Három magyar város is bekerült az EU klímasemleges városok programjába

Három magyar város is bekerült az EU klímasemleges városok programjába
2022. 05. 02., 15:07

Budapest, Miskolc és Pécs is bekerült abba az Európai Bizottság által kiválasztott 100 európai városba, amelyek a Horizont Európa Városi Misszió keretén belül, a NetZeroCities platform szakmai támogatásával valósíthatják meg 2030-ig a klímasemlegességi célkitűzéseiket.

A Városi Misszió tavaly megjelent felhívásában összesen 377 város fejezte ki elköteleződését a klímasemlegesség iránt. Az Európai Bizottság által kiválasztott 100 város felöleli mind a 27 tagállamot, és további 12 város került kiválasztásra a Horizont Európa programhoz társult vagy a társulást tárgyaló országokból.

A Városi Misszió 360 millió eurós támogatást kap a Horizont Európa programból a 2022–2023-as időszakra vonatkozóan. A kutatási és innovációs tevékenységek elsősorban a tiszta mobilitásra, az energiahatékonyságra és a zöld várostervezésre irányulnak majd.

A kiválasztott városok hamarosan megkezdik a munkát a NetZeroCities konzorciummal – az első, a kiválasztott városoknak szóló egyeztetésre várhatóan 2022. május 11-én kerül sor. A konzorcium által működtetett Missziós Platform személyre szabott tanácsokkal segíti majd a városokat, de további finanszírozási programokhoz, valamint nagyszabású innovációs projektekhez való csatlakozásra is lehetőségük nyílik. A Missziós Platform emellett a hálózatépítést, valamint a polgárok bevonását is elősegíti.

Tekintettel arra, hogy 377 város elsöprő érdeklődést mutatott a Városi Misszióhoz való csatlakozás iránt, a Bizottság támogatni fogja azokat a városokat is, amelyek ebben a körben nem kerültek kiválasztásra – így a hazai városok közül Érd, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged is. Ezek a városok a Missziós Platformon keresztül, valamint a Horizont Európa Missziós munkaprogramjában meghirdetett pályázati lehetőségek által kaphatnak támogatást. (NKFIH)

   Az eredményről szóló részletes bizottsági sajtóközlemény itt olvasható.
   Az eredményt kísérő videó itt nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS