Ez mindent megváltoztat: óriási új lítium lelőhelyre bukkantak

Ez mindent megváltoztat: óriási új lítium lelőhelyre bukkantak
2023. 09. 13., 13:10

Akkora kibányászható mennyiségű lítiumot azonosítottak a tudósok egy hegyvonulat alatt, ami teljesen átírhatja az akkumulátorgyártás játékszabályait, és főleg az árait. A lítium-ion alapú eszközök kritikus fontosságú nyersanyagának földi készleteiről csak azt hittük, hogy kimerülőben vannak?

Rendkívül gazdag lítium lelőhelyet azonosítottak a tudósok az Egyesült Államokban. A Nevada és Oregon államok határán húzódó terület alatt bőséges mennyiségben található meg az új fehéraranynak is becézett fém, amiből egyre többet és egyre mohóbban habzsol be az ipar.

Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés hatásai arra késztetik a világ kormányait és iparát, hogy szinte mindenhol érvényesítsék a fenntarthatóbb technológiákat. Ezek azonban óriási mennyiségben igényelnek lítium-ion akkumulátorokat az energiatároláshoz. A Statista előrejelzései szerint a lítium iránti globális kereslet 2025-re közel négyszerese lesz a 2020-asnak, és bőven átlépi az egymillió tonnát. Ez a CNBC riportja alapján már kielégíthetetlen igény lesz, és megjelennek az első problémák az ellátási láncon. Pedig még sehol sincs ahhoz képest, ami 2030-ra esedékes: abban az évben csak az akkumulátoripar kétmillió tonnánál is több lítiumot fog igényelni, és további közel félmilliót nyelnének el egyéb ágazatok is.

A világ legnagyobb lítium lelőhelye lehet

Mint kiderült, nem biztos, hogy gondot fog okozni az ellátás szinten tartása, hiszen az USA területén, egy kialudt vulkán belsejében alighanem a világ legnagyobb lítium készletét fedezték fel. A vulkanológusok arról számoltak be, hogy Nevada és Oregon határán, a McDermitt-kaldera kráterében akár 120 millió tonna lítium is lapulhat.

Lítiumban gazdag zónát eddig csak ennek a tájegységnek a déli felében, a Thacker Passnál és tőle északra, a Montana-hegységben azonosítottak, de az nem volt ismert, hogy a McDermitt-kaldera mélyén még több lehet belőle - számoltak be kutatók a Science Advances folyóiratban. A Thomas R. Benson, Matthew A. Coble és John H. Dilles által jegyzet tanulmány szerint a fém magas koncentrációja ebben a térségben már az 1970-es évek óta ismert, viszont az üledékben található készletről most kiderült hogy vetekszik a bolíviai síkvidékkel, amit eddig a Föld legnagyobb lelőhelyeként ismertünk.

Anouk Borst kutatástól független geológus a Chemistry Worldnek azt mondta: „ha hihetünk a becsléseknek, akkor ez egy nagyon-nagyon jelentős lítiumlelőhely. Megváltoztathatja a lítium dinamikáját globálisan, az ár, az ellátásbiztonság és a geopolitika szempontjából is”.

A lítium kiugróan nagy mennyisége az üledékben mért tartósan magas lítiumkoncentrációnak köszönhető. A tudósok elemzése szerint az illit ásványból álló agyagkő 1,3-2,4 százaléknyi lítiumot tartalmaz a vulkáni kráterben. Ami meglepte a tudósokat az az, hogy ez csaknem kétszer annyi lítiumot jelent, mint az illitnél gyakrabban előforduló fő lítiumtartalmú agyagásvány, a magnézium-szmektit esetében.

„Ha a lítiumot nagyon kis energiaigényű módon, vagy olyan eljárással tudják kinyerni, ami nem igényel sok savat, akkor ez gazdaságilag nagyon jelentős lelőhely. Az Egyesült Államoknak végre saját lítiumkészlete lenne, és az iparágaknak kevésbé kellene tartani a hiánytól” – mutatott rá Borst, arra utalva, hogy az USA jelenleg nagymértékű importra szorul az akkumulátorgyártás legfőbb nyersanyagából.

Thomas Benson, a Lithium Americas Corporation geológusa, egyben a tanulmány társszerzője, úgy számol, hogy 2026-ra megkezdődhet a lítium bányászata a McDermitt-kalderában – adta hírül a New York Post.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS