Befektetési alapok: szembetűnő az átrendeződés 2022-ben

2023. 01. 16., 20:41

2022 decemberében 2,7 százalékkal, azaz 243 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – tájékoztatott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 357 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a hazai pénzpiaci alapokat, de legfőképpen a rövid lejáratú kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak, ahogy azt már megszokhattuk a korábbi hónapok folyamán. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,7 százalékkal növekedett az év utolsó hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 9290 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

2022 egészében 18,3 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, de a kategóriákon belüli átrendeződés ettől sokkal szembetűnőbb. Százalékban kifejezve a két szélsőséges eset a pénzpiaci alapok és a származtatott alapok. Előbbi esetében éves szinten 986 százalékkal nőtt a vagyon, utóbbi esetében 57 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok életútja igen mozgalmas, hiszen volt legnagyobb kategória, majd marginalizálódott és a legkisebb kategória lett. Az elmúlt év folyamán azonban három kategóriát is magamögé utasított.

Bár egy éve még csak a harmadik legnagyobb kategória volt a kötvényalapok kategóriája, de 2022 augusztusától már a legnagyobb vagyonú kategória címmel büszkélkedhet. Ez főképpen a májusban kezdődött és egyre dinamikusabb tőkebeáramlással magyarázható. Az év végi szint 2617 milliárd forint lett. Második legnagyobb kategória 1748 milliárdos vagyonnal az ingatlanalapok; míg a harmadik legnagyobb a vegyes alapok 1666 milliárddal.

A pénzpiaci alapokhoz közel 40 milliárd forintnyi tőke áramlott. Összességében 14,6 százalékos a havi vagyonnövekedés, ami a legnagyobb érték a kategóriák között. Érdemes még megjegyezni, hogy a hazai pénzpiaci alapok húzza a kategóriát, ahová 37,5 milliárdnyi friss tőke érkezett és ahol a havi szintű növekedés 15,6 százalékos. Az év első négy hónapjában 30 milliárd körül stagnált az itt kezelt vagyon (a minimumszint a február végi állapot, amikor 28 milliárd alá került a vagyon), majd rakétaként lőtt ki és jelenleg a 330 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál. Ez a kategória tudja éves szinten felmutatni a legnagyobb növekedést.

A kötvényalapokhoz továbbra isözönlik a friss tőke. 220 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak igazából tőkebeáramlás 225,4 milliárdos értékben. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében 5,7 milliárdos kiáramlást tapasztalhattunk, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 0,3 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a vagyonnövekedést, de így is mindösszesen 8,8 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb kategória a hónap során.

Éves szinten a kötvényalapok vagyona 67,1 százalékkal növekedett. Ezen belül a rövid futamidejű kötvényalapok vagyona pontosan megduplázódott; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 11,2 százalékos csökkenést tapasztalhattunk; míg a szabad futamidejű kötvényalapok esetében 30,9 százalékos csökkenést figyelhettünk meg. Talán ennél a kategóriánál a legszembeötlőbb a megtakarítók/befektetők reakciója az év folyamán a piaci változásokhoz.

A vegyes alapoktól 6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,4 százalékkal csökkent a hónap során. Valójában a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz érkezett friss tőke (13 milliárd forint), de a másik két alkategória esetében tőkekiáramlás volt. Az óvatos vegyes alapoktól 14,5 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 4,5 milliárdnyi. Éves szinten 6,2 százalékkal csökkent a kategória vagyona. Érdemes még megemlíteni, hogy a kiegyensúlyozott alkategória vagyona jelentősen kiemelkedett a másik két alkategóriához viszonyítva az év folyamán. Az itt kezelt vagyon messze felülmúlja már a másik két alkategória együttes vagyonát. A harmadik legnagyobb kategória esetében a kiegyensúlyozott vegyes alapok vagyona nagy valószínűséggel az első félév végére önállóan is el fogja érni az ezer milliárd forintot.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 4,5 milliárd forint. Az árfolyammozgások ezúttal nem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 4,1 százalékkal csökkent. Éves szinten a részvényalapokban kezelt vagyon 17,6 százalékkal csökkent, ami nyilvánvalóan nem meglepetés a gazdasági, piaci folyamatokat figyelőknek.

A tőkevédett alapok esetében tőkebeáramlás volt tapasztalható, amely elérte a 2 milliárd forintot. A nettó eszközérték 5,2 százalékkal nőtt a kategóriánál. Azonban éves visszatekintésben -4,1 százalékos a vagyonváltozás.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkebeáramlás volt, 2,6 milliárdos értékben. Ezúttal a hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így mindössze 0,1 százalékos növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Éves szinten kereken nyolc százalék volt a növekedés és azt is meg kell említenünk, hogy a kategória vagyona a következő negyedévben elérheti az ezer milliárdos szintet.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban mindössze 0,3 milliárdos tőkemozgás volt negatív irányban. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,3 százalékkal csökkent a hónapban. Éves szinten 57,4 százalékkal csökkent a vagyon és az év utolsó előtti hónapjától kezdve a legkisebb kategória címet birtokolják a származtatott alapok.

Az ingatlanalapoktól a hónap során 19,5 milliárdnyi tőke távozott. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely segített tompítani a tőkekiáramlást. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal lett kevesebb. A kategóriánál az év második felétől folyamatos a tőkekiáramlás, amely a kategória méretéhez képest csekély. Ezt a kiáramlást a hozamok és árfolyammozgások át tudták billenteni a pozitív tartományba, így a második legnagyobb kategória vagyona éves szinten 2,9 százalékkal növekedni tudott.

Az árupiaci alapok esetében 0,8 milliárdnyi tőke távozását láthatjuk. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás mínusz 2,4 százalék lett. Éves szinten azonban 30,5 százalékos növekedést könyvelhet el a kategória.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható 115 milliárdos értékben. A vagyon 7,2 százalékkal nőtt a hónap során. Éves szinten 31,3 százalékos a növekedés, a kezelt vagyon pedig meghaladta az év folyamán az ezer milliárd forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS