Együtt éjszakáznak az európai és a hazai kutatók

Együtt éjszakáznak az európai és a hazai kutatók
2022. 09. 30., 17:22

26 országban rendezik meg szeptember 30-án az Európai Kutatók Éjszakáját, Európa legnagyobb tudományos kommunikációs és promóciós rendezvényét.

Az Európai Kutatók Éjszakájának célja, hogy bemutassa az európai kutatás és innováció sokszínűségét, valamint ezek hatását a polgárok mindennapi életére. A rendezvényre több uniós tagállamban és a Horizont Európához társult országokban kerül sor – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az esemény, amely évente több mint egymillió látogatót vonz Európában és Európán kívül, közelebb hozza a tudósokat a nagyközönséghez, és felkelti a kutatói pálya iránti érdeklődést, különösen a fiatalok körében. A gyermekek, a fiatalok és a családok szórakoztató és oktatási tevékenységek – például tudományos előadások, játékok, kvízjátékok, versenyek, kiállítások és digitális tevékenységek – révén ismerhetik meg a kutatók munkáját.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az európai kutatók éjszakája minden évben szórakoztató módon mutatja be a tudomány csodáit a gyerekek, a tanárok, a szülők és az európai polgárok számára, lehetővé téve számukra, hogy felfedezzék, miként teszik jobbá kutatóink mindennapi életünket. Nagy öröm számomra, hogy bejelenthetem, hogy a kutatók és a gyerekek ezentúl egész évben kapcsolatba léphetnek egymással a »Kutatók az iskolákban« kezdeményezésnek köszönhetően, amely tovább erősíti a kutatás és az oktatás közötti kapcsolatot azáltal, hogy a kutatást elviszi az iskolákba.”

A nagyszabású rendezvénysorozatból Magyarország sem marad ki. „Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt” – olvasható a Kutatók éjszakája honlapján, ahol a hazai programokról, rendezvényekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-26 14:37:46
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS