Március 27. – Az Európai Szerzők Napja

Március 27. – Az Európai Szerzők Napja
2023. 03. 27., 13:08

„Már most alig várjuk, hogy láthassuk ennek a gyönyörű kezdeményezésnek a kibontakozását az elkövetkező években.”

2023. március 27-én az Európai Bizottság első alkalommal hirdeti meg az Európai Szerzők Napját. Az új kezdeményezés Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos vezetésével jött létre.

Az Európai Szerzők Napjával arra szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy a fiatalok a szerzőkkel való közvetlen kapcsolat és a felolvasások révén újra felfedezzék az olvasást, a könyvek erejét és az irodalomban rejlő végtelen fantáziát. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig majdnem 1000 iskola csatlakozott hozzánk Európa-szerte, és már most alig várjuk, hogy láthassuk ennek a gyönyörű kezdeményezésnek a kibontakozását az elkövetkező években” – mondta Marija Gabriel.

Ez a nap alkalmat ad arra, hogy a fiatalabb generációk ismét kapcsolatba kerüljenek a könyvolvasással, és hogy megtapasztalják, milyen fontos szerepe lehet az irodalomnak az önálló személyiség építésében. Az olvasás különösen a középfokú oktatásban részt vevő tanulók számára nyújthat segítséget a folyamatos társadalmi és személyes kihívások kezelésében. A későbbiekben évente megrendezésre kerülő ünnepség további célja az európai irodalom gazdagságának és sokszínűségének népszerűsítése, ezen kívül lehetőséget teremt arra, hogy fokozott figyelem irányuljon az egyes európai országok szervezésében működő, olvasást népszerűsítő programok és kezdeményezések fontosságára – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Egész Európában arra ösztönözték a középiskolákat, hogy szervezzenek felolvasásokat írók, hírességek vagy a könyvágazat képviselői részvételével, hogy megismertessék a tanulókat a könyvkiadáshoz kapcsolódó különböző szakmákkal, az írótól kezdve az illusztrátorig, a fordítóig vagy a szerkesztőig, és így tovább. Európa-szerte több mint 1 000 iskola szervez felolvasásokat 2023-ban az Európai Szerzők Napja alkalmából.

Idén 100 európai szerző iskolákat fog látogatni szerte Európában, részleteket fognak felolvasni a műveikből, és arra inspirálják majd a diákokat, hogy fedezzék fel az európai szerzőket. A Bizottság az Európai Írók Tanácsával és az Európai Unió Irodalmi Díja konzorciumával együttműködésben szervezi meg az európai szerzők látogatásait.

Szintén március 27-én kerül sor Bulgáriában, Szófiában az egynapos, Európai szerzők napja elnevezésű konferenciára, amely az olvasás népszerűsítéséről szól. A konferencián az uniós országok kulturális és oktatási minisztériumainak és közintézményeinek képviselői és az e területen tevékenykedő nemzeti nem kormányzati szervezetek, valamint a kiadói ágazatot európai szinten képviselő szervezetek vesznek részt. A konferencia lehetőséget teremt az oktatási rendszer és a kiadói ágazat együttműködéséről szóló esetek és gyakorlatok megosztására annak érdekében, hogy helyi, nemzeti és európai szinten is előmozdítsák az olvasást az iskolákban. A konferencia online is követhető.

Az Európai Szerzők Napja alkalmából a Bizottság arra kéri „az olvasókat”, hogy a #ReadWithEurope címke használatával osszanak meg a közösségimédia-oldalaikon egy olyan képet, amely a kedvenc európai szerzőjük egyik könyvét ábrázolja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS