Megállt szeptemberben a lakbérek emelkedése

2023. 10. 19., 12:49

Országosan gyakorlatilag stagnált, a fővárosban kismértékben csökkent a kínálati lakbérek szintje szeptemberben a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adatai szerint.

A nyár eleji, gyorsabb ütemű drágulást követően ismét lassult, majd meg is állt a lakbérek emelkedése. 2023 szeptemberében az előző hónaphoz képest országosan 0,1 százalékkal nőttek, Budapesten 0,3 százalékkal csökkentek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 94, illetve 84 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. szeptember” című kiadványból.

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél. Az előző hónaphoz mérten országosan (mínusz 0,2 százalék) és Budapesten is mérséklődtek (mínusz 0,6 százalék) a reállakbérek.

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 0,3 és az átmeneti kerületekben 1,0 százalékkal csökkentek, a külső kerületekben ellenben 1,5 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,8, az egyéb kerületekben 1,0 százalékkal elmaradt a kínálati bérleti díjak szintje az előző havitól. Egy év leforgása alatt – a budai hegyvidéki kerületek kivételével (+9,4 százalék) – minden kerületcsoportban 12–13 százalékos lakbéremelkedés következett be. (Budai hegyvidéki kerület – I., II., XII.; budai egyéb kerület – III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület – X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület – IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2023 szeptemberéig a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 m2. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 78 m2) kiadó lakásokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0 százaléka volt családi ház. 2023 első kilenc hónapjában a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS