Még mindig megéri téglaépítésű ingatlant venni?

2022. 06. 21., 13:27

Milyen alapanyagból épült ingatlant válasszunk? Újra reneszánszukat élik a panellakások, de sokan még mindig a hagyományos, téglaépítésű épületeket választják szívesebben. A Duna House szakértői összegyűjtötték a téglaotthonok előnyeit és hátrányait.

Egy ingatlanvásárlás sokak számára életre szóló elköteleződést jelent, fontos, hogy csak alapos tájékozódás és megfontolás után hozzuk meg a végső döntést. Az első és legfontosabb, hogy a vásárló tisztában legyen az igényeivel. Mekkora ingatlanra van szükség, hányan költöznének, milyen legyen az elosztása, melyik a preferált lokáció, mit enged a költségvetés és az sem utolsó, hogy milyen építésű legyen a választott lakás vagy ház.

Szűkülő kínálat fogadja napjaink keresleti ingatlanpiacán az érdeklődőket, ezért érdemes már az ingatlankeresés legelején meghatározni a főbb irányvonalakat. Bár a Duna House értékesítési adatai alapján vidéken és a fővárosban is reneszánszukat élik a panellakások, kedvező tulajdonságaik miatt továbbra is keresettek a hagyományos, téglaépítésű ingatlanok az ország teljes területén.

A téglát manapság is előszeretettel használják ingatlanok építésekor, hiszen számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy a tégla természetes alapanyag, már hosszú ideje használják az építkezéseken, ez idő alatt mind az előállítása, mind a felhasználása folyamatosan fejlődött, és fejlődik a mai napig is. A téglából épült házak egyik legfontosabb előnye a hosszú élettartam. A tégla hosszú időn át ellenálló a fizikai terhelésekkel és a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal.

Főleg a panelekkel szemben szokták kiemelni a tégla jó hangszigetelő képességét. Egy téglából épült lakás esetében jóval kevesebb az esélye annak, hogy megzavarja a mindennapjainkat a szomszédból átszűrődő zaj. Ezen kívül rendkívül jó a téglaépítésű ingatlanok hőszigetelő képessége. Nyáron is viszonylag hűvösek maradnak, télen pedig – főleg korszerű szigetelés és nyílászárók mellett – jól megtartják a kellemes meleget a befűtött lakásban, így hozzájárulnak a hűtés vagy a fűtés energiaigényének csökkentéséhez. Mivel a tégla, mint alapanyag igen nagy népszerűségnek örvend, sok területen találkozhatunk ilyen típusú házzal. A lakáskeresők egyaránt választhatnak téglaházat a belvárosban, külvárosban vagy az agglomerációs, akár vidéki helyszíneken is.

A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján kiugró emelkedés látható a panellakások négyzetméteráraiban vidéken és a fővárosban is egyaránt, ennek ellenére a téglalakások továbbra is jellemzően magasabb négyzetméteráron kelnek el. A fővárosban, a budai oldalon, valamint a pesti oldal belvárosi kerületeiben a legdrágábbak a téglaépítésű ingatlanok, mindkét területen átlagosan 950 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a pesti oldal egyéb területein átlagosan 711 ezer forintot kérnek a téglaotthonokért négyzetméterenként. Kelet-Magyarországon lehet a legolcsóbban téglaingatlanhoz jutni (227 ezer forintos átlagos négyzetméterár), míg a májusi értékesítési adatok szerint Nyugat-Magyarországon 325 ezer forint/m2 volt az az ár, amit a vásárlók téglaingatlanért fizettek.

Építkezés esetén is viszonylag költséges alapanyag a tégla, ráadásul hosszabb időbe telik tégláról-téglára felépíteni egy házat. Azonban, ha elegendő idő és megfelelő költségkeret áll rendelkezésünkre egy téglaház felépítéséhez, energiahatékony és egészséges otthoni környezetet kapunk a tégla pozitív tulajdonságainak köszönhetően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS