Kkv-k pályázhatnak a 100 millió eurós egészségügyi K+F-támogatásra

2023. 07. 12., 18:51

„A HERA Invest további magán- és állami beruházásokat fog vonzani, és kellő biztonságot nyújt az európai vállalkozásoknak ahhoz, hogy befektessenek a kiemelt egészségügyi veszélyek kezelését célzó, úttörő innovációba.”

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank elindította el a HERA Invest „pénzügyi eszközt”. „Az EU az egészségért” program keretében finanszírozott eszköz 100 millió euróval egészíti ki az InvestEU program forrásait, célja pedig a legsürgetőbb, határokon át terjedő egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos kutatás és fejlesztés (K+F) támogatása.

Az európai vállalatok jelenleg nehezen tudnak elegendő köz- és magánfinanszírozáshoz jutni ahhoz, hogy az egészségügy és az élettudományok terén élvonalbeli megoldásokat fejlesszenek ki és futtassanak fel. Ugyanakkor csakis az innováció révén tudunk megfelelően reagálni az olyan kiemelt egészségügyi veszélyekre, amelyeket például a nagy pandémiás potenciállal rendelkező vagy az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók jelentenek – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A HERA Invest az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságának kiemelt kezdeményezése, amely az egészségügyi szükséghelyzetek megelőzésére és az azokra való felkészülésre összpontosít, és az alábbiakkal segít kezelni ezeket a kihívásokat:

  • a K+F ösztönzése Európában a stratégiai autonómia megerősítése érdekében;
  • a piaci hiányosságok, vagyis az olyan helyzetek előfordulásának csökkentése, amikor a pénzügyi források nem fedezik a finanszírozási igényeket;
  • a magánberuházások ösztönzése közfinanszírozás mozgósításával;
  • új egészségügyi ellenintézkedések kidolgozása az egészségügyi veszélyekkel szemben.

Üdvözlő szavak

„A HERA Invest keretében 100 millió eurót fordítunk a kutatás és fejlesztés előmozdítására, hogy új innovatív egészségügyi ellenintézkedések birtokában felkészültebben nézhessünk szembe a jövőbeli egészségügyi veszélyekkel. Az Európai Beruházási Bankkal együtt a HERA Invest további magán- és állami beruházásokat fog vonzani, és kellő biztonságot nyújt az európai vállalkozásoknak ahhoz, hogy befektessenek a kiemelt egészségügyi veszélyek kezelését célzó, úttörő innovációba. Ez egyértelműen példázza az erős európai egészségügyi uniót, amely polgáraink egészségének hatékonyabb védelmét szolgálja” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

„A Covid19 fájdalmasan nyilvánvalóvá tette, hogy az egészségügyi rendszereink gyengeségeit orvosolni kell, a HERA Invest pedig pontosan ebben fog nekünk segíteni. Támogatni fogja azokat a vállalatokat, amelyek ígéretes új módszereket dolgoznak ki, hogy megvédjék bennünket a kiszámíthatatlan egészségügyi veszélyektől, például a világjárványoktól, vagy az olyan ismert kihívásoktól, mint az antibiotikum-rezisztencia. Ez a támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa az innováció élvonalában maradjon, ráadásul új egészségügyi szükséghelyzetek esetén több millió ember életét mentheti meg világszerte” – tette hozzá Thomas Östros, az Európai Beruházási Bank alelnöke.

Hogyan működik a HERA Invest?

A HERA Invest finanszírozási eszköz olyan kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) céloz meg, amelyek egészségügyi ellenintézkedéseket dolgoznak ki az alábbi egészségügyi veszélyek valamelyikével szemben:

  • pandémiás potenciállal rendelkező vagy járványügyi kockázatot jelentő kórokozók;
  • véletlen vagy szándékos kibocsátás okozta vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris veszélyek;
  • antimikrobiális rezisztencia.

A HERA Invest keretében az Európai Beruházási Bank (EBB) a projektek összköltségeinek 50 százalékáig terjedő kockázati kölcsönöket nyújt majd. A pályázatok folyamatosan benyújthatók. Az EBB meghatározott kritériumok, valamint a projekt kereskedelmi és tudományos életképessége alapján értékeli a támogathatóságot.

Az érdeklődő vállalkozások itt találhatnak további információkat, és akár közvetlenül az EBB-nél, akár a emailben is jelentkezhetnek.

További információk

Az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) küldetése az egészségügyi szükséghelyzetek megelőzése és észlelése, valamint az azokra való gyors reagálás. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén. A HERA egyik fő célja a kulcsfontosságú egészségügyi ellenintézkedések fejlesztésének, gyártásának, beszerzésének és méltányos elosztásának biztosítása a rendelkezésre állást és a hozzáférhetőséget érintő esetleges problémák kezelése érdekében.

A HERA INVEST létrehozása a HERA 2023. évi munkatervében felvázolt öt kiemelt kezdeményezés egyike, és célja a piaci kihívások és hiányosságok kezelése, valamint az Unió nyitott stratégiai autonómiájának fokozása.

A felkészültség és a reagálás biztosítása érdekében a HERA – kezelve az egészségügyi ellenintézkedések rendelkezésre állásának és hozzáférhetőségének esetleges hiányosságait – a tagállamokkal közösen három konkrét, nagy hatású egészségügyi fenyegetést azonosított.

Az egészségbiztonságot fenyegető legfontosabb veszélyek azonosítása indította el azt a folyamatot, amely biztosítja a gyógyszerek, diagnosztikai eszközök, orvostechnikai eszközök és egyéni védőeszközök fejlesztését, gyártási kapacitásának bővítését, beszerzését és esetleges készletfelhalmozását (valamint egyéb egészségügyi ellenintézkedéseket) annak érdekében, hogy szükség esetén biztosítani lehessen ezek rendelkezésre állását és hozzáférhetőségét. A HERA biztosítani fogja a közegészség és az egészségügyi biztonság védelmét célzó folyamatos beruházásokat az egészségügyi ellenintézkedések rendelkezésre állása terén.

A HERA az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez.

Az Európai Beruházási Bank (EBB): az EBB az EU 27 tagállamának közös tulajdonában van. Hitelnyújtási, támogatásötvözési és tanácsadási tevékenységeinek célja Európa munkahely-teremtési és növekedési potenciáljának növelése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozás mérséklését célzó intézkedések támogatása, valamint az uniós szakpolitikák EU-n kívüli előmozdítása. Az EBB 2015 és 2020 között az Európai Stratégiai Beruházási Alap végrehajtó partnereként és az Európai Beruházási Tanácsadó Platform szolgáltatójaként az európai beruházási terv végrehajtásában is kulcsszerepet játszott. 2021 óta az InvestEU egyik végrehajtó partnere.

Az InvestEU program hosszú távú finanszírozást biztosít az EU számára azáltal, hogy jelentős magán- és közforrásokat von be az uniós szakpolitika kiemelt területeinek támogatására. A program részeként az InvestEU Alapot olyan pénzügyi partnereken keresztül hajtják végre, amelyek az uniós költségvetési garancia felhasználásával fektetnek be a projektekbe, és így legalább 372 milliárd euró összegű további beruházásokat mozgósítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS