Zöld jelzést kapott a szlovákiai új Volvo-gyár állami támogatása

Zöld jelzést kapott a szlovákiai új Volvo-gyár állami támogatása
2024. 04. 09., 16:10

A Szlovákia által a Volvo Carsnak nyújtott 267 millió eurós támogatás összhangban van az uniós szabályokkal – állapította meg az Európai Bizottság.

A támogatás egy új, elektromos személygépkocsikat gyártó üzem létrehozását segíti a Kassa közelében fekvő Valalikyban. Az intézkedés hozzájárul a munkahelyteremtéssel, a regionális fejlesztéssel és az európai zöld megállapodással kapcsolatos uniós stratégiai célkitűzések megvalósításához – olvasható a Bizottság közleményében.

Az üzem a Volvo Cars harmadik gyártóüzeme lesz Európában. A kínai Geely-csoport tulajdonában lévő Volvo Cars 1,2 milliárd eurót fektet be a projektbe. Az üzem kezdeti kapacitása a tervek szerint körülbelül évi 250 000 elektromos jármű. A projekt legalább 3300 közvetlen munkahelyet, valamint további közvetett munkahelyeket teremt. A gyártás az ígéretek szerint kezdettől fogva klímasemleges lesz.

A Bizottság megállapította, hogy a beruházás hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a gazdasági fejlődéshez és egy hátrányos helyzetű térség versenyképességéhez, és hogy a támogatásnak ösztönző hatása van, mivel az állami támogatás nélkül a kedvezményezett a projektet az Európai Gazdasági Térségen kívüli alternatív helyszínen valósítaná meg. Az új gyárnak ugyanakkor a Bizottság szerint az EU-n belüli versenyre és kereskedelemre csak korlátozott hatása lesz.

Felkészül a BYD

A BYD szegedi beruházásáról még nem született döntés Brüsszelben. 2023 végén jelentették be, hogy a kínai vállalat első európai elektromos járműgyártó üzemét hozza létre Magyarországon mintegy 300 hektáros területen. A beruházáshoz a magyar kormány pénzügyi támogatást nyújt, amelynek mértékét csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően fogják nyilvánosságra hozni.

Fotó: TASR/F. Iván

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS