Óvatosabban fordulnak az új tanévre a fiatalok

2020. 09. 01., 13:45

A diákok 51 százaléka szerint az oktatás hagyományos keretek között az igazi, ugyanakkor 24 százalékuk működőképesnek tartja az online tanítást is - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A bank összefoglalója szerint a járvány átalakította a diákok mindennapjait, így a bankolási szokásaikat is. A bankszámlával rendelkező fiatalok közel 93 százaléka használja a bankkártyáját, ami növekedést jelent a korábbi adatokhoz képest, ebben szerepet játszhatott, hogy a járvány miatt sokan inkább a kártyát választották a készpénz helyett. A fiatalok az idén havonta átlagosan 9-15 alkalommal vásároltak kártyával - derül ki a fiatalok bankolási szokásait az iskolakezdés apropóján bemutató összeállításából.

Rendhagyó tanévet kezdenek a diákok szeptemberben: a járvány miatt, több, korábban nem látott óvintézkedés mellett, most hagyományos rendben kezdődhet meg az oktatás. Ennek valószínűleg kifejezetten örülnek a diákok, mivel az előző tanév utolsó hónapjaiban, a koronavírus elleni küzdelem jegyében életbe lépett digitális oktatás 51 százalékuk szerint nem helyettesítheti teljesen a hagyományos tanrendet. 24 százalékuk azonban az online oktatást működőképesnek tartotta.

Mindenesetre a diákok az év első felében gyakorlatot szereztek abban, hogy feladataikat a digitális térben is meg tudják valósítani, így például a bankolási szokásaikat is átalakították - közölte a K&H Bank az iskolakezdés apropóján.

Átalakulás

„Az idei év első fele a koronavírus-járvány hatásai miatt nem összevethető a korábbi évekkel, a tavaszi kijárási korlátozások miatt ugyanis teljesen felborult a mindennapi menetrend. A bank összeállítása szerint a 29 év alatti korosztály tagjai érezhetően reagáltak a koronavírus-járványra, óvatosabbak lettek. Ez részben abból látszik, hogy visszafogták a kiadásaikat, 8 százalékkal kevesebbet költöttek a bankkártyájukkal, mint egy évvel korábban. Mindez azt jelenti, hogy a fiatalok átlagosan, havonta 45-50 ezer forintért vásároltak, egy-egy hónapban pedig 9-15 alkalommal fizettek a kártyájukkal. Tehát bár kiadásaikat csökkentették, a fizetés módja a bankkártyának kedvezett, kisebb összegeket is szívesebben fizettek a plasztikkal” – mondta Árva András, a K&H Bank lakossági szegmens marketing vezetője.

Még népszerűbb a bankkártya

A K&H a második negyedévben a 19-29 éves korosztály körében készített kutatásából pedig az derült ki, hogy a bankszámlával rendelkező fiatalok körében abszolút a bankkártya a legnépszerűbb szolgáltatás, 93 százalékuk használja rendszeresen, szemben az egy évvel korábbi 87 százalékkal. A felmérés többéves történetében pedig ez a mutató majdnem mindig 90 százalék alatt maradt.

„A bankkártya-használatnál látható emelkedésben szerepet játszhat az is, hogy a járvány miatt sokan a készpénz helyett a plasztikot választották, amikor vásároltak valahol” – tette hozzá a szakember. Folyószámlás tranzakciókat kevesebben hajtanak végre, hitellel vagy megtakarítással pedig a bankszámlával rendelkező fiatalok kevesebb, mint ötöde rendelkezik.

Árva András azt is elmondta, hogy az idei járványhatást leszámítva az látszik, hogy a fiatalok egyre tudatosabban állnak a pénzügyeikhez. Szerinte, ha visszatér az élet a normális kerékvágásba, akkor újból növekedésre lehet számítani az ifjúsági számlák esetében, emellett várhatóan a bankkártyás fizetések és a bank digitális szolgáltatásai még népszerűbbé válhatnak a fiatalok körében. A bank folyamatosan fejleszti a mobiltelefonon elérhető lehetőségeket, melyek közül a K&H mobiltárca kifejezetten passzol a fiatalok igényeihez és szokásaihoz: a K&H mobilbank alkalmazáson keresztül az okostelefonba „költöztethető” a bankkártya, így a mindig kéznél lévő készülékkel lehet fizetni a bankkártya-termináloknál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS