Március 27. – Az Európai Szerzők Napja

Március 27. – Az Európai Szerzők Napja
2023. 03. 27., 13:08

„Már most alig várjuk, hogy láthassuk ennek a gyönyörű kezdeményezésnek a kibontakozását az elkövetkező években.”

2023. március 27-én az Európai Bizottság első alkalommal hirdeti meg az Európai Szerzők Napját. Az új kezdeményezés Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos vezetésével jött létre.

Az Európai Szerzők Napjával arra szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy a fiatalok a szerzőkkel való közvetlen kapcsolat és a felolvasások révén újra felfedezzék az olvasást, a könyvek erejét és az irodalomban rejlő végtelen fantáziát. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig majdnem 1000 iskola csatlakozott hozzánk Európa-szerte, és már most alig várjuk, hogy láthassuk ennek a gyönyörű kezdeményezésnek a kibontakozását az elkövetkező években” – mondta Marija Gabriel.

Ez a nap alkalmat ad arra, hogy a fiatalabb generációk ismét kapcsolatba kerüljenek a könyvolvasással, és hogy megtapasztalják, milyen fontos szerepe lehet az irodalomnak az önálló személyiség építésében. Az olvasás különösen a középfokú oktatásban részt vevő tanulók számára nyújthat segítséget a folyamatos társadalmi és személyes kihívások kezelésében. A későbbiekben évente megrendezésre kerülő ünnepség további célja az európai irodalom gazdagságának és sokszínűségének népszerűsítése, ezen kívül lehetőséget teremt arra, hogy fokozott figyelem irányuljon az egyes európai országok szervezésében működő, olvasást népszerűsítő programok és kezdeményezések fontosságára – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Egész Európában arra ösztönözték a középiskolákat, hogy szervezzenek felolvasásokat írók, hírességek vagy a könyvágazat képviselői részvételével, hogy megismertessék a tanulókat a könyvkiadáshoz kapcsolódó különböző szakmákkal, az írótól kezdve az illusztrátorig, a fordítóig vagy a szerkesztőig, és így tovább. Európa-szerte több mint 1 000 iskola szervez felolvasásokat 2023-ban az Európai Szerzők Napja alkalmából.

Idén 100 európai szerző iskolákat fog látogatni szerte Európában, részleteket fognak felolvasni a műveikből, és arra inspirálják majd a diákokat, hogy fedezzék fel az európai szerzőket. A Bizottság az Európai Írók Tanácsával és az Európai Unió Irodalmi Díja konzorciumával együttműködésben szervezi meg az európai szerzők látogatásait.

Szintén március 27-én kerül sor Bulgáriában, Szófiában az egynapos, Európai szerzők napja elnevezésű konferenciára, amely az olvasás népszerűsítéséről szól. A konferencián az uniós országok kulturális és oktatási minisztériumainak és közintézményeinek képviselői és az e területen tevékenykedő nemzeti nem kormányzati szervezetek, valamint a kiadói ágazatot európai szinten képviselő szervezetek vesznek részt. A konferencia lehetőséget teremt az oktatási rendszer és a kiadói ágazat együttműködéséről szóló esetek és gyakorlatok megosztására annak érdekében, hogy helyi, nemzeti és európai szinten is előmozdítsák az olvasást az iskolákban. A konferencia online is követhető.

Az Európai Szerzők Napja alkalmából a Bizottság arra kéri „az olvasókat”, hogy a #ReadWithEurope címke használatával osszanak meg a közösségimédia-oldalaikon egy olyan képet, amely a kedvenc európai szerzőjük egyik könyvét ábrázolja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS