Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna

Új szállítási határidőkről állapodott meg az Európai Bizottság és a Moderna
2022. 08. 10., 12:53

„A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával.”

Az Európai Bizottság és a Moderna megállapodásának köszönhetően a nyár végi és a téli időszakban jobban ki tudják majd elégíteni a Covid19-oltóanyagok iránti tagállami igényeket. A megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok azonnal hozzájussanak a vakcinákhoz, amikor azokra szükségük van – beleértve a variánsokhoz igazított, engedélyezett oltóanyagokat is –, és továbbra is támogathassák a partnerországokat világszerte – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A megállapodás kiigazítja az eredetileg elfogadott szerződéses szállítási határidőket. Az eredetileg a nyárra tervezett adagokat szeptemberben, valamint ősszel és 2022 téli időszakában szállítják, amikor a tagállamoknak nagyobb valószínűséggel lesz szükségük további oltóanyagkészletekre a tagálami kampányokhoz és a nemzetközi szolidaritási kötelezettségvállalásaik teljesítéséhez.

A megállapodás azt is biztosítja, hogy amint egy vagy több módosított oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a tagállamok a jelenlegi szerződés keretében dönthetnek úgy, hogy inkább a módosított oltóanyagokra tartanak igényt.

Ezzel összefüggésben néhány tagállam kérésére a megállapodás a Moderna révén további 15 millió adag omikron tartalmú potenciális oltóanyag-fokozót is biztosít, azzal a feltétellel, hogy e dózisok kellő időben forgalombahozatali engedélyt szereznek ahhoz, hogy az oltási kampányok kertében felhasználhatók legyenek. 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos kijelentette: „A Covid19 elleni védőoltások és emlékeztető dózisok arányának növelése döntő fontosságú lesz az őszi és a téli hónapok előrehaladtával. Mindannyiunk lehető legjobb felkészültsége érdekében a tagállamoknak rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel. Ez magában foglalja a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is, amint azokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte. Ez a megállapodás biztosítani fogja, hogy a tagállamok megfelelő időben hozzáférjenek a mindannyiunk védelméhez szükséges oltóanyag-adagokhoz.”

Megtérültek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések

2020-ban az Európai Unió jelentős beruházásokat hajtott végre számos Covid19-oltóanyag globális gyártása terén. Alapvető fontosságú volt, hogy az oltóanyagok a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben rendelkezésre álljanak, ami jelentős beruházásokat igényelt, még mielőtt kiderült volna, hogy ezen oltóanyagok bármelyike sikeresnek bizonyul-e.

Ezek a 2020-ban hozott kockázatos intézkedések egyértelműen megtérültek, mivel az oltóanyagok kifejlesztése rendkívül sikeres volt: a tagállamok egyenlő feltételek mellett, a lehető leghamarabb és a szükséges mértékben jutottak hozzá a biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz. Mindez lehetővé tette, hogy minden uniós polgár elsődleges és megerősítő védőoltásokat kapjon, ami életeket mentett, és enyhítette a világjárvány társadalmi és gazdasági életre gyakorolt hatását.

Ezen túlmenően az oltóanyagok egy jelentős részét felhasználták a világjárvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítések keretében is.  2022. július végéig az EU több mint 2,4 milliárd adag oltóanyagot exportált 168 országba. A tagállamok több mint 478 millió adag oltóanyagot osztottak szét, amelyből mintegy 406 millió adagot már leszállítottak a fogadó országokba. Ugyanakkor a tagállamoknak – tekintettel a vírus jövőbeli alakulásával és hatásával kapcsolatos bizonytalanságokra – továbbra is biztosítaniuk kell, hogy rendelkezzenek a Covid19-járvány kezeléséhez szükséges stratégiai oltóanyagkészletekkel. Az EU oltóanyag-stratégiája garantálja, hogy a tagállamok rendelkezésére fognak állni a szükséges ellátmányok, beleértve a módosított oltóanyagokat is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS