Varga Mihály: 2022-ben folytatódik a dinamikus növekedés

Varga Mihály: 2022-ben folytatódik a dinamikus növekedés
2021. 11. 05., 19:03

A beruházások bővülése, az erősödő exportteljesítmény, a növekvő keresetek és a csúcson lévő foglalkoztatás egyaránt alátámasztják, hogy a magyar gazdaság kiállta a válságot – jelentette ki Varga Mihály a Figyelő TOP 200 című konferenciáján.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet: sikeresnek bizonyultak a gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedések, ennek eredményeként a növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 6,8 százalékot, és jövőre is folytatódhat a magas ütemű bővülés.

A magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a gazdasági mutatók, hanem a külső megerősítések is alátámasztják: tovább mérséklődött az országkockázati felár, a nagy hitelminősítők is kedvező értékeléseket adtak, a Moody’s felminősítette Magyarországot, emellett öt helyet lépett előre hazánk az IMD versenyképességi rangsorában is – sorolta Varga Mihály.  A miniszter kitért arra: a rendkívüli helyzet ellenére folytatni kell azt az országépítő munkát, amelynek eredményeként hazánk az unió legjobb országai közé kerülhet. Ezért a gazdaságpolitika továbbra is a családok támogatására, a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére, valamint az adók csökkentésére fókuszál.

Fontosnak nevezte, hogy a gazdaságvédelem során kiemelt hangsúlyt kapjon a versenyképesség emelése és a beruházások ösztönzése, ezért a kormány segíti azoknak az iparágaknak a megerősödését, amelyek a jövőben a növekedés további forrását jelentik. A válságkezelésben fontos szerepük van a hazai nagyvállalatoknak is, mert a segítségnyújtás számos formájával járultak hozzá a járvány hatásainak csökkentéséhez – szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: Európában az egyik leggyorsabban fordítottuk a visszaesést növekedéssé, azonban még számos kihívással kell szembenéznünk.

A tárcavezető a kihívások között említette a koronavírus 4. hullámát, az energiaárak és az infláció alakulását, valamint a munkaerőhiányt. A miniszter hangsúlyozta: a kormány hosszú távú szerződésekkel biztosítja a magyar gázellátást és minden olyan törekvés ellen fellép, amely plusz terheket róna a magyar családokra. Az infláció alakulását érintően várhatóan az idei év végéig ugyan még kitarthatnak a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, a jövő év közepéig folyamatos csökkenés mellett normalizálódik a helyzet. A munkaerőhiány a meglévő tartalékok kiaknázásával, a képzési programok támogatásával, illetve a hatékonyságjavító technológiai fejlesztésekkel enyhíthető. (Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-27 12:49:00
A lefoglalt luxusautók között volt egy Lamborghini Aventador és egy Bentley Continental is. Ezekkel szállította a bűnszervezet vezetője a szájmaszkadományokat a győri kórházaknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS