Covid19: hamarosan érkezhet a HIPRA-vakcina

2022. 08. 02., 16:23

„A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése.”

A HERA, az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a HIPRA HUMAN HEALTH vállalattal a fehérjealapú Covid19-oltóanyaguk szállításáról. 14 tagállam és ország vesz részt ebben a közös közbeszerzésben, amelynek keretében akár 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak. Mivel Európában ismét növekszik az esetek száma, ez a megállapodás gyorsan elérhetővé teszi a HIPRA-vakcinát a részt vevő országok számára, amint az Európai Gyógyszerügynökség pozitív értékelést adott – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „A Covid19-fertőzések számának növekedése miatt a lehető legjobban fel kell készülnünk az őszi és téli hónapokra. A HIPRA-vakcina egy újabb lehetőség, amivel kiegészíthetjük széles körű oltóanyag-portfóliónkat a tagállamok és a polgárok számára. A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése. Fáradhatatlanul dolgozunk annak biztosításán, hogy az oltóanyagok mindenki számára elérhetőek legyenek. Európai egészségügyi uniónk így készül fel a cselekvésre és néz szembe a kihívással.”

A HIPRA-val kötött közös közbeszerzési szerződés kiegészíti az uniós oltóanyag-stratégia keretében biztosított, már így is széles körű oltóanyag-portfóliót, amely az AstraZenecaa Sanofi-GSKa Janssen Pharmaceutica NVa BioNtech-Pfizera Modernaa Novavax és a Valneva vállalattal már aláírt szerződéseket foglalja magában. Az uniós oltóanyag-stratégia keretében mintegy 4,2 milliárd adag oltóanyag beszerzésére került sor. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa továbbra is jól felkészült legyen a Covid19-oltások kiosztására, és olyan oltóanyagokat használjon, amelyek bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak. A részt vevő országok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagokat adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

A HIPRA bivalens rekombináns fehérjevakcinát, amelynek folyamatos értékelését az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg végzi, a korábban immunizált, 16 éves vagy annál idősebb személyeknek szánt booster adagként fejlesztik ki. A HIPRA-oltóanyag 2 és 8°C közötti hűtött hőmérsékleten tárolandó, ami megkönnyíti a tárolást és az elosztást Európában és világszerte.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg végzi a HIPRA Covid19-oltóanyagának értékelését. Ha az oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a részt vevő országok a hatályos keretszerződés alapján megvásárolhatják az oltóanyagot.

Közös közbeszerzési megállapodás

HERA az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén.

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó keretszerződéseket az EU korábban a Hoffmann-La Roche és a GlaxoSmithKline Ltd. vállalattal kötött monoklonális antitestek, illetve a Gileaddal antivirális készítmény beszerzése céljából. A HERA továbbra is szorosan együttműködik a részt vevő országokkal a közös közbeszerzés prioritásainak meghatározása és végrehajtása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS