Lakásbiztosítási kampány: 100 ezer váltóra számítanak az alkuszok

2024. 03. 12., 16:10

Fokozatosan aktivizálódó ügyfelekre, a lakásbiztosítási kampány végére pedig mintegy százezer biztosítást váltóra számít a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szövetség tájékoztatása szerint a kampányban alapvetően felértékelődött az alkuszi összehasonlító csatornák szerepe, és jelentősen előretört a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások értékesítése.

„A kampány fő célja nem a szerződések minden áron történő lecserélése, hanem azok áttekintése, aminek az eredménye lehet a váltás egy kedvezőbb biztosításra. Különösen akkor érdemes ezt a felülvizsgálatot elvégezni, ha arra az elmúlt 2-3 éven belül nem került sor. A kampány erre most remek lehetőséget biztosít, mivel a kiélezett verseny hatására az ügyfelek a korábbi díjon akár az eddiginél jóval nagyobb biztosítási védelemre is szert tehetnek” – hangsúlyozta Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke.

A szövetség tagjaiként dolgozó alkuszok tapasztalata szerint a kampányban megkötött lakásbiztosítások díja átlagosan 33-40 ezer forint között mozog, ami 20-30 százalékkal alacsonyabb a tavalyi éves átlagdíj mértékénél. Az MFO-termékek alkuszcégenként változó mértékű, 23-33 százalékos részarányt képviselnek a közvetített termékek között, ami a korábbi adatokhoz képest jelentős előretörésnek számít. A biztosítások egyszerű, széles körű összehasonlításának lehetőségét megteremtő független alkuszok szerepe az új szerződések megkötésében a korábbi 20 százalékról akár 50 százalék fölé is emelkedhet ebben az időszakban.

Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja elmondta, hogy eddigi tapasztalatok szerint a lakásbiztosítás területén piacvezető biztosítók többsége (Alfa, Generali, Groupama) is jól szerepel az új szerződések megszerzésében. A feltörekvő szereplők (KÖBE, Genertel, Gránit) jelentős saját értékesítő hálózat híján elsősorban az alkuszi közvetítés révén kerülnek kapcsolatba új ügyfeleikkel.

A FBAMSZ információi szerint az első napok élénk szerződésváltási hulláma után csillapodott a piaci aktivitás, ugyanakkor a korábbi kgfb-kampányok tapasztalata is azt vetíti előre, hogy a váltók jelentős része, akár 40 százaléka is az utolsó héten fog lépni. A szövetség a jelenlegi tendenciák ismeretében az időszak végére mintegy 100 ezer szerződésváltásra számít, ami nem kevés, ha figyelembe vesszük azt, hogy a biztosítók – elébe menve a váltási folyamatoknak – közvetlenül is megkeresik az ügyfeleket, felajánlva meglévő biztosításaik aktualizálását. Emellett az MNB tavalyi ajánlása nyomán az alkuszcégek már egy éve folyamatosan aktualizálják lakásbiztosítási ügyfeleik szerződéseit.

Amire feltétlenül figyelni kell!

A piaci tapasztalatok bemutatását követően Molnár László, a FBAMSZ alelnöke néhány fontos szempontra is felhívta a figyelmet a kampány kapcsán. A legfontosabb üzenet, hogy ne a legalacsonyabb díj kiválasztása legyen az elsődleges szempont: a lakásbiztosítás valódi értékét nem a kötéskor kifizetett díj, hanem az általa nyújtott térítés mértéke és fedezeti köre határozza meg. Nagyot hibázik, aki évi néhány ezer forint megtakarítása érdekében alulbiztosítja ingatlanát.

Felmondás esetén mindenképpen rendezni kell a meglévő biztosítás díját – az előzményszerződés a felmondás utáni 30. napot követően szűnik meg. Adott esetben a díjon kívül a biztosító jogszerűen követelheti egyes kedvezmények (például tartamkedvezmény) visszafizetését is.

Az újjáépítési érték beállítása kulcsfontosságú: ez nem egyenlő az ingatlan forgalmi értékével, amely egyes társégekben akár jelentősen elmaradhat az újjáépítés valódi költségeitől. Négyzetméterenként 500 ezer forint alatti újjáépítési érték mellett már szinte biztos, hogy alulbiztosított az ingatlan.

Gyakori jelenség, hogy az ügyfelet a felmondást követően kedvezményes ajánlattal keresi meg eddigi biztosítója, és ráveszi a felmondás visszavonására. Erre a lakásbiztosítások esetében lehetőség van. Ugyanakkor az új biztosítónál már megkötött szerződés felmondására személyes kötés esetén nincsen mód, távértékesítés esetén is csupán 14 nap áll erre rendelkezésre. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a figyelmetlen ügyfél egy éven keresztül két biztosítás díját kell, hogy fizesse.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS