Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna

Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna
2022. 08. 10., 12:53

„A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával.”

Az Európai Bizottság és a Moderna megállapodásának köszönhetően a nyár végi és a téli időszakban jobban ki tudják majd elégíteni a Covid19-oltóanyagok iránti tagállami igényeket. A megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok azonnal hozzájussanak a vakcinákhoz, amikor azokra szükségük van – beleértve a variánsokhoz igazított, engedélyezett oltóanyagokat is –, és továbbra is támogathassák a partnerországokat világszerte – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A megállapodás kiigazítja az eredetileg elfogadott szerződéses szállítási határidőket. Az eredetileg a nyárra tervezett adagokat szeptemberben, valamint ősszel és 2022 téli időszakában szállítják, amikor a tagállamoknak nagyobb valószínűséggel lesz szükségük további oltóanyagkészletekre a tagálami kampányokhoz és a nemzetközi szolidaritási kötelezettségvállalásaik teljesítéséhez.

A megállapodás azt is biztosítja, hogy amint egy vagy több módosított oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a tagállamok a jelenlegi szerződés keretében dönthetnek úgy, hogy inkább a módosított oltóanyagokra tartanak igényt.

Ezzel összefüggésben néhány tagállam kérésére a megállapodás a Moderna révén további 15 millió adag omikron tartalmú potenciális oltóanyag-fokozót is biztosít, azzal a feltétellel, hogy e dózisok kellő időben forgalombahozatali engedélyt szereznek ahhoz, hogy az oltási kampányok kertében felhasználhatók legyenek. 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos kijelentette: „A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával. Mindannyiunk lehető legjobb felkészültsége érdekében a tagállamoknak rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel. Ez magában foglalja a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is, amint azokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte. Ez a megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok megfelelő időben hozzáférjenek a mindannyiunk védelméhez szükséges oltóanyag-adagokhoz.”

Megtérültek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések

2020-ban az Európai Unió jelentős beruházásokat hajtott végre számos Covid19-oltóanyag globális gyártása terén. Alapvető fontosságú volt, hogy az oltóanyagok a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben rendelkezésre álljanak, ami jelentős beruházásokat igényelt, még mielőtt kiderült volna, hogy ezen oltóanyagok bármelyike sikeresnek bizonyul-e.

Ezek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések egyértelműen megtérültek, mivel az oltóanyagok kifejlesztése rendkívül sikeres volt: a tagállamok egyenlő feltételek mellett, a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben jutottak hozzá a biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz. Mindez lehetővé tette, hogy minden uniós polgár elsődleges és megerősítő védőoltásokat kapjon, ami életeket mentett, és enyhítette a világjárvány társadalmi és gazdasági életre gyakorolt hatását.

Ezen túlmenően az oltóanyagok egy jelentős részét felhasználták a világjárvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítések keretében is.  2022. július végéig az EU több mint 2,4 milliárd adag oltóanyagot exportált 168 országba. A tagállamok több mint 478 millió adag oltóanyagot osztottak szét, amelyből mintegy 406 millió adagot már leszállítottak a fogadó országokba. Ugyanakkor a tagállamoknak – tekintettel a vírus jövőbeli alakulásával és hatásával kapcsolatos bizonytalanságokra – továbbra is biztosítaniuk kell, hogy rendelkezzenek a Covid19-járvány kezeléséhez szükséges stratégiai oltóanyagkészletekkel. Az EU oltóanyag-stratégiája garantálja, hogy a tagállamok rendelkezésére fognak állni a szükséges ellátmányok, beleértve a módosított oltóanyagokat is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS