A gyógyszerkutatásban is bevetik a mesterséges intelligenciát

2021. 11. 11., 19:55

Az Alphabet új cége mesterséges intelligencia módszereket fog alkalmazni a gyógyszerkutatásban – jelentette be a Google anyavállalata.

A cég a DeepMind, az Alphabet másik leányvállalata által végzett munkára épül, amely úttörő munkát végzett a fehérjék szerkezetének előrejelzésében a mesterséges intelligencia felhasználásával – írja a Computerworld.

Az Isomorphic Laboratories nevű új vállalat ezt a sikert fogja felhasználni olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek segíthetnek új gyógyszerek azonosításában.

A szakértők évek óta a mesterséges intelligenciától várják, hogy gyorsabban és olcsóbban lehessen új gyógyszereket találni a különböző betegségek kezelésére. A mesterséges intelligencia segíthet a potenciális molekulák adatbázisainak átvizsgálásában, hogy megtalálják például azokat, amelyek a legjobban illeszkednek egy adott biológiai célponthoz. Az elmúlt két évben több százmillió dollárt fektettek be a mesterséges intelligencia-eszközöket fejlesztő vállalatokba.

Az Isomorphic olyan modelleket próbál majd létrehozni, amelyek képesek megjósolni, hogy a gyógyszerek hogyan lépnek kölcsönhatásba a szervezettel.

A gyógyszerek kifejlesztése és tesztelése komolyabb kihívás lehet, mint a fehérjék szerkezetének feltárása. Például még ha két fehérje fizikailag illeszkedő szerkezetű is, nehéz megmondani, hogy valójában mennyire fognak összeilleszkedni. Egy gyógyszerjelölt, amely a kémiai szintű működése alapján ígéretesnek tűnik, nem biztos, hogy mindig működik, amikor élő szervezetbe adják be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS