Éltek a vállalkozások a CIB Bank 10 milliárd forintos hitelkeretével

2020. 05. 26., 16:45

Tízmilliárd forintos hitelkerettel segítette a magyar vállalkozásokat a CIB Bank, ezek negyven százaléka mentőöv jellegű tőkejuttatás volt. A hitelkihelyezések folytatódnak, saját forrásainak felhasználása mellett a CIB Bank kiemelt figyelmet fordít az állami gazdaságélénkítő források célba juttatására is. Az NHP Hajrá finanszírozás elindult, és az államilag garantált konstrukciók értékesítése is haladéktalanul megkezdődik, amint az ehhez szükséges jogszabályokat elfogadják.

A CIB Bank a koronavírus okozta helyzetre reagálva azonnal felszabadított tízmilliárd forint forrást, amellyel a nehéz helyzetbe került vállalkozások gyors hitelezését oldotta meg. A jelenlegi adatok szerint ebből 6,8 milliárd forintnyi kölcsön jóváhagyása megtörtént, a sorban álló hiteligények alapján pedig elmondható, hogy május végére a teljes keretösszeg felhasználásra kerül. A tízmilliárd forintból közel 43% mentőöv jellegű kihelyezés, amellyel a nehéz helyzetbe került, de alapvetően nyereséges üzleti modellel működő vállalkozások átmeneti pénzügyi gondjaira kínált megoldást a CIB. Az összeg 57 százaléka pedig bővülést vagy esetleges profilváltást finanszírozott.

A mentőövként kihelyezett összegek csaknem felét feldolgozóiparban működő cégek igényelték, mintegy negyede az építőiparban működő vállalkozásokhoz került, és jelentős arányban kaptak ilyen hitelt a szállításban, logisztikában érdekelt cégek is. Közel minden második bővülésre és beruházásra jóváhagyott forint a feldolgozóipari vállalkozások terveit segítette, és körülbelül ilyen arányban jutott forrás az agráriumba is.

Közel félmilliárd forint bővülést finanszírozó hitel került a ruházati cégekhez, de volt olyan egészségügyi vállalkozás is, amelyik átmeneti nehézségei áthidalására igényelt negyedmilliárd forintot megközelítő hitelt – ez utóbbira magyarázat, hogy a magánegészségügy vállalkozásai a járványügyi intézkedések következtében márciusban és áprilisban jelentős bevételkiesést szenvedtek el.

„A koronavírus-járvány miatt azonnal tízmilliárd forintos speciális hitelkerettel siettünk azon vállalatok segítségére, amelyek átmeneti likviditási problémákkal kellett, hogy szembenézzenek, bár alapvetően életképes üzleti modellel működnek. A továbbiakban is biztosítunk saját forrásokat, ugyanakkor az állami garanciaprogramok ismeretében úgy látjuk, hogy a vállalkozások számára az NHP Hajrá vagy más, később bevezetésre kerülő hitelprogram konstrukciói jelentik majd a legkedvezőbb megoldást. A CIB Bank a továbbiakban is intenzíven kiveszi a részét a vállalati hitelezésből”hangsúlyozta Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati üzletágának vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank által kedvező forrásköltségek mentén biztosított NHP Hajrá mellett számos állami kamattámogatású, vagy éppen államilag garantált konstrukció megjelenése várható. Az állami garancia kiemelten fontos, hiszen jelentősen bővíti a hitelezhető vállalkozások körét.

Az MFB Hiventures programja, a Garantiqa Krízis Garanciaprogram és az Eximbank konstrukciójának megjelenése a jogszabályi feltételek megteremtését követően, hamarosan várható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-07 19:19:00
2022-ben a VOSZ Budapest és Pest megyei szervezete Kölkedi Krisztiánnak, az Express Innovation Agency Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettesének, a HSUP egyik alapítójának ítélte a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS