Óvatosabban fordulnak az új tanévre a fiatalok

2020. 09. 01., 13:45

A diákok 51 százaléka szerint az oktatás hagyományos keretek között az igazi, ugyanakkor 24 százalékuk működőképesnek tartja az online tanítást is - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A bank összefoglalója szerint a járvány átalakította a diákok mindennapjait, így a bankolási szokásaikat is. A bankszámlával rendelkező fiatalok közel 93 százaléka használja a bankkártyáját, ami növekedést jelent a korábbi adatokhoz képest, ebben szerepet játszhatott, hogy a járvány miatt sokan inkább a kártyát választották a készpénz helyett. A fiatalok az idén havonta átlagosan 9-15 alkalommal vásároltak kártyával - derül ki a fiatalok bankolási szokásait az iskolakezdés apropóján bemutató összeállításából.

Rendhagyó tanévet kezdenek a diákok szeptemberben: a járvány miatt, több, korábban nem látott óvintézkedés mellett, most hagyományos rendben kezdődhet meg az oktatás. Ennek valószínűleg kifejezetten örülnek a diákok, mivel az előző tanév utolsó hónapjaiban, a koronavírus elleni küzdelem jegyében életbe lépett digitális oktatás 51 százalékuk szerint nem helyettesítheti teljesen a hagyományos tanrendet. 24 százalékuk azonban az online oktatást működőképesnek tartotta.

Mindenesetre a diákok az év első felében gyakorlatot szereztek abban, hogy feladataikat a digitális térben is meg tudják valósítani, így például a bankolási szokásaikat is átalakították - közölte a K&H Bank az iskolakezdés apropóján.

Átalakulás

„Az idei év első fele a koronavírus-járvány hatásai miatt nem összevethető a korábbi évekkel, a tavaszi kijárási korlátozások miatt ugyanis teljesen felborult a mindennapi menetrend. A bank összeállítása szerint a 29 év alatti korosztály tagjai érezhetően reagáltak a koronavírus-járványra, óvatosabbak lettek. Ez részben abból látszik, hogy visszafogták a kiadásaikat, 8 százalékkal kevesebbet költöttek a bankkártyájukkal, mint egy évvel korábban. Mindez azt jelenti, hogy a fiatalok átlagosan, havonta 45-50 ezer forintért vásároltak, egy-egy hónapban pedig 9-15 alkalommal fizettek a kártyájukkal. Tehát bár kiadásaikat csökkentették, a fizetés módja a bankkártyának kedvezett, kisebb összegeket is szívesebben fizettek a plasztikkal” – mondta Árva András, a K&H Bank lakossági szegmens marketing vezetője.

Még népszerűbb a bankkártya

A K&H a második negyedévben a 19-29 éves korosztály körében készített kutatásából pedig az derült ki, hogy a bankszámlával rendelkező fiatalok körében abszolút a bankkártya a legnépszerűbb szolgáltatás, 93 százalékuk használja rendszeresen, szemben az egy évvel korábbi 87 százalékkal. A felmérés többéves történetében pedig ez a mutató majdnem mindig 90 százalék alatt maradt.

„A bankkártya-használatnál látható emelkedésben szerepet játszhat az is, hogy a járvány miatt sokan a készpénz helyett a plasztikot választották, amikor vásároltak valahol” – tette hozzá a szakember. Folyószámlás tranzakciókat kevesebben hajtanak végre, hitellel vagy megtakarítással pedig a bankszámlával rendelkező fiatalok kevesebb, mint ötöde rendelkezik.

Árva András azt is elmondta, hogy az idei járványhatást leszámítva az látszik, hogy a fiatalok egyre tudatosabban állnak a pénzügyeikhez. Szerinte, ha visszatér az élet a normális kerékvágásba, akkor újból növekedésre lehet számítani az ifjúsági számlák esetében, emellett várhatóan a bankkártyás fizetések és a bank digitális szolgáltatásai még népszerűbbé válhatnak a fiatalok körében. A bank folyamatosan fejleszti a mobiltelefonon elérhető lehetőségeket, melyek közül a K&H mobiltárca kifejezetten passzol a fiatalok igényeihez és szokásaihoz: a K&H mobilbank alkalmazáson keresztül az okostelefonba „költöztethető” a bankkártya, így a mindig kéznél lévő készülékkel lehet fizetni a bankkártya-termináloknál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS