Lakáspiac: 2021 utolsó negyedévében is folytatódott az áremelkedés

2022. 01. 12., 16:42

A Duna House összefoglalója a 2021. negyedik negyedévi lakáspiaci folyamatokról.

A fővárosi újépítésű lakások népszerűsége töretlen, a tavaly szeptember-december között eladásra kínált lakások 70 százalékát már értékesítették. Nem csak ár, de darabszám tekintetében is a 13. kerület vezető szerepet tölt be: több mint 7000 újépítésű ingatlant regisztráltak itt 2021 negyedik negyedévében. Ennél a lakástípusnál jellemzően továbbra is 1 millió forintos négyzetméterárral kell számolniuk a leendő vevőknek, ráadásul Budapesten most már 10 kerület esetében ez a meghatározó. A használtlakás piacon már nem csak Nyugat-Magyarországon, hanem a keleti országrészben is áremelkedés volt megfigyelhető, 12–25 százalékban, mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében. A fővárosban valamivel mérsékeltebb, 4–13 százalék közötti a növekedés mértéke mindkét ingatlantípusnál.

Tavaly szeptember–december között összesen 33 970 tranzakció történt országosan, ami 2019 és 2020 azonos időszakához képest hasonló szintet mutat. Éves tekintetben viszont 15 százalékos pluszban zárt a piac 2021-ben az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. A negyedéves eredmény decemberre eső része 11 422 darab tranzakció volt. A legkeresettebbek a 40–60 m2 közötti lakások voltak az országban, kivéve a főváros agglomerációjában, ahol inkább a nagyobb, 60–100 négyzetméter közötti ingatlanokat preferálták a vevők. Budán 20 százalékponttal megugrott a 900 ezer forint feletti egységárú otthonok iránti kereslet, és Pesten is az 500 ezer forint/m2 feletti lakások domináltak a piacon. Vidéken azonban továbbra is 250 000 forint/m2 ár alatt vásárolták meg a legtöbb ingatlant. A budapesti kerületek között a legnépszerűbb ismét Angyalföld lett, amit a 11. és a 7. követett a listán. A negyedik negyedéves adatok alapján a befektetés a fővárosi és a vidéki vevők körében is elsődleges vásárlási cél volt, habár utóbbiak esetében a nagyobb otthonba költözés is ugyanolyan fontos motiváció volt.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján a hitelpiaci trend mérséklődött 2021 szeptembere és decembere között. Így is, tavaly összesen több mint 1300 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon az MNB tényadatai és a Duna House utolsó két havi becslése alapján, ami 2020-hoz képest 40 százalékos növekedést jelent a hitelpiacon. Szakértők szerint további emelkedés várható 2022-ben, amit a dráguló hitelek és az otthonteremtési programok utolsó hajrája idézhet elő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS