Áfa a digitális korban: az Európai Bizottság új adócsomagja

2022. 12. 19., 14:47

Az Európai Bizottság újabb mérföldkőhöz érkezett az „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomagjának december 8-ai előterjesztésével. A „Javaslat” legfontosabb elemeit a PwC Magyarország szakértői foglalták össze.

Az uniós szinten továbbra is jelentős héa-bevételkiesések visszaszorítása, a tagállami adóhatóságok számára megfelelő kontrolleszközök biztosítása, az adózók megfelelési költségeinek és adminisztratív terheinek további csökkentése, valamint a némiképp elavult szabályozás digitális kor követelményeihez való igazítása csak néhány a szabályozói célok közül, amelyet a Javaslat kapcsán mindenképp ki kell emelni. A Javaslat három jól elkülöníthető pillérből áll:

1. E-számlázás és digitális számla-adatszolgáltatás

A Javaslat 2028-tól főszabállyá teszi az elektronikus számlázást (ehhez jelenleg még külön derogációs kérelmet kell a tagállamoknak benyújtania a Bizottsághoz), amelyhez az Unió által eredetileg közbeszerzésekre megalkotott adatstruktúra és formátum (európai standard) is használható lesz. A határon átnyúló közösségi tranzakcióról 2028-tól tehát bizonyosan csak elektronikus számla lesz kiállítható, míg belföldi viszonylatban az egyes tagállamok jogkörébe fog tartozni az erre vonatkozó döntés.

Az egyéb számlázást érintő változások - mint a gyűjtőszámlázás lehetőségének kivezetése, a számlák adattartalmának bővítése vagy a közösségi jogügyletek számlázási határidejének rövidítése – mellett bevezetnek egy uniós ügyletekre vonatkozó, kötelező, kvázi valós idejű digitális számla-adatszolgáltatási kötelezettséget. Ezzel párhuzamosan kivezetik a közösségi összesítő nyilatkozattételi kötelezettséget. Az adatszolgáltatást 2 munkanapon belül kell majd teljesíteni minden érintett számla esetében, amelyről az adózó mellett harmadik személy (külsős szolgáltató) is gondoskodhat. Kiemelendő, hogy a jelenlegi magyar számla-adatszolgáltatástól eltérően, a közösségi beszerzési számlákról is adatot kell majd szolgáltatni. A létező adatszolgáltatási rendszereket, mint amilyen a magyar is, 2028-ig az érintett tagállamoknak nem kell átalakítani. Ugyanakkor biztosítani kell a tagállami rendszerek közötti átjárhatóságot (ez tulajdonképpen az európai standarddal való interoperabilitást jelenti); a teljes harmonizáció szükségességéről csak a 2030-as években születhet döntés. A belföldi tranzakciókra vonatkozólag a Javaslat szintén lehetőséget teremt a tagállamoknak hasonló adatszolgáltatás bevezetésére – ez azonban tagállami döntés függvénye marad.   

2. Platformalapú gazdaság 

Az online platformokon keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás és személyszállítás - a jelenlegi adószabályok konstrukciója miatt - számos esetben adózatlanul történik, amely tisztességtelen versenyelőnyt jelent az ugyanezen ágazatokban, de más üzleti modellben működő piaci szereplőkkel (tipikusan szállodák, taxiszolgáltatók) szemben. Ezt a Javaslat úgy kívánja orvosolni, hogy az ezen szolgáltatások utáni adókötelezettségeket a platformüzemeltetőkre telepíti 2025. január 1-jétől kezdődően. Ezzel együtt számos kérdést tisztáz a Javaslat, így pl. a platformüzemeltető tevékenysége közvetített szolgáltatásnak fog minősülni (így egyértelműsítve, hogy mely tagállamnak van adóztatási joghatósága az egyes szolgáltatások után), valamint az eredeti szolgáltatók tevékenysége adólevonásra nem jogosító adómentes ügyletnek fog minősülni.

3. Egyszeri áfaregisztráció

A 2021-ben hatályba lépett e-kereskedelmi csomaggal megindult áfaregisztrációs -és bevallási egyszerűsítések jelentős továbbfejlesztését tartalmazza a Javaslat. Ennek eredményeként még inkább visszaesik azon esetek száma, ahol egy vállalkozásnak áfaregisztrációt kell végeznie egy másik tagállamban.

A jelentősebb változások között szerepel (i) a Közösségen belüli távértékesítés fogalmának kibővítése a használt ingóságokra és egyéb, speciális adózási rezsim alá eső tárgyakra, (ii) a Közösségen belüli távértékesítések utáni adókötelezettségeknek a platformüzemeltetőkre telepítése (amennyiben ilyen szereplő közreműködik az értékesítésben), valamint (iii) a vevői készletegyszerűsítés fokozatos kivezetése az áfarendszerből (figyelemmel arra, hogy arra a módosítások eredményeként nem lesz szükség). Emellett (iv) a kötelező fordított adóztatás bevezetése azokra az esetekre, ahol az eladó az értékesítés helye szerinti tagállamban nem rendelkezik letelepedéssel, illetve (v) speciális rezsim a határon átnyúló termékmozgatásokra vonatkozólag. Ezek a változások 2024/2025 januárjától kezdődően lépnek hatályba.

PwC Magyarország

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS