A forinthitelek kamatlába emelkedett, az euróhiteleké csökkent áprilisban

2022. 06. 24., 16:27

Az 1 millió euró érték alatti forint hitelek átlagos kamata a 2022 áprilisában megkötött szerződésekben 8,48 százalék volt, 1,00 százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban; 2021. áprilisban ez a mutató még 2,90 százalék volt – tájékoztatott a jegybank.

Az 1 millió euró feletti értékkategóriában valamivel alacsonyabb, 7,30 százalékos volt áprilisban az átlagos kamatláb, itt az előző hónaphoz képest 0,40 százalékpontos volt az emelkedés (egy évvel korábban még 2,03 százalékos volt az átlagkamat).

Az euróhitel-szerződések esetében ugyanakkor csökkentek a kamatlábak. Az 1 millió euró alatti hiteleknél az átlagos kamat a márciusi 2,19 százalékról 1,91 százalékra mérséklődött, az 1 millió euró feletti hitelek esetében pedig 2,43 százalékról 2,28 százalékra. (Egy évvel korábban ezeket a szerződéseket 1,66, illetve 1,12 százalékos átlagos kamatláb mellett kötötték meg.)

Az 1 millió eurónál kisebb értékű új szerződések összértéke a forinthitelek esetében 17,3 milliárd forint volt, ez egy hónappal korábbi 20,4 milliárd forinttól és a 2021. áprilisi 20,6 milliárd forinttól egyaránt elmarad. A hasonló értékű euró hitelek összege ezzel párhuzamosan nőtt (2022. 3,5 milliárd forint, március: 2,5 milliárd forint, 2021. április: 2,9 milliárd forint).

Az 1 millió eurónál nagyobb értékű forinthitelek körében az új szerződések összértéke a márciusi 134,2 milliárd forint után visszatért az egy évvel korábbi szint közelébe (2022. április: 44,2 milliárd forint, 2021. április: 43,7 milliárd forint). Ebben az értékkategóriában az euróhitel-szerződések összértéke 2022 áprilisában 55,3 milliárd forint volt, ez 2,7 milliárd forinttal elmarad az egy hónappal korábbitól, de 6,3 milliárd forinttal meghaladja a 2021. áprilisi szintet.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.
2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS