Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna

Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna
2022. 08. 10., 12:53

„A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával.”

Az Európai Bizottság és a Moderna megállapodásának köszönhetően a nyár végi és a téli időszakban jobban ki tudják majd elégíteni a Covid19-oltóanyagok iránti tagállami igényeket. A megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok azonnal hozzájussanak a vakcinákhoz, amikor azokra szükségük van – beleértve a variánsokhoz igazított, engedélyezett oltóanyagokat is –, és továbbra is támogathassák a partnerországokat világszerte – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A megállapodás kiigazítja az eredetileg elfogadott szerződéses szállítási határidőket. Az eredetileg a nyárra tervezett adagokat szeptemberben, valamint ősszel és 2022 téli időszakában szállítják, amikor a tagállamoknak nagyobb valószínűséggel lesz szükségük további oltóanyagkészletekre a tagálami kampányokhoz és a nemzetközi szolidaritási kötelezettségvállalásaik teljesítéséhez.

A megállapodás azt is biztosítja, hogy amint egy vagy több módosított oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a tagállamok a jelenlegi szerződés keretében dönthetnek úgy, hogy inkább a módosított oltóanyagokra tartanak igényt.

Ezzel összefüggésben néhány tagállam kérésére a megállapodás a Moderna révén további 15 millió adag omikron tartalmú potenciális oltóanyag-fokozót is biztosít, azzal a feltétellel, hogy e dózisok kellő időben forgalombahozatali engedélyt szereznek ahhoz, hogy az oltási kampányok kertében felhasználhatók legyenek. 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos kijelentette: „A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával. Mindannyiunk lehető legjobb felkészültsége érdekében a tagállamoknak rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel. Ez magában foglalja a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is, amint azokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte. Ez a megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok megfelelő időben hozzáférjenek a mindannyiunk védelméhez szükséges oltóanyag-adagokhoz.”

Megtérültek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések

2020-ban az Európai Unió jelentős beruházásokat hajtott végre számos Covid19-oltóanyag globális gyártása terén. Alapvető fontosságú volt, hogy az oltóanyagok a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben rendelkezésre álljanak, ami jelentős beruházásokat igényelt, még mielőtt kiderült volna, hogy ezen oltóanyagok bármelyike sikeresnek bizonyul-e.

Ezek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések egyértelműen megtérültek, mivel az oltóanyagok kifejlesztése rendkívül sikeres volt: a tagállamok egyenlő feltételek mellett, a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben jutottak hozzá a biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz. Mindez lehetővé tette, hogy minden uniós polgár elsődleges és megerősítő védőoltásokat kapjon, ami életeket mentett, és enyhítette a világjárvány társadalmi és gazdasági életre gyakorolt hatását.

Ezen túlmenően az oltóanyagok egy jelentős részét felhasználták a világjárvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítések keretében is.  2022. július végéig az EU több mint 2,4 milliárd adag oltóanyagot exportált 168 országba. A tagállamok több mint 478 millió adag oltóanyagot osztottak szét, amelyből mintegy 406 millió adagot már leszállítottak a fogadó országokba. Ugyanakkor a tagállamoknak – tekintettel a vírus jövőbeli alakulásával és hatásával kapcsolatos bizonytalanságokra – továbbra is biztosítaniuk kell, hogy rendelkezzenek a Covid19-járvány kezeléséhez szükséges stratégiai oltóanyagkészletekkel. Az EU oltóanyag-stratégiája garantálja, hogy a tagállamok rendelkezésére fognak állni a szükséges ellátmányok, beleértve a módosított oltóanyagokat is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS