Még mindig megéri téglaépítésű ingatlant venni?

2022. 06. 21., 13:27

Milyen alapanyagból épült ingatlant válasszunk? Újra reneszánszukat élik a panellakások, de sokan még mindig a hagyományos, téglaépítésű épületeket választják szívesebben. A Duna House szakértői összegyűjtötték a téglaotthonok előnyeit és hátrányait.

Egy ingatlanvásárlás sokak számára életre szóló elköteleződést jelent, fontos, hogy csak alapos tájékozódás és megfontolás után hozzuk meg a végső döntést. Az első és legfontosabb, hogy a vásárló tisztában legyen az igényeivel. Mekkora ingatlanra van szükség, hányan költöznének, milyen legyen az elosztása, melyik a preferált lokáció, mit enged a költségvetés és az sem utolsó, hogy milyen építésű legyen a választott lakás vagy ház.

Szűkülő kínálat fogadja napjaink keresleti ingatlanpiacán az érdeklődőket, ezért érdemes már az ingatlankeresés legelején meghatározni a főbb irányvonalakat. Bár a Duna House értékesítési adatai alapján vidéken és a fővárosban is reneszánszukat élik a panellakások, kedvező tulajdonságaik miatt továbbra is keresettek a hagyományos, téglaépítésű ingatlanok az ország teljes területén.

A téglát manapság is előszeretettel használják ingatlanok építésekor, hiszen számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy a tégla természetes alapanyag, már hosszú ideje használják az építkezéseken, ez idő alatt mind az előállítása, mind a felhasználása folyamatosan fejlődött, és fejlődik a mai napig is. A téglából épült házak egyik legfontosabb előnye a hosszú élettartam. A tégla hosszú időn át ellenálló a fizikai terhelésekkel és a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal.

Főleg a panelekkel szemben szokták kiemelni a tégla jó hangszigetelő képességét. Egy téglából épült lakás esetében jóval kevesebb az esélye annak, hogy megzavarja a mindennapjainkat a szomszédból átszűrődő zaj. Ezen kívül rendkívül jó a téglaépítésű ingatlanok hőszigetelő képessége. Nyáron is viszonylag hűvösek maradnak, télen pedig – főleg korszerű szigetelés és nyílászárók mellett – jól megtartják a kellemes meleget a befűtött lakásban, így hozzájárulnak a hűtés vagy a fűtés energiaigényének csökkentéséhez. Mivel a tégla, mint alapanyag igen nagy népszerűségnek örvend, sok területen találkozhatunk ilyen típusú házzal. A lakáskeresők egyaránt választhatnak téglaházat a belvárosban, külvárosban vagy az agglomerációs, akár vidéki helyszíneken is.

A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján kiugró emelkedés látható a panellakások négyzetméteráraiban vidéken és a fővárosban is egyaránt, ennek ellenére a téglalakások továbbra is jellemzően magasabb négyzetméteráron kelnek el. A fővárosban, a budai oldalon, valamint a pesti oldal belvárosi kerületeiben a legdrágábbak a téglaépítésű ingatlanok, mindkét területen átlagosan 950 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a pesti oldal egyéb területein átlagosan 711 ezer forintot kérnek a téglaotthonokért négyzetméterenként. Kelet-Magyarországon lehet a legolcsóbban téglaingatlanhoz jutni (227 ezer forintos átlagos négyzetméterár), míg a májusi értékesítési adatok szerint Nyugat-Magyarországon 325 ezer forint/m2 volt az az ár, amit a vásárlók téglaingatlanért fizettek.

Építkezés esetén is viszonylag költséges alapanyag a tégla, ráadásul hosszabb időbe telik tégláról-téglára felépíteni egy házat. Azonban, ha elegendő idő és megfelelő költségkeret áll rendelkezésünkre egy téglaház felépítéséhez, energiahatékony és egészséges otthoni környezetet kapunk a tégla pozitív tulajdonságainak köszönhetően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS