Éltek a vállalkozások a CIB Bank 10 milliárd forintos hitelkeretével

2020. 05. 26., 16:45

Tízmilliárd forintos hitelkerettel segítette a magyar vállalkozásokat a CIB Bank, ezek negyven százaléka mentőöv jellegű tőkejuttatás volt. A hitelkihelyezések folytatódnak, saját forrásainak felhasználása mellett a CIB Bank kiemelt figyelmet fordít az állami gazdaságélénkítő források célba juttatására is. Az NHP Hajrá finanszírozás elindult, és az államilag garantált konstrukciók értékesítése is haladéktalanul megkezdődik, amint az ehhez szükséges jogszabályokat elfogadják.

A CIB Bank a koronavírus okozta helyzetre reagálva azonnal felszabadított tízmilliárd forint forrást, amellyel a nehéz helyzetbe került vállalkozások gyors hitelezését oldotta meg. A jelenlegi adatok szerint ebből 6,8 milliárd forintnyi kölcsön jóváhagyása megtörtént, a sorban álló hiteligények alapján pedig elmondható, hogy május végére a teljes keretösszeg felhasználásra kerül. A tízmilliárd forintból közel 43% mentőöv jellegű kihelyezés, amellyel a nehéz helyzetbe került, de alapvetően nyereséges üzleti modellel működő vállalkozások átmeneti pénzügyi gondjaira kínált megoldást a CIB. Az összeg 57 százaléka pedig bővülést vagy esetleges profilváltást finanszírozott.

A mentőövként kihelyezett összegek csaknem felét feldolgozóiparban működő cégek igényelték, mintegy negyede az építőiparban működő vállalkozásokhoz került, és jelentős arányban kaptak ilyen hitelt a szállításban, logisztikában érdekelt cégek is. Közel minden második bővülésre és beruházásra jóváhagyott forint a feldolgozóipari vállalkozások terveit segítette, és körülbelül ilyen arányban jutott forrás az agráriumba is.

Közel félmilliárd forint bővülést finanszírozó hitel került a ruházati cégekhez, de volt olyan egészségügyi vállalkozás is, amelyik átmeneti nehézségei áthidalására igényelt negyedmilliárd forintot megközelítő hitelt – ez utóbbira magyarázat, hogy a magánegészségügy vállalkozásai a járványügyi intézkedések következtében márciusban és áprilisban jelentős bevételkiesést szenvedtek el.

„A koronavírus-járvány miatt azonnal tízmilliárd forintos speciális hitelkerettel siettünk azon vállalatok segítségére, amelyek átmeneti likviditási problémákkal kellett, hogy szembenézzenek, bár alapvetően életképes üzleti modellel működnek. A továbbiakban is biztosítunk saját forrásokat, ugyanakkor az állami garanciaprogramok ismeretében úgy látjuk, hogy a vállalkozások számára az NHP Hajrá vagy más, később bevezetésre kerülő hitelprogram konstrukciói jelentik majd a legkedvezőbb megoldást. A CIB Bank a továbbiakban is intenzíven kiveszi a részét a vállalati hitelezésből”hangsúlyozta Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati üzletágának vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank által kedvező forrásköltségek mentén biztosított NHP Hajrá mellett számos állami kamattámogatású, vagy éppen államilag garantált konstrukció megjelenése várható. Az állami garancia kiemelten fontos, hiszen jelentősen bővíti a hitelezhető vállalkozások körét.

Az MFB Hiventures programja, a Garantiqa Krízis Garanciaprogram és az Eximbank konstrukciójának megjelenése a jogszabályi feltételek megteremtését követően, hamarosan várható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS