Covid19: hamarosan érkezhet a HIPRA-vakcina

2022. 08. 02., 16:23

„A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése.”

A HERA, az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a HIPRA HUMAN HEALTH vállalattal a fehérjealapú Covid19-oltóanyaguk szállításáról. 14 tagállam és ország vesz részt ebben a közös közbeszerzésben, amelynek keretében akár 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak. Mivel Európában ismét növekszik az esetek száma, ez a megállapodás gyorsan elérhetővé teszi a HIPRA-vakcinát a részt vevő országok számára, amint az Európai Gyógyszerügynökség pozitív értékelést adott – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „A Covid19-fertőzések számának növekedése miatt a lehető legjobban fel kell készülnünk az őszi és téli hónapokra. A HIPRA-vakcina egy újabb lehetőség, amivel kiegészíthetjük széles körű oltóanyag-portfóliónkat a tagállamok és a polgárok számára. A következő hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése. Fáradhatatlanul dolgozunk annak biztosításán, hogy az oltóanyagok mindenki számára elérhetőek legyenek. Európai egészségügyi uniónk így készül fel a cselekvésre és néz szembe a kihívással.”

A HIPRA-val kötött közös közbeszerzési szerződés kiegészíti az uniós oltóanyag-stratégia keretében biztosított, már így is széles körű oltóanyag-portfóliót, amely az AstraZenecaa Sanofi-GSKa Janssen Pharmaceutica NVa BioNtech-Pfizera Modernaa Novavax és a Valneva vállalattal már aláírt szerződéseket foglalja magában. Az uniós oltóanyag-stratégia keretében mintegy 4,2 milliárd adag oltóanyag beszerzésére került sor. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa továbbra is jól felkészült legyen a Covid19-oltások kiosztására, és olyan oltóanyagokat használjon, amelyek bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak. A részt vevő országok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagokat adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

A HIPRA bivalens rekombináns fehérjevakcinát, amelynek folyamatos értékelését az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg végzi, a korábban immunizált, 16 éves vagy annál idősebb személyeknek szánt booster adagként fejlesztik ki. A HIPRA-oltóanyag 2 és 8°C közötti hűtött hőmérsékleten tárolandó, ami megkönnyíti a tárolást és az elosztást Európában és világszerte.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg végzi a HIPRA Covid19-oltóanyagának értékelését. Ha az oltóanyag forgalombahozatali engedélyt kap, a részt vevő országok a hatályos keretszerződés alapján megvásárolhatják az oltóanyagot.

Közös közbeszerzési megállapodás

HERA az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén.

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó keretszerződéseket az EU korábban a Hoffmann-La Roche és a GlaxoSmithKline Ltd. vállalattal kötött monoklonális antitestek, illetve a Gileaddal antivirális készítmény beszerzése céljából. A HERA továbbra is szorosan együttműködik a részt vevő országokkal a közös közbeszerzés prioritásainak meghatározása és végrehajtása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS