálásában, hogy megtalálják például azokat, amelyek a legjobban illeszkednek egy adott biológiai célponthoz. Az elmúlt két évben több százmillió dollárt fektettek be a mesterséges intelligencia-eszközöket fejlesztő vállalatokba.

Az Isomorphic olyan modelleket próbál majd létrehozni, amelyek képesek megjósolni, hogy a gyógyszerek hogyan lépnek kölcsönhatásba a szervezettel.

A gyógyszerek kifejlesztése és tesztelése komolyabb kihívás lehet, mint a fehérjék szerkezetének feltárása. Például még ha két fehérje fizikailag illeszkedő szerkezetű is, nehéz megmondani, hogy valójában mennyire fognak összeilleszkedni. Egy gyógyszerjelölt, amely a kémiai szintű működése alapján ígéretesnek tűnik, nem biztos, hogy mindig működik, amikor élő szervezetbe adják be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS