Újraindulhat a baromfi- és sertéshús-export Dél-Koreába: Magyarországot is támogatja az új uniós határozat

2022. 09. 06., 16:41

„A Koreai Köztársaság és az EU közötti kereskedelem újraindítását nagy sikerként, erőfeszítéseink elismeréseként könyvelhetjük el, és a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között az nagy előnyökkel jár majd az európai termelők számára.”

A Koreai Köztársaság Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériuma megszünteti a sertés- és baromfihús-alapú termékek uniós kivitelét érintő, régóta fennálló kereskedelmi akadályt. Ezzel a döntéssel Korea elismeri, hogy az EU kellően szigorú, régiókba sorolási intézkedéseket alkalmaz az afrikai sertéspestis és a magas patogenitású madárinfluenza elleni védekezés jegyében. Az akadály megszűnésével a következő években több mint egymilliárd euróval bővülhet a távol-keleti országba irányuló kereskedelem – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős tagja így nyilatkozott: „A Koreai Köztársaság döntése, miszerint megszünteti az európai sertés- és baromfihús-kivitelre vonatkozó korlátozásokat, minden bizonnyal növelni fogja az exportlehetőségeket a felettébb szorult helyzetben lévő ágazat számára. Kötelezettségvállalásunknak eleget téve támogatjuk az uniós mezőgazdasági ágazatot, miközben kiváló minőségű uniós termékeket biztosítunk a koreai fogyasztók számára. Üdvözöljük a koreai partnereinkkel folytatott gyümölcsöző munkát, akikkel szorosan együttműködünk kereskedelmi kérdésekben a 2011. évi kereskedelmi megállapodásunk megszületése óta. Reméljük, hogy e sikerre építve hasonló konstruktív eredményt fogunk tudni elérni más kereskedelmi partnereinkkel is, ami a régiókba sorolásra vonatkozó uniós intézkedések elismerését illeti.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket mondta: „Az állatok egészségének védelme kulcsfontosságú prioritás számunkra. Az EU-ban szigorú és hatékony intézkedéseket vezettünk be az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza ellen. A Koreai Köztársaság és az EU közötti kereskedelem újraindítását nagy sikerként, erőfeszítéseink elismeréseként könyvelhetjük el, és a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között az nagy előnyökkel jár majd az európai termelők számára. Elkötelezettségünk töretlen aziránt, hogy továbbra is határozottan fellépjünk ezekkel az állatbetegségekkel szemben, és biztosítsuk azoknak az uniós élelmiszeripari termékeknek a kivitelét, amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű normáknak és garanciáknak az állategészségügy és az élelmiszer-biztonság tekintetében.”

A szeptember 5-i határozat kedvezményezettje az a 11 uniós ország, amely baromfihúst és baromfihús-alapú termékeket exportálhat a Koreai Köztársaságba – Németország, Lengyelország, Magyarország, Belgium, Franciaország, Finnország, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Dánia és Litvánia –, illetve az a 14 tagállam, amely engedéllyel rendelkezik sertéshús és sertéshús-alapú termékek Koreába történő kivitelére. Ezek az országok: Németország, Lengyelország, Magyarország, Belgium, Franciaország, Finnország, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Dánia, Szlovákia, Ausztria, Írország és Portugália.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS