A kékenergia új korszaka kezdődhet el: sikerült duplázni a hullámokból kinyerhető energiát

A kékenergia új korszaka kezdődhet el: sikerült duplázni a hullámokból kinyerhető energiát
2024. 04. 04., 13:10

Egy egyszerű trükkel több mint kétszer annyi energiát lehet kinyerni a hullámokból, mint eddig hittük. A felfedezés teljesen új korszakot nyithat a kékenergia felhasználása terén, hiszen sokkal jobban megéri kitermelni, mint valaha.

A Dél-Kínai Központi Egyetem (CSU) kutatói rájöttek, hogy egy viszonylag egyszerű megoldással a ma ismert és alkalmazott eljárásokhoz képest legalább dupla annyi energiát tudnak kinyerni a tengeri hullámokból, mint amennyit jelenleg hasznosít az energiaipar.

Mivel az elkövetkező évtizedekben a nettó zéró kibocsátás elérését tűzték ki célul a világ, a nemzetek világszerte érdeklődnek az olyan új technológiák iránt, amelyek szénmentes energiát tudnak biztosítani. Mivel a szél- és naperőműveknél időszakos működéssel kapcsolatos problémák merülnek fel (bár erre is egyre jobb megoldások születnek), a hullámok nagyon életképes szereplői lehetnek az energiatermelésnek. Kiszámíthatóak és folyamatos energiaforrást jelenthetnek, ami kiemelt fontosságot kölcsönöz nekik.

A tenger és az óceán hullámai éjjel-nappal jelentkeznek, az apály-dagály jelenség pedig még náluk is nagyobb erejű lehet, ezért a világon elég sokféle hullámenergia-átalakító (WEC) típussal próbálják meg kiaknázni a természetes energiaforrást. A kínaiak most egy cső alakú hullámenergia-átalakítóval értek el áttörést - az eszközt folyadék-szilárd triboelektromos nanogenerátornak (TENG) nevezték el. A működési elve egyszerűbb, mint a neve: a kulcs egy szilárd cső belsejébe rejtett folyékony oldat mozgása.

Ilyen elven nyugszik az új hullámerőmű-koncepció

A cső belsejében elhelyezett elektródák az áramló víz mechanikai energiáját alakítják elektromossággá. Egy ehhez hasonló, hullámokra fektetett eszköz valóban képes lenne tiszta energia folyamatos előállítására. Az ok, amiért az ehhez hasonló technológiákat korábban nem sikerült felskálázni, nem más, mint az egyelőre gyenge teljesítmény. A CSU kutatói ennek a problémának a kijavítására összpontosítottak és egyszerű megoldást találtak rá: másképpen helyezték el a készülékben az energiagyűjtő elektródát.

A TENG-ek hagyományos konstrukcióiban a mechanikai energiát elektromos energiává alakító rézfólia-elektróda a készülék közepén helyezkedik el. A kutatókat kíváncsivá tette a lehetőség, hogy milyen hatással lenne a teljesítményre, ha az elektróda a cső végére kerülne. A hipotézisük teszteléséhez a csapat kétféle TENG-et tervezett: az egyikben a rézfólia-elektróda középen helyezkedett el, a másikban pedig az elektróda végén - de más szempontból egyáltalán nem különböztek. Az elektródáknak ütköző vagy azokon elcsúszó víz súrlódása elektromos áramot termel - kérdés, hogy melyik mennyit?

A két konstrukciót egy hullámzást szimuláló hintára helyezték, majd mindkettő eszköz más-más pozícióban lévő elektródáját dróttal csatlakoztatták egy külső áramkörhöz. A két kialakítás teljesítményét összehasonlítva a kutatók megállapították, hogy a cső végére helyezett elektróda a 2,4-szeresére növelte a megtermelt elektromos áramot.

A kutatók biztosak benne, hogy az immáron bizonyított elmélettel lerakták a nagyméretűre skálázható, újgenerációs hullámenergia-gyűjtő eszközök alapjait, amelyekkel egy napon a mainál sokkal nagyobb mennyiségben lehet majd kinyerni az óceánok termelte megújuló energiát. Alternatív felhasználási módként a kutatók hozzátették, hogy a rendszer az energiatermelésen túl a víz alatti vezeték nélküli kommunikációt is támogathatná.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: pvproductions - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS