A BIB az új uniós jelzáloghitel-irányelvekhez kötődő oktatási programot indít

2019. 03. 14., 10:15

A fogyasztóvédelmet előtérbe állító, az új uniós jelzáloghitel-irányelvekhez kötődő oktatási programot indít a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonában lévő oktatási intézmény, a Budapest Institute of Banking – közölte a BIB.

A BIB a közelmúltban partnerségi szerződést kötött a Moody's Analytics tanácsadó céggel, az együttműködés keretében indította el az intézmény a programot.

A BIB közleménye szerint az Európai Unió a legutóbbi pénzügyi válság tapasztalatainak tükrében új elvárásokat fogalmazott meg, és azok következetes számonkérésével akarja elkerülni a piaci szereplők felelőtlen hitelezési és hitelfelvételi magatartását.

Az új uniós jelzáloghitel-irányelvek (Mortgage Credit Directive, MCD)  célja, hogy az ingatlanokhoz kapcsolódó hitelmegállapodások révén zökkenőmentesen működő uniós belső piac alakuljon ki. Az uniós direktíva megfelelő ismereteket és rendszeres, kötelező képzést vár el mindazoktól, akik ingatlanhitelezési tevékenységet végeznek, erre kínál  képzési formát Budapesten a BIB, a Moody's Analytics és Nemzetközi  Bankárképző közös angol nyelvű kurzusa.

A BIB nemrég a londoni tőzsde oktatási intézményével, a London Stock Exchange Group Academy-vel (LSEG Academy) is partnerségi megállapodást kötött. Ennek alapján a budapesti és a londoni tőzsdék oktatási intézetei idén három témakörben szerveznek kurzusokat a befektetői piacok szereplői, a banki-pénzügyi szektor vezetői és szakértői számára. Mindhárom szemináriumot a LSEG Academy oktatói tartják, akik az Egyesült Királyságban banki és nagyvállalati vezetői tisztségeket betöltő szakemberek.

A BIB tavaly, az első teljes oktatási évében 120 oktatóval állt kapcsolatban. A hagyományos banki, pénzügyi kurzusokra közel 900 hallgató iratkozott be és 2018 szeptemberében, a korábbi éveknél magasabb létszámmal indult el a brókerképzés is. A hatósági, illetve OKJ-s képzéseken 1200, kapcsolatban álló ügyfelekkel közvetlenül találkozó pénzintézeti munkatárs vett részt, emellett az e-learning oktatási formát több mint 6000 pénzintézeti munkatárs választotta. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS