Tovább emelkedtek májusban a lakbérek

2023. 06. 19., 16:13

Egy hónap alatt országosan 1,8, a fővárosban 0,6 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. május” című kiadványból.

  • Budapesten enyhébb volt a növekedés, ugyanis a pesti belső és külső kerületekben csökkentek a bérleti díjak.
  • Az előző hónaphoz viszonyítva mérséklődtek a fogyasztói árak, így a reállakbérek áprilishoz képest országos szinten jelentősen, Budapesten pedig kismértékben emelkedtek.

Az év eleje óta töretlenül emelkednek a lakbérek

A 2022. végi lassulás után az idei év gyorsabb ütemű lakbéremelkedést hozott a lakásbérleti piacon. 2023 májusában az előző hónaphoz képest országosan 1,8, Budapesten 0,6 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan 16, Budapesten 17 százalékkal, a 2015. évinél pedig 85, illetve 76 százalékkal magasabbak voltak a májusi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje már több mint egy éve a 2020. januári csúcs fölött van, 2023 májusában országosan 27, Budapesten 23 százalékkal haladta meg azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 11, illetve 13 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előtti szintnél. A fogyasztói árak előző hónaphoz mért mérséklődése a reállakbérek országosan jelentős, a fővárosban enyhe emelkedését idézte elő.

A főváros pesti oldalán a belső, valamint a külső kerületekben csökkentek (1,0, illetve 0,6 százalékkal), az átmeneti kerületekben nőttek (1,3 százalékkal) a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldalon a hegyvidéki kerületekben – az előző havi jelentős csökkenést követően – 2,7, az egyéb kerületekben pedig 1,0 százalékkal emelkedtek a kínálati díjak. Egy év leforgása alatt az utóbbi kerületcsoportban volt a legnagyobb (17,1 százalék) és a pesti külső kerületekben a legkisebb (14,7 százalék) a drágulás mértéke.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Továbbra is mérsékeltebb a kínálat az egy évvel korábbinál

2023 első öt hónapjában a figyelembe vett hirdetések 57 százaléka fővárosi, 28 százaléka megyei jogú, 14 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 58 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 77 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,9 százaléka volt családi ház. 2023. január–májusban a fővárosban a hirdetések 41, országosan 43 százaléka származott magánszemélytől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS