A BIB az új uniós jelzáloghitel-irányelvekhez kötődő oktatási programot indít

2019. 03. 14., 10:15

A fogyasztóvédelmet előtérbe állító, az új uniós jelzáloghitel-irányelvekhez kötődő oktatási programot indít a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonában lévő oktatási intézmény, a Budapest Institute of Banking – közölte a BIB.

A BIB a közelmúltban partnerségi szerződést kötött a Moody's Analytics tanácsadó céggel, az együttműködés keretében indította el az intézmény a programot.

A BIB közleménye szerint az Európai Unió a legutóbbi pénzügyi válság tapasztalatainak tükrében új elvárásokat fogalmazott meg, és azok következetes számonkérésével akarja elkerülni a piaci szereplők felelőtlen hitelezési és hitelfelvételi magatartását.

Az új uniós jelzáloghitel-irányelvek (Mortgage Credit Directive, MCD)  célja, hogy az ingatlanokhoz kapcsolódó hitelmegállapodások révén zökkenőmentesen működő uniós belső piac alakuljon ki. Az uniós direktíva megfelelő ismereteket és rendszeres, kötelező képzést vár el mindazoktól, akik ingatlanhitelezési tevékenységet végeznek, erre kínál  képzési formát Budapesten a BIB, a Moody's Analytics és Nemzetközi  Bankárképző közös angol nyelvű kurzusa.

A BIB nemrég a londoni tőzsde oktatási intézményével, a London Stock Exchange Group Academy-vel (LSEG Academy) is partnerségi megállapodást kötött. Ennek alapján a budapesti és a londoni tőzsdék oktatási intézetei idén három témakörben szerveznek kurzusokat a befektetői piacok szereplői, a banki-pénzügyi szektor vezetői és szakértői számára. Mindhárom szemináriumot a LSEG Academy oktatói tartják, akik az Egyesült Királyságban banki és nagyvállalati vezetői tisztségeket betöltő szakemberek.

A BIB tavaly, az első teljes oktatási évében 120 oktatóval állt kapcsolatban. A hagyományos banki, pénzügyi kurzusokra közel 900 hallgató iratkozott be és 2018 szeptemberében, a korábbi éveknél magasabb létszámmal indult el a brókerképzés is. A hatósági, illetve OKJ-s képzéseken 1200, kapcsolatban álló ügyfelekkel közvetlenül találkozó pénzintézeti munkatárs vett részt, emellett az e-learning oktatási formát több mint 6000 pénzintézeti munkatárs választotta. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS