Covid19: hamarosan érkezhet a HIPRA-vakcina

2022. 08. 02., 16:23

„A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése.”

A HERA, az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a HIPRA HUMAN HEALTH vállalattal a fehérjealapú Covid19-oltóanyaguk szállításáról. 14 tagállam és ország vesz részt ebben a közös közbeszerzésben, amelynek keretében akár 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak. Mivel Európában ismét növekszik az esetek száma, ez a megállapodás gyorsan elérhetővé teszi a HIPRA-vakcinát a részt vevő országok számára, amint az Európai Gyógyszerügynökség pozitív értékelést adott – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „A Covid19-fertőzések számának növekedése miatt a lehető legjobban fel kell készülnünk az őszi és téli hónapokra. A HIPRA-vakcina egy újabb lehetőség, amivel kiegészíthetjük széles körű oltóanyag-portfóliónkat a tagállamok és a polgárok számára. A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése. Fáradhatatlanul dolgozunk annak biztosításán, hogy az oltóanyagok mindenki számára elérhetőek legyenek. Európai egészségügyi uniónk így készül fel a cselekvésre és néz szembe a kihívással.”

A HIPRA-val kötött közös közbeszerzési szerződés kiegészíti az uniós oltóanyag-stratégia keretében biztosított, már így is széles körű oltóanyag-portfóliót, amely az AstraZenecaa Sanofi-GSKa Janssen Pharmaceutica NVa BioNtech-Pfizera Modernaa Novavax és a Valneva vállalattal már aláírt szerződéseket foglalja magában. Az uniós oltóanyag-stratégia keretében mintegy 4,2 milliárd adag oltóanyag beszerzésére került sor. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa továbbra is jól felkészült legyen a Covid19-oltások kiosztására, és olyan oltóanyagokat használjon, amelyek bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak. A részt vevő országok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagokat adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

A HIPRA bivalens rekombináns fehérjevakcinát, amelynek folyamatos értékelését az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg végzi, a korábban immunizált, 16 éves vagy annál idősebb személyeknek szánt booster adagként fejlesztik ki. A HIPRA-oltóanyag 2 és 8°C közötti hűtött hőmérsékleten tárolandó, ami megkönnyíti a tárolást és az elosztást Európában és világszerte.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg végzi a HIPRA Covid19-oltóanyagának értékelését. Ha az oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a részt vevő országok a hatályos keretszerződés alapján megvásárolhatják az oltóanyagot.

Közös közbeszerzési megállapodás

HERA az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén.

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó keretszerződéseket az EU korábban a Hoffmann-La Roche és a GlaxoSmithKline Ltd. vállalattal kötött monoklonális antitestek, illetve a Gileaddal antivirális készítmény beszerzése céljából. A HERA továbbra is szorosan együttműködik a részt vevő országokkal a közös közbeszerzés prioritásainak meghatározása és végrehajtása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS