Uniós szinten is a megélhetési költségek emelkedése a legnagyobb probléma

2024. 03. 25., 17:10

Az Európai Bizottság közzétette a regionális szinten végzett Eurobarométer gyorsfelmérést, amely szerint az uniós polgárok pozitívan ítélik meg régiójukban mind a gazdasági helyzetet, mind az életminőséget.

Az európaiak 82 százaléka úgy véli, hogy a régióban, ahol él, jó az életminőség; 65 százalékuk szerint régiójuk jelenlegi gazdasági helyzete is jó – derül ki a Bizottság közleményéből.

A régiójukban megoldásra váró legfontosabb problémák közül a megkérdezettek legtöbben a megélhetési költségeket (31 százalék), a gazdasági helyzetet és a munkanélküliséget (26 százalék), valamint az egészségügyet (26 százalék) jelölték meg. Ezt követi a lakhatás (20 százalék), a környezetvédelem és az éghajlatváltozás (19 százalék), valamint az oktatási rendszer (18 százalék).

A gazdaságot, a társadalmi igazságosságot és a foglalkoztatást (29 százalék) Európa jövőjének egyik legfontosabb dimenziójaként határozzák meg, amelyet az éghajlatváltozás és a környezetvédelem (24 százalék), az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport (24 százalék), a demokrácia, az értékek és jogok, valamint a jogállamiság (21 százalék), az egészségügy (21 százalék), az EU biztonsága és védelme (20 százalék) és a migráció (19 százalék) követ.

A válaszadók 58 százaléka bízik a regionális és helyi önkormányzatokban, 38 százalékuk viszont általában nem bízik bennük; ugyanezek az arányok figyelhetők meg az EU-ba vetett bizalom tekintetében is.

Az európaiak 66 százaléka optimista a régiója jövőjét illetően, 32 százalékuk pesszimista; 55 százalékuk optimista az EU jövőjét illetően, ebben a tekintetben a pesszimisták aránya 42 százalék.

A felmérés szerint az európaiak többsége (47 százalék) továbbra is pozitív képet alkot az EU-ról, 21 százalékuk viszont negatív, 30 százalékuk pedig semleges képet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS