Ez a Babaváró hitel 10 kritériuma

2021. 06. 29., 15:30

A Babaváró hitel által elnyert támogatást közel 70 százalékban ingatlanvásárlásra használják fel az ügyfelek a Duna House felmérése szerint. A felújításra fordított támogatások száma csökkent az elmúlt évben, a megtakarítások és hitelkiváltások aránya változatlan a felhasználási célok között. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön július 1-jén lesz két éve, hogy megjelent a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.

A Babaváró Hitel által elnyert támogatást közel 70 százalékban ingatlanvásárlásra használják fel az ügyfelek a Duna House felmérése szerint. A felújításra fordított támogatások száma csökkent az elmúlt évben, a megtakarítások és hitelkiváltások aránya változatlan a felhasználási célok között. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön július 1-jén lesz két éve, hogy megjelent a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az indulás évében 49 ezer, tavaly pedig 63,6 ezer babaváró hiteligénylést hagytak jóvá a pénzintézetek, átlagosan 9-10 millió forint értékben. Idén március végéig így összesen 1.192 milliárd forintot tettek ki a Babaváró hitelek, és ezzel már a lakossági hitelállomány 14 százalékáért felelnek. A Babaváró hitel népszerűségét jól szemlélteti, hogy ugyanebben az időszakban 1.616 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak a pénzintézetek.

A Duna House ügyfelei körében végzett felmérés szerint a legnépszerűbb (68,0 százalék) felhasználási mód a lakásvásárlás, amelynek aránya 13,9 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát. Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az igénylők 13,6 százaléka fordította az elnyert támogatást, ugyanakkor 4,7 százalék banki hitelét váltotta ki, 3,0 százalék pedig megtakarítást hozott létre gyermeke számára a kölcsönösszegből. Alig 1-1 százalék a felhasználási aránya azon céloknak, mint a Magyar Állampapír-vásárlás, a meglévő hitel részleges előtörlesztése, az autóvásárlás vagy a vállalkozásfejlesztés.


„A Duna House folyamatosan vizsgálja az általa közvetített hitelek felhasználási körét, legfrissebb elemzésünkből pedig kiderül, hogy az elmúlt egy évben minden eddiginél magasabb arányban költötték lakásvásárlásra az ügyfelek a Bababáváró támogatást. A maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának ¼-ét, vidéken pedig akár a felét is fedezni tudják az ügyfelek, azaz a Babaváró támogatás mellett az ügyfeleknek még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a CSOK és falusi CSOK erre megfelelő alternatívát nyújtanak” – foglalta össze Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője.

„Egyértelműen látszik az is, hogy a Babaváró felhasználásban az elmúlt két évben rendre csökkent a felújításra, korszerűsítésre, bővítésre felhasznált keretösszeg, ami az egyéb, speciálisan erre kitalált kormányzati támogatásoknak is köszönhető. Ugyanakkor arra is visszavezethető, hogy a felvétel pillanatában nyilatkozó ügyfelek túlzottan optimista költségvetéssel számolnak, vagy váratlanul pluszkiadás esetén a Babaváró kölcsönből egészítik ki a felújítási költségvetést.”

Aki most áll családalapítás előtt, semmiről se maradt még le. A Babaváró hitelt ugyanis 2022 év végéig lehet megigényelni, amihez jó, ha tudja a következő 9+1 kritériumot:

1. A feleség betöltötte a 18., de még nem érte el a 41. életévét.
2. Mindkét fél magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni.
3. Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
4. Legalább az egyik fél folyamatosan, minimum 3 éve társadalombiztosítási ellátásra jogosult.
5. Egyik házasfél sem büntetett előéletű, vagy már mentesült az ehhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.
6. Egyiküknek sincs a nemzeti adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk.
7. Egyiküknek sincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott késedelmes tartozása.
8. Esetükben nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető.
9. Vállalják, hogy legalább egyikük a kölcsönkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában neveli.
+1. Az igénylőket a bank az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít.

Jelenleg ugyanis 10 banknál érhető el a babaváró támogatás, ám a pénzintézetek eltérő bírálati eredményt ítélhetnek meg olyan tényezők alapján, mint például az igénylők életkora vagy állampolgársága, a jövedelmek típusa és összege, illetve a meglévő hitelek típusa és törlesztőrészletének összege. Míg a fenti 9 pont bárki által ellenőrizhető, addig a banki hitelbírálat sikerességéhez érdemes szakértőt bevonni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS