MNB: a községekben mérséklődtek a lakásárak, Budapesten és a városokban erőteljesen emelkedtek az első negyedévben

MNB: a községekben mérséklődtek a lakásárak, Budapesten és a városokban erőteljesen emelkedtek az első negyedévben
2022. 08. 03., 18:19

Budapesten 2022 első negyedévében 7 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Az áremelkedés éves üteme az előző időszaki 12,1 százalékról 16,1 százalékra gyorsult. A vidéki városokban 8,4 százalékkal nőttek a lakásárak 2022 első negyedévében, míg az éves áremelkedés üteme az előző negyedévi szinten, 24,8 százalékon tartózkodott. A községekben negyedéves alapon 5,4 százalékkal csökkentek a lakásárak, az éves árdinamika mértéke pedig az előző időszaki 23,2 százalékról 14 százalékra mérséklődött. Országos átlagban 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak az első negyedévben. Éves összevetésben a nominális lakásár-dinamika 20,1 százalékot, míg a reál áremelkedés mértéke 11 százalékot tett ki.

  • Országos átlagban 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak az első negyedévben. Éves összevetésben a nominális lakásár-dinamika 20,1 százalékot, míg a reál áremelkedés mértéke 11 százalékot tett ki.

Az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint Budapesten 2021 és 2022 első negyedéve között nominálisan 16,1 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a lakásárakban. Negyedéves alapon szintén emelkedtek az árak a fővárosban, mintegy 7,0 százalékkal. A vidéki városokban éves alapon nominálisan jelentős mértékben, 24,8 százalékkal, negyedéves alapon pedig 8,4 százalékkal emelkedtek az árak. A községekben az első negyedévben 5,4 százalékos mérséklődés volt tapasztalható a lakásárakban, és az éves nominális áremelkedés mértéke az előző időszaki 23,2 százalékról 14,0 százalékra mérséklődött.

Éves szinten valamennyi régió városaiban jelentősen emelkedtek a lakásárak 2022 első negyedévében. A közép- és dél-dunántúli régióban rendre 27,9 és 27,6 százalékkal, a nyugat-dunántúli régióban pedig 21,2 százalékkal nőttek a lakásárak. Az észak-alföldi régióban 26,9, míg a dél-alföldi régióban 22,2 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A legalacsonyabb lakásár-dinamika az észak-magyarországi régió városait jellemezte, mintegy 20,5 százalékos áremelkedéssel. Negyedéves alapon valamennyi régió városaiban 6 százalékot meghaladó lakásár-emelkedés volt mérhető. A közép-magyarországi régió esetében a tranzakciós adatok rendkívül alacsony feldolgozottsága miatt az MNB nem publikál árindexet.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2022 első negyedévében 4,4 százalékkal emelkedett. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 21,6 százalékról 20,1 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 13,5 százalékról 11,0 százalékra lassult.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS