Éltek a vállalkozások a CIB Bank 10 milliárd forintos hitelkeretével

2020. 05. 26., 16:45

Tízmilliárd forintos hitelkerettel segítette a magyar vállalkozásokat a CIB Bank, ezek negyven százaléka mentőöv jellegű tőkejuttatás volt. A hitelkihelyezések folytatódnak, saját forrásainak felhasználása mellett a CIB Bank kiemelt figyelmet fordít az állami gazdaságélénkítő források célba juttatására is. Az NHP Hajrá finanszírozás elindult, és az államilag garantált konstrukciók értékesítése is haladéktalanul megkezdődik, amint az ehhez szükséges jogszabályokat elfogadják.

A CIB Bank a koronavírus okozta helyzetre reagálva azonnal felszabadított tízmilliárd forint forrást, amellyel a nehéz helyzetbe került vállalkozások gyors hitelezését oldotta meg. A jelenlegi adatok szerint ebből 6,8 milliárd forintnyi kölcsön jóváhagyása megtörtént, a sorban álló hiteligények alapján pedig elmondható, hogy május végére a teljes keretösszeg felhasználásra kerül. A tízmilliárd forintból közel 43% mentőöv jellegű kihelyezés, amellyel a nehéz helyzetbe került, de alapvetően nyereséges üzleti modellel működő vállalkozások átmeneti pénzügyi gondjaira kínált megoldást a CIB. Az összeg 57 százaléka pedig bővülést vagy esetleges profilváltást finanszírozott.

A mentőövként kihelyezett összegek csaknem felét feldolgozóiparban működő cégek igényelték, mintegy negyede az építőiparban működő vállalkozásokhoz került, és jelentős arányban kaptak ilyen hitelt a szállításban, logisztikában érdekelt cégek is. Közel minden második bővülésre és beruházásra jóváhagyott forint a feldolgozóipari vállalkozások terveit segítette, és körülbelül ilyen arányban jutott forrás az agráriumba is.

Közel félmilliárd forint bővülést finanszírozó hitel került a ruházati cégekhez, de volt olyan egészségügyi vállalkozás is, amelyik átmeneti nehézségei áthidalására igényelt negyedmilliárd forintot megközelítő hitelt – ez utóbbira magyarázat, hogy a magánegészségügy vállalkozásai a járványügyi intézkedések következtében márciusban és áprilisban jelentős bevételkiesést szenvedtek el.

„A koronavírus-járvány miatt azonnal tízmilliárd forintos speciális hitelkerettel siettünk azon vállalatok segítségére, amelyek átmeneti likviditási problémákkal kellett, hogy szembenézzenek, bár alapvetően életképes üzleti modellel működnek. A továbbiakban is biztosítunk saját forrásokat, ugyanakkor az állami garanciaprogramok ismeretében úgy látjuk, hogy a vállalkozások számára az NHP Hajrá vagy más, később bevezetésre kerülő hitelprogram konstrukciói jelentik majd a legkedvezőbb megoldást. A CIB Bank a továbbiakban is intenzíven kiveszi a részét a vállalati hitelezésből”hangsúlyozta Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati üzletágának vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank által kedvező forrásköltségek mentén biztosított NHP Hajrá mellett számos állami kamattámogatású, vagy éppen államilag garantált konstrukció megjelenése várható. Az állami garancia kiemelten fontos, hiszen jelentősen bővíti a hitelezhető vállalkozások körét.

Az MFB Hiventures programja, a Garantiqa Krízis Garanciaprogram és az Eximbank konstrukciójának megjelenése a jogszabályi feltételek megteremtését követően, hamarosan várható.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS