Befektetési alapok: szembetűnő az átrendeződés 2022-ben

2023. 01. 16., 20:41

2022 decemberében 2,7 százalékkal, azaz 243 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – tájékoztatott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 357 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a hazai pénzpiaci alapokat, de legfőképpen a rövid lejáratú kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak, ahogy azt már megszokhattuk a korábbi hónapok folyamán. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,7 százalékkal növekedett az év utolsó hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 9290 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

2022 egészében 18,3 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, de a kategóriákon belüli átrendeződés ettől sokkal szembetűnőbb. Százalékban kifejezve a két szélsőséges eset a pénzpiaci alapok és a származtatott alapok. Előbbi esetében éves szinten 986 százalékkal nőtt a vagyon, utóbbi esetében 57 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok életútja igen mozgalmas, hiszen volt legnagyobb kategória, majd marginalizálódott és a legkisebb kategória lett. Az elmúlt év folyamán azonban három kategóriát is magamögé utasított.

Bár egy éve még csak a harmadik legnagyobb kategória volt a kötvényalapok kategóriája, de 2022 augusztusától már a legnagyobb vagyonú kategória címmel büszkélkedhet. Ez főképpen a májusban kezdődött és egyre dinamikusabb tőkebeáramlással magyarázható. Az év végi szint 2617 milliárd forint lett. Második legnagyobb kategória 1748 milliárdos vagyonnal az ingatlanalapok; míg a harmadik legnagyobb a vegyes alapok 1666 milliárddal.

A pénzpiaci alapokhoz közel 40 milliárd forintnyi tőke áramlott. Összességében 14,6 százalékos a havi vagyonnövekedés, ami a legnagyobb érték a kategóriák között. Érdemes még megjegyezni, hogy a hazai pénzpiaci alapok húzza a kategóriát, ahová 37,5 milliárdnyi friss tőke érkezett és ahol a havi szintű növekedés 15,6 százalékos. Az év első négy hónapjában 30 milliárd körül stagnált az itt kezelt vagyon (a minimumszint a február végi állapot, amikor 28 milliárd alá került a vagyon), majd rakétaként lőtt ki és jelenleg a 330 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál. Ez a kategória tudja éves szinten felmutatni a legnagyobb növekedést.

A kötvényalapokhoz továbbra isözönlik a friss tőke. 220 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak igazából tőkebeáramlás 225,4 milliárdos értékben. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében 5,7 milliárdos kiáramlást tapasztalhattunk, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 0,3 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a vagyonnövekedést, de így is mindösszesen 8,8 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb kategória a hónap során.

Éves szinten a kötvényalapok vagyona 67,1 százalékkal növekedett. Ezen belül a rövid futamidejű kötvényalapok vagyona pontosan megduplázódott; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 11,2 százalékos csökkenést tapasztalhattunk; míg a szabad futamidejű kötvényalapok esetében 30,9 százalékos csökkenést figyelhettünk meg. Talán ennél a kategóriánál a legszembeötlőbb a megtakarítók/befektetők reakciója az év folyamán a piaci változásokhoz.

A vegyes alapoktól 6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,4 százalékkal csökkent a hónap során. Valójában a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz érkezett friss tőke (13 milliárd forint), de a másik két alkategória esetében tőkekiáramlás volt. Az óvatos vegyes alapoktól 14,5 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 4,5 milliárdnyi. Éves szinten 6,2 százalékkal csökkent a kategória vagyona. Érdemes még megemlíteni, hogy a kiegyensúlyozott alkategória vagyona jelentősen kiemelkedett a másik két alkategóriához viszonyítva az év folyamán. Az itt kezelt vagyon messze felülmúlja már a másik két alkategória együttes vagyonát. A harmadik legnagyobb kategória esetében a kiegyensúlyozott vegyes alapok vagyona nagy valószínűséggel az első félév végére önállóan is el fogja érni az ezer milliárd forintot.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 4,5 milliárd forint. Az árfolyammozgások ezúttal nem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 4,1 százalékkal csökkent. Éves szinten a részvényalapokban kezelt vagyon 17,6 százalékkal csökkent, ami nyilvánvalóan nem meglepetés a gazdasági, piaci folyamatokat figyelőknek.

A tőkevédett alapok esetében tőkebeáramlás volt tapasztalható, amely elérte a 2 milliárd forintot. A nettó eszközérték 5,2 százalékkal nőtt a kategóriánál. Azonban éves visszatekintésben -4,1 százalékos a vagyonváltozás.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkebeáramlás volt, 2,6 milliárdos értékben. Ezúttal a hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így mindössze 0,1 százalékos növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Éves szinten kereken nyolc százalék volt a növekedés és azt is meg kell említenünk, hogy a kategória vagyona a következő negyedévben elérheti az ezer milliárdos szintet.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban mindössze 0,3 milliárdos tőkemozgás volt negatív irányban. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,3 százalékkal csökkent a hónapban. Éves szinten 57,4 százalékkal csökkent a vagyon és az év utolsó előtti hónapjától kezdve a legkisebb kategória címet birtokolják a származtatott alapok.

Az ingatlanalapoktól a hónap során 19,5 milliárdnyi tőke távozott. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely segített tompítani a tőkekiáramlást. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal lett kevesebb. A kategóriánál az év második felétől folyamatos a tőkekiáramlás, amely a kategória méretéhez képest csekély. Ezt a kiáramlást a hozamok és árfolyammozgások át tudták billenteni a pozitív tartományba, így a második legnagyobb kategória vagyona éves szinten 2,9 százalékkal növekedni tudott.

Az árupiaci alapok esetében 0,8 milliárdnyi tőke távozását láthatjuk. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás mínusz 2,4 százalék lett. Éves szinten azonban 30,5 százalékos növekedést könyvelhet el a kategória.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható 115 milliárdos értékben. A vagyon 7,2 százalékkal nőtt a hónap során. Éves szinten 31,3 százalékos a növekedés, a kezelt vagyon pedig meghaladta az év folyamán az ezer milliárd forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS