Több rekord dőlt meg tavaly a villamosenergia-szektorban

2022. 11. 30., 17:10

Számos rekordot hozott 2021 a villamosenergia-szektorban, megdőlt a téli és a nyári csúcsterhelés, a havi és éves bruttó villamosenergia-felhasználás, valamint intenzíven nőtt a megújuló energia részaránya a hazai villamosenergia-termelésben és a teljes bruttó villamos energia-felhasználáson belül is – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán a magyar villamosenergia-rendszer 2021. évi működési adatait összegző kiadvány alapján.

A 2020-as bázishoz képest 2021-ben a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 4,7 százalékkal, 48,795 terawattórára (TWh) nőtt, ez az érték tartalmazza a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) által termelt villamos energia becsült értékét is.

A bruttó hazai villamosenergia-termelés 3,2 százalékkal nőtt, az import-export szaldó 9,2 százalékkal, 12,755 TWh-ra emelkedett, aminek következtében a hazai termelés részaránya 73,9 százalékot tett ki tavaly a teljes felhasználáson belül.

Tavaly az előző nyári csúcsterhelést követően újabb csúcsot mérhetek, 6940 megawattot (MW), és a téli csúcs értéke is tovább emelkedett, 7361 MW-ra. A magyarországi ellátásbiztonság egész évben garantált volt, az üzemzavarok esetszáma, és hossza folyamatosan csökken, amihez részben hozzájárul a tervszerű megelőző karbantartások számának növekedése.

A napelemes erőművek körében továbbra is intenzív növekedést figyeltek meg. A Magyarországon üzembe helyezett napelemek együttes beépített kapacitása – a HMKE-ket is beleértve – 2954 MW-ra nőtt, ami 39 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

A naperőművi növekedést 2021-ben csaknem fele-fele arányban a HMKE-k (406,08 MW) és az ipari méretű naperőművek (422,33 MW) adták.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-fogyasztáson belül 2021-ben elérte a 13,66 százalékot.

A MEKH és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. közös kiadványa többek között bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, összegzi a legfontosabb országos energiafelhasználási adatokat és kitér a hazai erőművek termelési adatainak bemutatására.

A kiadvány a MEKH és a MAVIR weboldalain olvasható. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS