Így pusztul a tenger: illegális a halászat háromnegyede

Így pusztul a tenger: illegális a halászat háromnegyede
2024. 01. 06., 12:10

A túlhalászás még annál is sokkal-sokkal súlyosabb a világ tengerein, mint eddig feltételeztük. A hajók háromnegyede szó szerint zavarosban halászik, mert nem jelenti le a tevékenységét. Kiderült: Ázsia a legnagyobb kizsákmányoló.

Elképesztő leleplezés: egy friss kutatás műholdas adatokra támaszkodva bebizonyította, hogy a világ halászhajóinak kb. háromnegyede, a teherhajóinak pedig 20–31 százaléka szürke zónában mozog, vagyis nyilvánosan nem követhető a tevékenysége, azon egyszerű oknál fogva, hogy le sem jelenti azt. Mindeközben a tengerek élhető területeinek fele is odaveszhetett.

A Global Fishing Watch gépi tanulás és műholdas képalkotás segítségével dolgozik azon, hogy feltérképezze a tengeri forgalmat és a part menti infrastruktúrákat. A kezdeményezés első és legnagyobb eredménye már meg is született: feltárták, hogy a köztudottnál nagyságrendekkel nagyobb túlhalászás zajlik az óceánokon, hiszen a hajók túlnyomó többsége – eddig – láthatatlan volt a nyilvános ellenőrző rendszerekben. Ennek legfőbb oka, hogy sok jármű bemondásra közlekedik, és ha úgy kívánja az egyéni érdeke (úgy kívánja), akkor le sem jelenti a mozgását. A világ meg csodálkozik, hogy hová tűnik a Föld tengereinek élővilága.

A Nature-ben publikált tanulmány megállapítja, hogy az ipari halászhajók háromnegyede láthatatlan maradt a nyilvánosan elérhető nyomkövető rendszerekben.

Az óceán döntő szerepet játszik a kereskedelemben. Több mint egymilliárd ember számára elsőszámú táplálékforrás, és a globális tengeri halászat kb. 260 millió személynek ad munkát. Az összes kereskedelmi áru mintegy 80 százalékát szállítják tengeri útvonalakon, míg a világ kőolajának közel 30 százaléka szintén teherhajókon közlekedik. Az ember tengeri tevékenységének feltérképezése komoly kihívás, elsősorban a korlátozott hajókövető rendszerek és a nyomkövető eszközök használatára nem kötelezett hajók miatt.

E kihívásra válaszul az új tanulmány a 2017 és 2021 közötti időszakra vonatkozó műholdas felvételek segítségével részletes világtérképet mutat be a tengeren folytatott ipari tevékenységekről. Az óceáni vizek több mint 15 százalékát vizsgálták meg, és kifejezetten olyan területekre összpontosítottak, ahol az ipari tevékenység több mint 75 százaléka zajlik. A kutatás számos olyan problémára világított rá, amiről korábban tudomásunk sem volt. Kiderült, hogy az illegalitás minden elképzelhető mértéket felülmúl: a globálisan feltérképezett ipari halászat 72–76 százaléka egyáltalán nem jelent meg a nyilvános megfigyelőrendszerekben. Érdemes hozzátenni: az összes hajózási tevékenység legnagyobb részéért (67 százalék) Ázsia a felelős, majd Európa (12 százalék) és Észak-Amerika (7 százalék) következik, míg a legtöbb zavarosban halászó hajót Dél- és Délkelet-Ázsia, valamint Afrika vizein észlelték.

„A nyilvánosan elérhető adatok tévesen azt sugallják, hogy Ázsiában és Európában hasonló mértékű halászat folyik a határaikon belül, de a mi feltérképezésünk azt mutatja, hogy Ázsia dominál - minden 10 halászhajóból, amelyet a vízen találtunk, hét volt ázsiai és csak egy európai” – közölte Jennifer Raynor, a Wisconsin-Madison Egyetem adjunktusa, egyben a tanulmány társszerzője.

A kutatás összegezte: az egyre bővülő kék gazdaság forgalma jelenleg évi 1,5–2,5 ezer milliárd dollár, amiben benne van a halászat és a teherszállítás mellett a tengeri megújuló energiatermelés, az akvakultúra tevékenység és a bányászat is. A szegmens bővülése hihetetlen mértékben járul hozzá a földi ökoszisztéma összeomlásához. A halállományok kizsákmányolása kb. harmadával haladja meg a fenntartható szintet, pedig az emberi iparosítás miatt a kritikus tengeri élőhelyek 30–50 százaléka már így is odaveszett.

Gábor János

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS