Így néz ki a magyar bankkártyaboom

2020. 08. 14., 17:00

Egy-egy alkalommal átlagosan több, mint 7600 forintot fizettek bankkártyával belföldön a K&H ügyfelei az év első öt hónapjában, amely 8 százalékos növekedést jelent éves szinten. Összesen a magyarországi kártyás vásárlások mértéke 16,4 százalékkal közel 260 milliárd forintra ugrott a bank ügyfelei körében. Ebben szerepet játszhatott a járványhatás, ezen belül például a PIN-kódos limitemelés. Bár a készpénz is tartja magát, az ATM-es felvételek összege is növekedett az idén.

Odatették magukat a K&H bankkártyásai az év első öt hónapjában, jóval többször vásároltak és nagyobb összeget költöttek el, mint tavaly ugyanekkor – közölte a bank. A koronavírus-járvány is segített abban, hogy a mindennapos bankolásban folytatódjon a készpénzmentesség.

Impresszív adatok: több, mint 7600 forint, 1,71 milliárd forint, közel 260 milliárd forint

A K&H ügyfelei januártól május végéig egy-egy alkalommal több, mint 7600 forintot költöttek belföldön a bankkártyájukkal, ami 8 százalékos növekedést jelent éves szinten, tavaly ugyanekkor ugyanis egy-egy bankkártyás fizetésre alig több mint 7 ezer forint jutott. A K&H-sok naponta átlagosan 223 ezer alkalommal összesen 1,71 milliárd forintot költöttek kártyával, így az első félévben összesen 259,5 milliárd forintot fizettek ki plasztikkal, ami 16,4 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. A kártyás vásárlások száma 7,8 százalékkal 34 millióra nőtt.

„Évek óta növekedést mutat a kártyás forgalom, az idén pedig a járványhatás is hozzájárult a bővüléshez.  Egyrészt sokan bankkártyás fizetésre váltottak, köztük olyanok, akik korábban inkább a készpénzt preferálták. Ebben szerepet játszott, hogy az Egészségügyi Világszervezet is azt tanácsolta, hogy aki tudja, kerülje a készpénzt, mert a használata növeli a járvány terjedésének kockázatát. Emellett a kijárási korlátozások alatt megnőtt az online vásárlások száma. Szintén hozzájárult a bankkártyák sikeréhez, hogy áprilistól a korábbi 5 ezer forint helyett 15 ezer forintra nőtt a PIN-kód-kötelezettség az érintésmentes kártyás fizetéseknél” – mondta Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmensének vezetője. Miközben belföldön erőteljesen nőtt a bankkártyás forgalom az év első öt hónapjában, a külföldi kártyás költések visszaestek, a bank ügyfelei 6,6 milliárd forintért vásároltak a határon túl, ami 38 százalékos csökkenést jelent.

„A visszaesés a járvány számlájára írható, az utazási korlátozások miatt ugyanis sokkal kevesebben mentek külföldre Magyarországról, következésképp az ottani bankkártyás forgalom is jelentősen visszaesett. Ha újraindulnak a külföldi utazások, akkor várhatóan meredek emelkedést fogunk látni a külföldi bankkártyás forgalomban, de ennek az időpontja még kérdéses, hiszen még nem tudni mikor, milyen tempóban indulhat újra a gazdaság és a turizmus” tette hozzá Árva András.

Hogy áll a nagy rivális?

A K&H-sok tehát jelentősen többször és többet költöttek bankkártyájukkal, ez mindenképpen kedvező, mert a készpénzmentes pénzforgalom térnyerését segíti. Ugyanakkor a készpénzhasználat aránya Magyarország-szerte még mindig magas, igaz, a K&H-nál erősen látszik, hogy a készpénz a jövőben háttérbe szorulhat.

Január és május vége között a bank ügyfelei 3,8 milliószor vettek fel készpénzt belföldi ATM-ből összesen 450 milliárd forintot. Bár a készpénzfelvételek száma éves szinten 11 százalékkal csökkent, az összeg 14 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest, vagyis kevesebb alkalommal, de több pénzt vettek fel az automatákból.

A bankkártyák térnyerésére utal az is, hogy a belföldi bankkártyás forgalom a készpénzfelvétel összegének több mint 60, illetve 64 százalékát adta idén áprilisban, májusban, míg 2019-ben és az idei év első hónapjaiban korábbi hónapokban mindössze 52-58 százalék volt ez az arány.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS