Svéd város a 2023. évi Access City

Svéd város a 2023. évi Access City
2022. 11. 27., 19:05

Skellefteå (Svédország) kapta a 2023. évi Access City díjat a fogyatékossággal élő személyek érdekében tett hosszú távú erőfeszítésért és innovatív megoldásaiért.

Az akadálymentesítés a svéd város valamennyi tervében kiemelt helyet kapott: a köztereken (játszóterek, utcák stb.) taktilis információs táblák és talajfűtés segíti a fogyatékkal élőket. Ez utóbbi arra szolgál, hogy a hó és a jég senkit se akadályozzon a közlekedésben. A város központi parkja és a közeli folyópart taktilis útburkolati jelekkel és térképekkel, szabadtéri felvonóval és padokkal vannak ellátva. Az önkormányzat SMS-szolgáltatást biztosít a vakok és a gyengén látók számára, hogy tájékoztassa őket az útépítésekről és a városon belüli esetleges további akadályokról. Az alacsony padlós, rámpákkal és képernyős kijelzőkkel ellátott buszokon hangjelzések segítik a fogyatékkal élőket. A város tanfolyamokat biztosít az értelmi fogyatékos fiataloknak, amelyeken elsajátíthatják az új technológiák használatát, hogy önálló életet élhessenek.

A díjazottakat Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök és Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos jelentette be a Fogyatékossággal Élők Európai Napja című 2022. évi konferencián, amelyet az Európai Bizottság az Európai Fogyatékosügyi Fórummal közösen szervezett.

„Az EU városai minden évben egyre elkötelezettebben dolgoznak azon, hogy megkönnyítsék a fogyatékossággal élők mindennapjait, bebizonyítva ezzel, hogy az akadálymentesség és az önállóság mindenki számára előnyt jelent. Az idei díjazottak jó példával járnak elöl a témában, és inspiráló ötleteket adhatnak más uniós vagy nem uniós városok számára. Skellefteå bebizonyította, hogy egy város rengeteget tehet a lakosaiért” – mondta Věra Jourová.

Az Access City díj kiváló alkalom, hogy elismerjük és megjutalmazzuk azokat a városokat, amelyek hozzájárulnak az egyenlőségközpontú Unió megteremtéséhez. Európa-szerte sok város vállal kötelezettséget arra, hogy lebontsa a fogyatékosok elé tornyosuló akadályokat, és biztosítsa az esélyegyenlőséget a köztereken. Skellefteå városa nem először pályázott a díjra: 2020-ban harmadik helyezést ért el. Az azóta eltelt időben kiemelt figyelemmel kezelték az témát, és sok helyen javították az akadálymentességet. Skellefteå és a hozzá hasonló városok jelentik a jövőt az egyenlőségközpontú Unióban, ahol a lakosság és az odalátogatók egyaránt akadálymentesen mozoghatnak – mondta Helena Dalli.

A második helyezett Córdoba városa (Spanyolország), a harmadik helyezett pedig Ljubljana, Szlovénia fővárosa. Hamburg (Németország), Grenoble (Franciaország) és Mérida (Spanyolország) az épített környezet, a közlekedési hálózat, illetve az információs és kommunikációs technológiák terén tett kiemelkedő akadálymentesítési erőfeszítéseiért különdíjat kapott.

Access City

Az akadálymentesség előfeltétele annak, hogy a fogyatékossággal élő személyek ugyanúgy részt tudjanak venni az élet különböző tevékenységeiben, mint mások. Az Európai Unióban körülbelül 87 millió fogyatékos személy él. Az Access City díj a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló stratégia (2021–2030) egyik intézkedéseként 2010-ben jött létre abból a célból, hogy az Unió akadálymentessé váljon. A díjjal azok az európai városok jutalmazhatók, amelyek példaértékű erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek és az idős emberek ugyanúgy hozzáférjenek a lakhatáshoz, a tömegközlekedéshez, az információs és kommunikációs technológiákhoz és egyéb szolgáltatásokhoz, mint mások.

A 2023. évi Access City díjra 43 pályázat érkezett be, melyből nemzeti szakértők egy csoportja első körben 22 várost juttatott tovább. Ezt követően egy európai zsűri végezte el az előválogatást, amelybe hat város került be.

A verseny korábbi díjazottjai: 2022: Luxembourg város (Luxemburg), 2021: Jönköping (Svédország), 2020: Varsó (Lengyelország), 2019: Breda (Hollandia), 2018: Lyon (Franciaország), 2017: Chester (Egyesült Királyság), 2016: Milánó (Olaszország), 2015: Boras (Svédország), 2014: Göteborg (Svédország), 2013: Berlin (Németország), 2012: Salzburg (Ausztria), 2011: Ávila (Spanyolország).

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.