42 új deep-tech beruházás az EIC-alapból

42 új deep-tech beruházás az EIC-alapból
2023. 02. 06., 19:47

„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

13 vállalat már aláírta a beruházási megállapodást. Ezek úttörő induló vállalkozások, amelyek áttörést jelentő innovációkat nyújtanak a polgárok és a vállalkozások számára:
– új típusú számítógépes látásszoftver és robotikai technológiák ortopédiai sebészek számára;
– vizuális keresési technológiák vállalkozások és ipari alkalmazások számára;
– a páciens saját szövetével történő emlőrekonstrukció;
– innovatív fotonika;
– jobb élelmiszertermelés csökkentett kibocsátással; valamint
az első miniatürizált univerzális gázelemző készülék valamennyi megújuló gázhoz.

„Az EIC-alap az Unió hatékony eszköz az innováció és a gazdasági növekedés ösztönzésére Európában. 331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák. Büszkék vagyunk arra, hogy már most 13 új vállalatot támogathatunk Európa minden szegletéből és a technológiák széles területén. Az EU-nak eltökélt célja, hogy világelső maradjon az élvonalbeli technológiák terén” – mondta Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

2022 szeptembere óta az EIC-alap összesen 77 – több mint 521 millió euró értékű – beruházási döntést hozott a mélytechnológiai vállalatok számára, támogatva a nagy kockázatú induló vállalkozásokat abban, hogy innovatív technológiáikat Európa stratégiai területein piacra dobják és bővítsék.

Az EIC-alap, az EIC Akcelerátor program beruházási komponense fontos finanszírozási forrást jelent az induló vállalkozások és a kisvállalkozások számára Európában. A vállalatonként 500 000 és 15 millió euró közötti (indokoltabb esetben még nagyobb) tőkebefektetések kiegészítik az EIC Akcelerátor program keretében nyújtott, legfeljebb 2,5 millió EUR összegű támogatást. A Horizont Európa keretében eddig a 378 kiválasztott vállalatból 269 írta alá támogatási megállapodását. Az EIC jelenleg teljesíti az EIC-testület által meghatározott azon célt, hogy 4–5 hónapon belül aláírja a támogatási megállapodásokat a kiválasztott vállalatokkal.

EIC Akcelerátor: bármikor lehet pályázni

2023-ban az EIC Akcelerátor program 1,13 milliárd EUR összegű támogatást kínál legfeljebb 2,5 millió EUR vissza nem térítendő támogatás formájában, valamint 500 000 EUR-tól 15 millió EUR-ig terjedő összegű sajáttőke-befektetést. 525 millió EUR-t különítettek el az Európa stratégiai területein alkalmazott új generációs technológiákra, többek között a következőkre: energiatárolás, kvantum- vagy félvezető alkatrészek, reziliens mezőgazdaság, a rákra vonatkozó biomarkerek, valamint űrtechnológiák és -szolgáltatások.

Az induló vállalkozások és a kkv-k az EIC-platformon keresztül bármikor pályázhatnak az EIC Akcelerátor program finanszírozására azáltal, hogy küldenek egy videós bemutatkozást és egy prezentációs készletet, valamint válaszolnak az innovációjukra és a csapatra vonatkozó rövid kérdéssorra. 4 héten belül visszajelzést kapnak. Kiválasztásuk esetén a teljes pályázatot az időszakos határidők valamelyikéig – 2023. március 22-ig, június 7-ig vagy október 4-ig – küldhetik el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 10:09:00
Sokan tudják, hogy minden cégnek rendelkeznie kell székhellyel. Viszont a székhely mellett a cégnek lehet telephelye és fióktelepe is. Milyen jogi feltételeknek kell megfelelnie a székhelynek? Mi a különbség a székhely, a telephely és a fióktelep között? A érdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2023-03-22 09:09:00
Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS