Hol találjuk a stabilitás szigetét a bajba jutott világban?

2024. 05. 23., 16:10

Az európaiak erősebbé és függetlenebbé kívánják tenni az EU-t, a jövőt illetően pedig egyre optimistábbak – a friss Eurobarométer-felmérés szerint.

Az európaiak több mint háromnegyede (77 százalék) támogatja az uniós országok közös védelmi és biztonságpolitikáját, míg tíz uniós polgárból több mint hét (71 százalék) egyetért azzal, hogy az EU-nak meg kell erősítenie katonai felszerelések gyártására irányuló kapacitását.

A polgárok több mint kétharmada egyetért azzal, hogy az EU a stabilitás helye a bajba jutott világban (67 százalék), és hogy az EU elegendő hatáskörrel és eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy megvédje Európa gazdasági érdekeit a világgazdaságban (69 százalék) – számol be az Európai Bizottság közleménye.

Az európai gazdaság helyzetének megítélése 2023 ősze óta javult: a válaszadók 47 százaléka „jónak” minősítette azt, ami 2019 óta a legmagasabb szint. A polgárok többsége (45 százalék) úgy véli, hogy az európai gazdasági helyzet a következő 12 hónapban stabil marad. A pozitív tendenciát tükrözi az euró stabilan magas támogatottsága is, mind az EU egészében (70 százalék), mind az euróövezetben (78 százalék).

Tíz uniós polgárból több mint hat (62 százalék) optimista az EU jövőjét illetően is, ami enyhe növekedést jelent a 2023 őszén végzett korábbi felméréshez képest.

A 101. standard Eurobarométer felmérésre 2024. április 3. és 28. között került sor a 27 tagállamban; 26 399 uniós polgárt kérdeztek meg személyesen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS