Együtt éjszakáznak az európai és a hazai kutatók

Együtt éjszakáznak az európai és a hazai kutatók
2022. 09. 30., 17:22

26 országban rendezik meg szeptember 30-án az Európai Kutatók Éjszakáját, Európa legnagyobb tudományos kommunikációs és promóciós rendezvényét.

Az Európai Kutatók Éjszakájának célja, hogy bemutassa az európai kutatás és innováció sokszínűségét, valamint ezek hatását a polgárok mindennapi életére. A rendezvényre több uniós tagállamban és a Horizont Európához társult országokban kerül sor – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az esemény, amely évente több mint egymillió látogatót vonz Európában és Európán kívül, közelebb hozza a tudósokat a nagyközönséghez, és felkelti a kutatói pálya iránti érdeklődést, különösen a fiatalok körében. A gyermekek, a fiatalok és a családok szórakoztató és oktatási tevékenységek – például tudományos előadások, játékok, kvízjátékok, versenyek, kiállítások és digitális tevékenységek – révén ismerhetik meg a kutatók munkáját.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az európai kutatók éjszakája minden évben szórakoztató módon mutatja be a tudomány csodáit a gyerekek, a tanárok, a szülők és az európai polgárok számára, lehetővé téve számukra, hogy felfedezzék, miként teszik jobbá kutatóink mindennapi életünket. Nagy öröm számomra, hogy bejelenthetem, hogy a kutatók és a gyerekek ezentúl egész évben kapcsolatba léphetnek egymással a »Kutatók az iskolákban« kezdeményezésnek köszönhetően, amely tovább erősíti a kutatás és az oktatás közötti kapcsolatot azáltal, hogy a kutatást elviszi az iskolákba.”

A nagyszabású rendezvénysorozatból Magyarország sem marad ki. „Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt” – olvasható a Kutatók éjszakája honlapján, ahol a hazai programokról, rendezvényekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS