Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna

Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna
2022. 08. 10., 12:53

„A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával.”

Az Európai Bizottság és a Moderna megállapodásának köszönhetően a nyár végi és a téli időszakban jobban ki tudják majd elégíteni a Covid19-oltóanyagok iránti tagállami igényeket. A megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok azonnal hozzájussanak a vakcinákhoz, amikor azokra szükségük van – beleértve a variánsokhoz igazított, engedélyezett oltóanyagokat is –, és továbbra is támogathassák a partnerországokat világszerte – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A megállapodás kiigazítja az eredetileg elfogadott szerződéses szállítási határidőket. Az eredetileg a nyárra tervezett adagokat szeptemberben, valamint ősszel és 2022 téli időszakában szállítják, amikor a tagállamoknak nagyobb valószínűséggel lesz szükségük további oltóanyagkészletekre a tagálami kampányokhoz és a nemzetközi szolidaritási kötelezettségvállalásaik teljesítéséhez.

A megállapodás azt is biztosítja, hogy amint egy vagy több módosított oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a tagállamok a jelenlegi szerződés keretében dönthetnek úgy, hogy inkább a módosított oltóanyagokra tartanak igényt.

Ezzel összefüggésben néhány tagállam kérésére a megállapodás a Moderna révén további 15 millió adag omikron tartalmú potenciális oltóanyag-fokozót is biztosít, azzal a feltétellel, hogy e dózisok kellő időben forgalombahozatali engedélyt szereznek ahhoz, hogy az oltási kampányok kertében felhasználhatók legyenek. 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos kijelentette: „A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával. Mindannyiunk lehető legjobb felkészültsége érdekében a tagállamoknak rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel. Ez magában foglalja a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is, amint azokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte. Ez a megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok megfelelő időben hozzáférjenek a mindannyiunk védelméhez szükséges oltóanyag-adagokhoz.”

Megtérültek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések

2020-ban az Európai Unió jelentős beruházásokat hajtott végre számos Covid19-oltóanyag globális gyártása terén. Alapvető fontosságú volt, hogy az oltóanyagok a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben rendelkezésre álljanak, ami jelentős beruházásokat igényelt, még mielőtt kiderült volna, hogy ezen oltóanyagok bármelyike sikeresnek bizonyul-e.

Ezek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések egyértelműen megtérültek, mivel az oltóanyagok kifejlesztése rendkívül sikeres volt: a tagállamok egyenlő feltételek mellett, a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben jutottak hozzá a biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz. Mindez lehetővé tette, hogy minden uniós polgár elsődleges és megerősítő védőoltásokat kapjon, ami életeket mentett, és enyhítette a világjárvány társadalmi és gazdasági életre gyakorolt hatását.

Ezen túlmenően az oltóanyagok egy jelentős részét felhasználták a világjárvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítések keretében is.  2022. július végéig az EU több mint 2,4 milliárd adag oltóanyagot exportált 168 országba. A tagállamok több mint 478 millió adag oltóanyagot osztottak szét, amelyből mintegy 406 millió adagot már leszállítottak a fogadó országokba. Ugyanakkor a tagállamoknak – tekintettel a vírus jövőbeli alakulásával és hatásával kapcsolatos bizonytalanságokra – továbbra is biztosítaniuk kell, hogy rendelkezzenek a Covid19-járvány kezeléséhez szükséges stratégiai oltóanyagkészletekkel. Az EU oltóanyag-stratégiája garantálja, hogy a tagállamok rendelkezésére fognak állni a szükséges ellátmányok, beleértve a módosított oltóanyagokat is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS