Kilőttek a hazai beruházások az utolsó negyedévben

2021. 05. 03., 16:00

A KSH legfrissebb, a tavalyi utolsó negyedév beruházásait elemző jelentéséből kiderült, hogy bár az év egészét nézve a legtöbb nemzetgazdasági ágban csökkent a beruházások mértéke, mégis van ok az optimizmusra: az év végére kilőttek a fejlesztések, 2019 azonos időszakához képest 2,5 százalékos emelkedést mutatnak az adatok. A beruházási volumen növekedéséhez nagymértékben hozzájárultak a különböző gazdaságvédelmi hitelprogramok és a pénzintézetek hitelezési aktivitása is, csak NHP Hajrá! beruházási hitelből decemberben 100 milliárd forint került a hazai gazdaságba.

A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint összességében 3,8 százalékkal mérséklődött a beruházások volumene az egy évvel korábbi, rekordmagas bázishoz képest, azonban az utolsó negyedévben újra emelkedő pályára álltak a fejlesztések, az előző év azonos időszakának eredményeit 2,5 százalékkal haladták meg.

A beruházások megvalósításában élenjáró, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 3,6 százalékkal csökkent, ami elsősorban a külföldi tulajdonú vállalatok magyarországi fejlesztéseit érintő óvatosságnak köszönhető. A beruházásokat elsősorban a lakásépítések és az ehhez kapcsolódó gépbeszerzés, a nagy infrastrukturális fejlesztések, valamint a járványhelyzettel összefüggésben az egészségügyi beszerzések erősítették.

A hazai vállalati szektor beruházási képességének megtartását nagyban támogatták a különböző gazdaságvédelmi, államilag támogatott hiteltermékek, amelyek kedvező konstrukció mellett nyújtanak rugalmasan felhasználható forrást a fejlesztésekhez. Közülük is kiemelkedik az NHP Hajrá! Program, amelyből december végéig a bankszektor több mint 450 milliárd forintnyi kamattámogatott beruházási hitelt juttatott a hazai gazdaságba. A Budapest Bank közel 10 százalékos piaci részesedéssel 43 milliárd forintnyi kedvezményes kölcsönnel járult hozzá a hazai KKV szektor versenyképességnek növeléséhez.

„Azt tapasztaltuk, hogy ügyfeleink a pandémiás helyzet miatt a tavalyi évben óvatosabbak voltak, elsőszámú céljuk a likviditásuk megőrzése és a munkahelyek megtartása voltak. Ügyfélkörünkben azonban számos olyan vállalat van, amely inkább kihasználta az adódó, kedvező finanszírozási lehetőségeket, és extrém esetben még előbbre is hozta beruházásait a tervezett céldátumhoz képest” – mondja Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője.

Hozzátette: „A vállalkozások nagy része inkább kivárt az év során, igyekezett minél több információt gyűjteni a megváltozott környezetben, hogy mérlegelhesse a beruházása megvalósítását. Az utolsó negyedévre döntötték el közülük sokan, hogy belevágnak a fejlesztésekbe, különösen december volt nagyon erős hónap, amikor több mint 15 milliárd forintnyi NHP Hajrá! beruházási hitelt folyósítottunk ügyfeleinknek. Továbbra is fenn kívánjuk tartani a hitelezési aktivitásunkat, hogy kellő forrást biztosíthassunk a hazai KKV szektor fejlesztéseihez.”

Az hazai KKV-k exportképességének javítására kulcsfontosságú a magyar gazdaság számára, ezért a külkereskedelemben érdekelt, vagy afelé törekvő vállalkozások számára új hitellehetőség is megnyílt tavasszal: az EXIM Fordulat KKV Beruházási hitelprogram, amely a COVID19 járvány okozta gazdasági nehézségek javítására és a beruházásaik ösztönzésére szolgál.

A Budapest Bank nagy tapasztalatot szerzett az EXIM termékek közvetítésében: csak tavaly az EXIM Kárenyhítő Program keretében több mint 50 milliárd forintnyi forrást juttatott a hazai vállalatok számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS