Covid19: hamarosan érkezhet a HIPRA-vakcina

2022. 08. 02., 16:23

„A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése.”

A HERA, az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a HIPRA HUMAN HEALTH vállalattal a fehérjealapú Covid19-oltóanyaguk szállításáról. 14 tagállam és ország vesz részt ebben a közös közbeszerzésben, amelynek keretében akár 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak. Mivel Európában ismét növekszik az esetek száma, ez a megállapodás gyorsan elérhetővé teszi a HIPRA-vakcinát a részt vevő országok számára, amint az Európai Gyógyszerügynökség pozitív értékelést adott – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „A Covid19-fertőzések számának növekedése miatt a lehető legjobban fel kell készülnünk az őszi és téli hónapokra. A HIPRA-vakcina egy újabb lehetőség, amivel kiegészíthetjük széles körű oltóanyag-portfóliónkat a tagállamok és a polgárok számára. A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése. Fáradhatatlanul dolgozunk annak biztosításán, hogy az oltóanyagok mindenki számára elérhetőek legyenek. Európai egészségügyi uniónk így készül fel a cselekvésre és néz szembe a kihívással.”

A HIPRA-val kötött közös közbeszerzési szerződés kiegészíti az uniós oltóanyag-stratégia keretében biztosított, már így is széles körű oltóanyag-portfóliót, amely az AstraZenecaa Sanofi-GSKa Janssen Pharmaceutica NVa BioNtech-Pfizera Modernaa Novavax és a Valneva vállalattal már aláírt szerződéseket foglalja magában. Az uniós oltóanyag-stratégia keretében mintegy 4,2 milliárd adag oltóanyag beszerzésére került sor. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa továbbra is jól felkészült legyen a Covid19-oltások kiosztására, és olyan oltóanyagokat használjon, amelyek bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak. A részt vevő országok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagokat adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

A HIPRA bivalens rekombináns fehérjevakcinát, amelynek folyamatos értékelését az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg végzi, a korábban immunizált, 16 éves vagy annál idősebb személyeknek szánt booster adagként fejlesztik ki. A HIPRA-oltóanyag 2 és 8°C közötti hűtött hőmérsékleten tárolandó, ami megkönnyíti a tárolást és az elosztást Európában és világszerte.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg végzi a HIPRA Covid19-oltóanyagának értékelését. Ha az oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a részt vevő országok a hatályos keretszerződés alapján megvásárolhatják az oltóanyagot.

Közös közbeszerzési megállapodás

HERA az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén.

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó keretszerződéseket az EU korábban a Hoffmann-La Roche és a GlaxoSmithKline Ltd. vállalattal kötött monoklonális antitestek, illetve a Gileaddal antivirális készítmény beszerzése céljából. A HERA továbbra is szorosan együttműködik a részt vevő országokkal a közös közbeszerzés prioritásainak meghatározása és végrehajtása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS