Októberben megint felfelé mozdultak a lakbérek

2023. 11. 20., 09:10

A szeptemberi megtorpanást követően októberben ismét emelkedtek a lakbérek, országosan 0,4, a fővárosban 0,9 százalékkal az előző hónaphoz képest – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. október” című kiadványból.

Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 13 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 95, illetve 86 százalékkal voltak magasabbak az októberi lakbérek.

A nominális lakbérek növekedése 2021 eleje óta – a 2022. végi, átmeneti csökkenéstől eltekintve – lényegében folyamatos volt, azonban az emelkedés mértéke 2022 augusztusától elmaradt az inflációtól, így a reállakbérek fél éven keresztül csökkenő tendenciát követtek. 2023 februárjától ismét emelkedés kezdődött, a reállakbérindex értéke jelenleg a 2015. évi bázis 121 százalékán áll, alacsonyabb a 2019 második felét jellemző, a koronavírus-járvány előtti csúcsot jelentő (130 százalék körüli) értéknél, de a pandémia kitörése utáni időszak legmagasabb, 2022. nyári szintjénél (126 százalék) is.

2023 októberében a fogyasztói árak enyhe, 0,1 százalékos mérséklődésével párhuzamosan a reállakbérek kismértékben, országosan 0,5, Budapesten 1,0 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 0,7, az átmeneti kerületekben 1,4 százalékkal nőttek a külső kerületekben pedig gyakorlatilag stagnáltak (mínusz 0,1 százalék) a lakbérek az előző hónaphoz képest. A budai oldalon 1 százalékon belüli mértékben változtak a kínálati díjak. Egy év leforgása alatt a fővárosi kerületcsoportokat általában 11–12 százalékos bérletidíj-emelkedés jellemezte, csak a pesti átmeneti kerületekben történt ennél nagyobb (15 százalékos) növekedés. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2023 októberéig a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 14 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 2023 októberében 67 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 79 m2-es) kiadó ingatlanokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (91 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 9 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0 százaléka volt családi ház. 2023 első tíz hónapjában a hirdetések országosan 44, a fővárosban 43 százaléka származott magánszemélyektől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS